Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

GT: Mooie overwinning voor Oosten/Köhler tijdens ADAC GT Masters Zandvoort

In een veelbewogen wedstrijd op zondagmiddag pakte de FK Performance BMW M4 GT3 van de combinatie Maxime Oosten/Leon Köhler de hoofdprijs in de vierde seizoenswedstrijd op Zandvoort. Voor de combinatie Oosten/Köhler betekende het hun tweede seizoenszege in de ADAC GT Masters dit seizoen.

2024 Ekris BMW
Sterk optreden in de eerste wedstrijd en een prachtige overwinning voor de combinatie Oosten/Kóhler op de zondag.

Tekst en Foto’s: Willem J. Staat


Mooie overwinning voor Oosten/Köhler tijdens ADAC GT Masters Zandvoort

Voor een spannende wedstrijd heb je niet altijd een groot startveld nodig zoals de tweede ADAC GT Masters-wedstrijd afgelopen zondag bewees. De vierde seizoenswedstrijd leverde pure spanning op. Al in de openingsfase besloot de wedstrijdleiding enkele straffen in de kopgroep uit te delen. Voornaamste slachtoffer was de Lamborghini Huracan GT3 Evo van de combinatie Simon Connor Primm. Vanwege een valse start werd men met een penalty lap bestraft. Daardoor kwam Mike David Ortmann(D) met de Walkenhorst Aston Martin Vantage aan de leiding. Kort voordat de pitwindow werd geopend moest Ortmann eigenlijk al zijn nederlaag aan Oosten toegeven. Leon Köhler na vervolgens het stuur over en loodste de FK Performance BMW M4 GT3 veilig over de finish.

2024 Oosten Kohler Felicitaites
Maxime Oosten feliciteert Leon Köhler die de FK Performance winnend over de eindstreep bracht.


Maxime Oosten: “Winnen voor eigen publiek is natuurlijk een fantastische ervaring. Ook konden we het gat met de koplopers verkleinen. Ik ben superblij.” Datzelfde kon ook gezegd van Leon Köhler(in het verleden in de Duitse Porsche Carrera Cup actief. Leon Köhler: “Ik ben dolblij. Een perfecte afwerking. Na de moeilijkheden aan het begin van het weekend ben ik nog blijer met dit succes.” Ook in de eerste wedstrijd op zaterdag leverde het Nederlands/Duitse duo met een fantastische inhaalwedstrijd een schitterende prestatie.

De Zwitserse combinatie Alexander Fach(CH)/Alexander Schwarzer (D) eindigde met de Fach Auto Tech Porsche 911 GT3 als tweede gevolgd door HRT AMG Mercedes GT3 van de combinatie David Schumacher(D)/Salman Owega(D) die niet alleen een derde plek in het algemeen klassement wisten te behalen maar ook nog eens een tweede in de Silver Cup. Voor David Schumacher was het zijn eerste podiumplek tijdens zijn tweede evenement in de serie.

2024 Leidende Lamborghin
De Lamborghini nam in de tweede wedstrijd de leiding,

Voor Schwarzer was de tweede plek een bijzonder hoogtepunt. “Ik ben volledig overweldigd. Toen ik bij de commandopost zag dat we zover voor lagen was ik erg zenuwachtig. De vreugde na de finish was enorm.” David Schumacher en titelverdediger Salman Owega completeerden het podium. Vanwege een penalty lap in het begin van de wedstrijd viel het duo naar de achtste plek terug maar wist zich snel op te werken. David Schumacher: “Door die straf verloren we een paar posities maar naarmate de wedstrijd volgde kon de we de meeste weer terugwinnen. Natuurlijk hadden we eigenlijk wat verderop kunnen staan maar met het resultaat mogen wij tevreden zijn.

2024 Penalty Lap
Maar valsspelers met een valse start worden direct door de wedstrijdleiding bestraft en hier ondergaat de Paul Motorsport Lamborghini direct een penalty lap. Voor de eindzege direct game over.

De Kapfinger tweeling, Johannes en Michael behaalden met de Joos by Twin Busch Team de vierde plek maar in de Silver Cup betekende dit de derde plek. De combinatie Mike David Ortmann/Dennis Bultatov eindigde met de Walkenhorst Aston Martin Vantage GT3 als vijfde, gevolgd door de HRT Mercedes AMG GT3 van de combinatie Jannes Fitje(D)/Finn Wiebelhaus(D). De Zwitserse combinatie Jean Luc D’auria/Alain Valente eindigde in de Emil Frey Ferrari 296 GT3 als zevende gevolgd door de Landgraf Motorsport Mercedes AMG GT3 van Elias Seppänen/Tom Calender. De combinatie Eduardo Coseteng(RP)/Gregory de Sybourg (CH)werden met een FK Motorsport BMW M4 GT3 als negende geklasseerd gevolgd door de GRT Lamborghini Huracan GT3 Evo 2 van de combinatie Benjamin Hites(CHL)/ Tim Zimmermann(D)

2024 Ortmann Bulatov 2
Sterk optreden van de Walkenhorst Aston Martin Vantage GT3.

In de wedstrijd op zaterdag was de combinatie Tom Calender(D)/Elias Seppänen in de Landgraf AMG Mercedes GT3 niet te stoppen. Voor het duo betekende het dit seizoen hun derde podiumklassering. Elias Seppänen: “Een fantastische dag voor Tom en mij. Na een succesvolle start kon ik een comfortabele voorsprong op de als tweede geplaatste coureur opbouwen en de auto aan de leiding overdragen.” Calender nam de tweede helft over. “Door het grote gat met de man achter mij moest ik eigenlijk gewoon de toppositie beheersen. Uiteindelijk is het een fantastisch gevoel om als eerste de finishvlag te zien.’’

2024 Owega
Sterk opteden van de HRT AMG Mercedes GT van de combinatie David Schumacher/Salman Owega.

De tweede plek ging naar de combinatie Tim Zimmermann(D) en de Chileen Benjamin Hites met de Lamborghini Huracan GT3 Evo 2 van het Grasser Racing Team. Het podium werd gecompleteerd door de Walkenhorst Aston Martin Vantage GT3 van de combinatie Mike David Ortmann(D)/Denis Bulatov(D). Na een succesvolle start behield polesitter Seppänen de leiding. David Schumacher was op de tweede plek in een intens duel van de aanvallende Zuid Amerikaan Benjamin Hites verwikkeld dat in het voordeel van laatstgenoemde beslist werd.

Benjamin Hites: “Tegen de AMG Mercedes GT3 waren we niet echt competitief maar het was heel erg belangrijk om op het podium te staan. “ Denis Bulatov was over de derde plek enorm verheugd. Bulatov: “Dit is een onbeschrijfelijk gevoel. Vanaf het begin was ons doel om in de Top 3 te eindigen. Maar het is al geweldig om in ons tweede evenement op het podium te staan.”

2024 Schumacher Owega
Ook David Schumacher en Salman Owega waren over het verloop van het weekend bijzonder tevreden.

De HRT AMG Mercedes GT3 van de combinatie Jannes Fitje(D)/Finn Wiebelhaus kwam als vierde over de eindstreep. Bijzonder overtuigend waren de prestaties van Maxime Oosten en Leon Köhler in de eerste wedstrijd. Met de FK Performance BMW M4 GT3 stormden zij vanaf een veertiende startplek naar P5. Achter hun eindigde de combinatie D.Schumacher(D)/S.Owega met de HRT AMG Mercedes GT3. De combinatie Michael en Johannes Kapfinger eindigde met de Team Joos by Twin Busch Porsche 911 GT3 als zevende. Daarachter volgde de HRT AMG Mercedes GT3 van de combinatie Max Reis(D)/Kwanda Mokoena(ZA). De negende en tiende plek werden resp. ingenomen door de Fach Auto Tech Porsche 911 GT3 van Alexander Fach(CH)/Alexander Schwarzer(D) en de Emil Frey Racing Ferrari 296 GT3 van de Zwitsers Alain Valente en Jean Luc D’Auria.

2024 Oosten Kohler
Maar uiteindelijk waren het Maxime Oosten en Leon Köhler die toch op het gehele weekend hun stempel drukten
.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet