Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

IndyCar: Mechanische pech weerhoudt VeeKay van toptienfinish

rinus actie road america

Het is Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout niet gegund om een mooi resultaat op het bord te brengen. De 23-jarige Nederlander kon tijdens de zevende wedstrijd van het NTT INDYCAR SERIES seizoen 2024 meedraaien in de voorste regionen, maar werd uiteindelijk genekt door mechanische pech.

Tekst: Aangeleverd bericht
Foto's: PR Rinus VeeKay


Na een uitdagende kwalificatiesessie, waarin VeeKay, die tijdens de XPEL Grand Prix at Road America gehuld ging in het blauw-wit van sponsor Direct Supply, genoegen moest nemen met een zeventiende startplaats, ving de talentvolle twintiger de race in Elkhart Lake, Wisconsin aan met het mes tussen de tanden. Waar verschillende concurrenten na de eerste bocht reeds achterstevoren stonden, daar baande VeeKay zich in een paar honderd meter een weg van de zeventiende naar een dertiende plaats.

Vandaar ging het in een rechte lijn vooruit. De #21 Direct Supply Chevrolet stormde naar voren, waarbij VeeKay nuttig gebruik maakte van zijn zachte Firestone-band. Met enig spierballenvertoon worstelde de Nederlander zich langs de wagen van Christian Lundgaard, om een countermanoeuvre van zijn tegenstander slim te pareren. Toen VeeKay in de zeventiende van 55 geplande raceronden binnenkwam voor zijn eerste pitstop, vond hij zichzelf reeds terug op een keurige negende positie.
Ook in de tweede stint kon VeeKay zich meten met de snelsten. De blauw-witte wagen van Ed Carpenter Racing stoof voorbij Romain Grosjean en later ook meervoudig kampioen Scott Dixon, om kort voor de tweede onderhoudsbeurt op een zevende plek rond te rijden. De tweede pitstop wierp VeeKay enigszins terug. De Nederlander verloor wat tijd ten opzichte van zijn directe concurrenten bij het wisselen van de banden en het tanken.

Even later meldde de Nederlander een probleem met de stuurinrichting, waarop hij door het team werd gesommeerd direct binnen te komen voor een derde pitstop. Na onderzoek bleek dat er een bout van de linkervoorwielophanging van VeeKays #21 Direct Supply Chevrolet was losgekomen. Na een extreem lange onderhoudsbeurt van liefst twee volle ronden kon VeeKay zijn weg weer vervolgen, zij het op grote achterstand en volkomen kansloos voor een mooi eindresultaat.

Wat restte was het uitrijden van de wedstrijd, iets wat VeeKay op twee ronden achterstand deed op een 24ste plaats. De race op Road America werd gewonnen door Penske-coureur Will Power, die samen met zijn twee teamgenoten Josef Newgarden en Scott McLaughlin een compleet Penske-podium realiseerde.

rinus portret

“Een zware race”, laat VeeKay optekenen vanuit Wisconsin. “Het begin van de wedstrijd was heel goed. Ik reed comfortabel rond in de top tien en kon een paar mooie acties maken. Helaas kwam er gedurende de wedstrijd een schroef los in de ophanging, waardoor ik naar binnen moest om dit te laten repareren. Dat heeft mij heel veel tijd én een kans op een mooie eindklassering gekost.”

“Wat mezelf betreft ben ik tevreden over deze wedstrijd”, spreekt de Nederlander. “Ik heb vanaf het begin af aan aangevallen en ben naar voren gereden. Ik geloof dat een toptienklassering zonder het mechanische euvel tot de mogelijkheden zou hebben behoord. Helaas is het ons op Road America niet gegund geweest.”
“Na regen komt zonneschijn, en bovendien hebben we behoorlijk wat positieve punten verzameld tijdens het raceweekend in Wisconsin. Daaruit putten we moed voor de volgende race, die op Laguna Seca. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in”, besluit VeeKay strijdvaardig.

rinus atie road america 2

Na een drukke maand krijgen VeeKay en zijn NTT INDYCAR SERIES collega’s een beetje rust: er wordt nog een testsessie gehouden met de nieuwe hybridecomponenten, die binnenkort worden ingevoerd, maar de eerstvolgende race vindt ‘pas’ over twee weken plaats. De Firestone Grand Prix of Monterey op het circuit Laguna Seca staat gepland voor zondag 23 juni, die wedstrijd start rond middernacht (van zondag op maandag) Nederlandse tijd.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet