Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Tweede thuiszege Kyle Larson op Sonoma

De held uit zijn geboortestreek voerde uit wat nodig was en nam met nog acht ronden te gaan de leiding in de Toyota/Save Mart 350 waardoor hij zijn tweede overwinning op Sonoma kon vieren en inmiddels alweer de derde Cup-zege dit seizoen.

2024 Cindrc Gragson Love McDowell spinnen
Het was op Sonoma niet bepaald een spin and win situatie voor Cindrie, Love, Gragson en McDowell maar laatstgenoemde eindigde wel als tweede.

Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: NASCAR


Tweede thuiszege Kyle Larson op Sonoma

Op het opnieuw geasfalteerde parcours van Sonoma werd het in de 110 ronden tellende wedstrijd tussen de Noord Californische heuvels een hectische dag waarin zevenmaal geneutraliseerd moest worden. Tweemaal meer dan in de vorige wedstrijden. De laatste 51 ronden verliepen echter zonder neutralisaties waarbij de pitstop strategieën een cruciale rol speelden. Hendrick Motorsports-coureur Kyle Larson was één van de laatsten die zijn stop maakten. Met nog ruim twintig ronden te gaan kwam hij als achtste terug op de baan en rolde vervolgens één voor één zijn tegenstanders op.

Na een dramatisch drievoudig gevecht met viervoudig Sonoma-winnaar Martin Truex Jr. en Chris Buescher passeerde Larson beiden met nog acht ronden te gaan. Daarna bleef Truex Jr. nog een tijdje achter Larson cirkelen maar kwam zonder brandstof te staan. De No 19. JGR Toyota kwam recht voor de tribunes tot stilstand, ongeveer zo’n veertig meter voor het zwartwit geblokt. En terwijl de andere auto’s voorbij flitsten reed Truex Jr. onder een juichende menigte zijn auto naar een hartverscheurende 27e plek.

2024 Kyle Larson
Kyle Larson sloeg in de slotfase toe alhoewel hijzelf niet geheel overtuigd was of het allemaal wel ging lukken in de slotfase.


Kyle Larson: “Qua strategie wist ik eigenlijk niet van wat we aan het doen waren. Ik dacht de jongens voor mij moeten nog een keer de pitlane in maar toen men zei dat ik moest gaan racen werd ik een beetje zenuwachtig. Vanaf het begin wist ik dat ik snel zou zijn maar ik had het vermoeden dat als de banden eenmaal op temperatuur waren, het allemaal wel iets teveel zou zijn. Gelukkig hadden we voldoende grip maar het was voor Martin niet echt duidelijk of ik op de derde plek zou blijven steken. Het was gewoon een geweldige wedstrijd.”

Nadat hij Buescher in de laatste ronde wist te passeren en vervolgens ook nog eens profiteerde van de Truex Jr. situatie kwam Front Row Motorsports-coureur Michael McDowell als tweede over de streep. Op 4.258 secs. achter Kyle Larson. De RFK Ford Mustang van Chris Buescher eindigde als derde gevolgd door Hendrick Motorsports-coureur Chase Elliott en Ross Chastain van Trackhouse

Racing. Chastain was in de allerlaatste ronde nog bij een aanrijding met Kyle Busch betrokken waardoor deze uit de Top 10 viel en als 12e zou eindigen.

Buescher startte als 26e en reed in totaal 32 ronden aan de leiding en schreef tevens het tweede wedstrijdsegment op zijn naam. Chris Buescher: “Trots op iedereen hier. Het was goed om op jacht te gaan en er dichtbij te zitten. Tot vandaag was het nogal een zwaar weekend. Als men ons had verteld dat we wat playoff punten zouden verzamelen waren wij blij geweest. Ik had gewoon wat meer nodig om naar de finish te komen.”

2024 Iydillische Foto Sonoma
Het toch wel idyllisch gelegen Sonoma in de staat Californië.

A.J. Allmendinger van Kaulig Racing eindigde als zesde gevolgd door Ryan Blaney van Team Penske, Tyler Reddick van 23 XI Racing die het openingssegment op zijn naam wist te schrijven en bovendien ook nog eens 35 ronden aan de leiding reed. JGR-coureur Christopher Bell eindigde als negende gevolgd door Todd Gilliland van Front Row Motorsports. Voor de 23-jarige coureur betekende het zijn tweede Top 10 Finish dit seizoen. Polesitter Joey Logano eindigde als 21e en de Australische Supercars debutanten Will Brown en Cameron Waters werden als 31e en 35e geklasseerd.

Voor 2021 kampioen Kyle Larson werd het een belangrijke overwinning en beschikt in de tussenstand van het kampioenschap over een voorsprong van 14 punten op zijn Hendrick Motorsports teamgenoot Chase Elliott. Ondanks het feit dat Larson vanwege de Indy 500 niet aan de Coca Cola 600 deelnam heeft hij inmiddels, zoals verwacht, een vrijstelling voor de playoff deelnames dit seizoen gekregen.

2024 Larson wint Sonoma
Prachtige thuiszege voor Kyle Larson op Sonoma Raceway.

De 26e Cup-overwinning was voor Larson een hele belangrijke m.b.t de tussenstand van het kampioenschap. Voorafgaande aan de wedstrijd in Sonoma leidde Denny Hamlin maar gedurende de tweede raceronde werd zijn Toyota met een motorprobleem geconfronteerd en werd als 38e geklasseerd. Dit betekende dat Hamlin nu een over een achterstand van 26 punten op Larson beschikt. Denny Hamlin: “Geen enkele waarschuwing alleen de versnelling deed een beetje vreemd. Er zijn natuurlijk nogal veel t.p.m. dingen. Ik weet het gewoon niet zeker ze zullen het gaan uitzoeken. Maar ideaal is het zeker niet.’’In een reeks van vijf wedstrijden behaalde Hamlin vijf top 5 resultaten waaronder een overwinning in Dover en een tweede plek in St. Louis vorige week.”
2024 Winnaar Kyle Larson
En voor Larson de tweede thuistrofee om mee naar huis te nemen in zijn carriere 


Uitslag Toyota/Save Mart 350
1. (5) Kyle Larson, Chevrolet, 110 ronden
2. (12) Michael McDowell, Ford, 110 ronden
3. (26) Chris Buescher, Ford, 110 ronden
4. (4) Chase Elliott, Chevrolet, 110 ronden
5. (9) Ross Chastain, Chevrolet, 110 ronden
6. (11) AJ Allmendinger(i), Chevrolet, 110 ronden
7. (3) Ryan Blaney, Ford, 110 ronden
8. (2) Tyler Reddick, Toyota, 110 ronden
9. (15) Christopher Bell, Toyota, 110 ronden
10. (14) Todd Gilliland, Ford, 110 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet