Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

GT: Catsburg maakte een van zijn meest uitdagende stints ooit mee op weg naar Spa 24H-winst: "Lastig om auto op de baan te houden"

240630 InterviewCatsburg2

Nicky Catsburg heeft voor de derde keer de CrowdStrike 24 Hours of Spa gewonnen. De Amersfoorter kwam in 2015 als eerste aan de finish in de BMW Z4 GT3 van Marc VDS Racing Team samen met Lucas Luhr en Markus Palttala, voordat hij er een klassezege aan toevoegde in 2023 in de SunEnergy1-Mercedes-AMG met Martin Konrad, Chaz Mostert en Adam Osieka. Vandaag heeft hij opnieuw de winst te pakken in de Pro-Am Cup, uitkomend voor CrowdStrike by Riley met Colin Braun, Ian James en George Kurtz.

Tekst: Vincent Bruins (vanuit Francorchamps, X: @VincentJBruins)
Foto's: SRO (Jakob Ebrey) en CrowdStrike Racing


Kurtz liep op de zaterdagavond een lekke band op en dat zorgde relatief vroeg in de race voor een achterstand. Het viertal wist zich echter indrukwekkend te herpakken en lag niet veel later terug aan de leiding van hun klasse. De regen in de nacht bleek de grootste uitdaging, aangezien het zo’n vier uur lang met bakken uit de hemel kwam. Na dat te hebben overleefd, werd de focus weer gelegd op het verslaan van de McLaren van Alex en Chris Buncombe, Josh Caygill en Jann Mardenborough. Het werd Catsburg makkelijker gemaakt door mechanische problemen voor de auto van Team RJN. Daarna was het puur een kwestie van finishen. Er was meer Nederlands succes in de Pro-Am Cup, want Indy Dontje werd achter Catsburg tweede in de klasse aan boord van de Uno Racing Team with Landgraf-Mercedes-AMG samen met David Pun, 'Rio' en Kevin Tse.

240630 InterviewCatsburg1

"Mag ik volgend jaar terugkomen?", begon Catsburg lachend met zijn teamgenoten, duidelijk tevreden over de prestaties van Braun, James en Kurtz. "Het is geweldig om deze overwinning te pakken. En eerlijk gezegd was het dit jaar extreem lastig. De weersomstandigheden tijdens de nacht maakten het erg moeilijk. Het is misschien wel een van de meest uitdagende stints die ik ooit in het racen heb gehad. Je kon namelijk bijna niks zien en je gaat zo snel door het bos daar. Het was lastig om de auto op de baan te houden. Het is extra speciaal om dan niet alleen te finishen, maar ook te winnen met een auto die geen krasje had. Ik ben deze jongens ontzettend dankbaar met hoe ze het hebben gedaan. Het blijft speciaal om de 24 Uur van Spa te winnen."

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet