Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Shane van Gisbergen schittert voor de tweede achtereenvolgende week in de Xfinity-series

Binnen één week pakte SVG zijn tweede achtereenvolgende Xfinity-overwinning. Ditmaal op Sonoma. Elf ronden voor het einde nam de Nieuw Zeelander met Nederlandse wortels afgelopen zaterdag in de Zip Buy Now 250 de leiding en versloeg Sheldon Creed met een voorsprong van 1.323 secs.


2024 Pole Award SVG
Allereerste Xfintiy Pole Award voor SVG op Sonoma.


Tekst: Willem J. Staat
Foto’s NASCAR


Shane van Gisbergen schittert voor de tweede achtereenvolgende week in de Xfinity-series
Afgelopen zaterdag behaalde de inmiddels 35-jarige Kiwi zijn allereerste Xfinity pole en reed ruim 32 ronden aan de leiding. Na een herstart laat in de wedstrijd nam SVG de leiding in een zwaar duel van Austin Hill over. Beide reden korte tijd deur-aan-deur maar uiteindelijk was het Hill die vier posities verloor. Ook erkenden beide coureurs dat het close racing was maar voor de tweede maal hadden beiden contact op een roadcircuit.
Op COTA kwamen beiden in de allerlaatste ronde met elkaar in botsing om de overwinning te behalen. Kyle Larson in de Hendrick Motorsports Chevrolet was toen de lachende derde en behaalde de overwinning.

Shane van Gisbergen: “ Man wat een wedstrijd. Het ging eigenlijk de gehele dag op en neer. Maar bij de laatste herstart heb ik werkelijk alles gegeven van wat ik in huis had. Er waren gewoon twee jongens die voor hetzelfde stuk onroerend goed gingen en die kwamen dicht bij elkaar. Het was gaaf. Heel erg leuk. Ik hoop dat iedereen van de show genoten heeft want voor ons waren het twee geweldige back-to-back weken.” En inmiddels heeft SVG er ook een nieuw handelsmerk voor winnende coureurs aan toegevoegd. Evenals in Portland trapte hij een gesigneerde rugby bal de tribunes in.

2024 debutant Austin Green


Hill, die in de RCR Chevrolet 21 ronden aan de leiding reed was duidelijk ontevreden over het contact tussen hemzelf en Van Gisbergen. Austin Hill: “Ik laat het in dit geval aan de toetsenbordridders over. Ik laat ze maar uitzoeken van wat er is gebeurd. Ik pleit ten tijde maar dat ik er niets over ga zeggen. Wat ik ook zeg, het zal gewoon verkeerd zijn. We gaan gewoon door naar de volgende wedstrijd. Lekker hard racen. We hielden SVG een tijdje tegen. Ik wist dat het bij de herstart moeilijk zou worden maar het lukte gewoon niet. Wij eindigden in de Top 5 en hadden qua punten gewoon een erg goede dag. Meer je kun je niet vragen.” Dat Hill tandenknarsend vanuit zijn auto moest toezien hoe dat SVG zijn burn-outs fabriceerde zou de inwendige frustratie vermoedelijk alleen maar verhoogd hebben. Over zijn boordradio bleef het doodstil.

JGR-coureur Sheldon Creed eindigde als tweede achter SVG. Voor Creed betekende het de negende tweede plek in de Xfinity-series en de twee in 2024. JR Motorsports-coureur Sam Mayer eindigde als derde gevolgd door Jordan Anderson Racing Rookie Austin Green en Austin Hill. Voor de net afgestuurde 23-jarige Green betekende het zijn tweede Top 10 resultaat in drie carriere starts. Zijn resultaat was indrukwekkend om te zien. Zeker omdat hij vanaf een 22e plek vertrok.

Oud Xfinity-kampioen Ty Gibbs leek tot één van de zwaarste uitdagers van SVG te worden. Hij reed zelfs 26 ronden aan de leiding maar werd het slachtoffer van een langzame pitstop en was tevens betrokken bij een incident waarbij 13 auto’s in Turn 2 betrokken waren en verschillende topkandidaten werden daarbij eveneens uitgeschakeld.

2024 Burnout SVG
Een fraaie burnout in de No 97 Chevrolet Camaro van SVG.

John Hunter Nemecheck eindigde in een andere JGR Toyota als zesde terwijl Justin Allgaier(JR Motorsports), Chandler Smith(JGR), Cole Custer(SHR) en Parker Kligerman(Big Machine Racing) de Top 10 completeerden.

Shane van Gisbergen: “ Tussen deze twee weken hebben we de auto opnieuw beter gemaakt. Het was geweldig om tegen Ty Gibbs bij de start te racen. Wij waren elkaar echt lekker aan het pushen. Het is natuurlijk bijzonder om op de roadcourses te winnen. Maar ik droom ervan om ooit op een oval te winnen.”Door zijn achtste plek wist Cole Custer de leiding in de tussenstand van het kampioenschap te behouden en beschikt daarmee over een voorsprong van 12 punten van Chandler Smith.

2024 Winnaar SVG
Na de pole ook nog eens een tweede overwinning binnen één week voor SVG.


Uitslag Zip Buy Now 250
1. (1) Shane Van Gisbergen #, Chevrolet, 79 ronden
2. (9) Sheldon Creed, Toyota, 79 ronden
3. (8) Sam Mayer, Chevrolet, 79 ronden
4. (22) Austin Groen, Chevrolet, 79 ronden
5. (3) Austin Hill, Chevrolet, 79 ronden
6. (5) Justin Allgaier, Chevrolet, 79 ronden
7. (11) Chandler Smith, Toyota, 79 ronden
8. (7) John Hunter Nemechek(i), Toyota, 79 ronden
9. (12) Cole Custer, Ford, 79 ronden
10. (14) Parker Kligerman, Chevrolet, 79 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet