Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

24H Le Mans: Kévin Estre met Porsche snelste op testdag Le Mans, Frijns sterk met zesde tijd

240610 Le Mans Porsche 6
De nummer 6-Porsche eindigde in handen van Kévin Estre bovenaan op de tijdenlijst van de testdag

Met een tijd van 3:26,907 minuten was de Fransman Kévin Estre in de nummer 6-fabrieks-Porsche het snelst tijdens de officiële testdag voor de 24 Uur van Le Mans. In totaal kon er zes uur lang worden gereden, althans was dat het plan, want zowel de ochtend- als de middagsessie werden na incidenten eerder gestaakt en niet meer voortgezet. Uiteraard werden de snelste tijden in de middag gereden, waarbij Porsche de drie fabrieksauto’s bij de eerste vier zag eindigen. De enige niet-Porsche in de top vier was de nummer 8-Toyota in handen van Brendon Hartley. Snelste Nederlander was Robin Frijns, die de nummer 20-BMW op de zesde plaats liet noteren. Oliver Jarvis reed met de nummer 22-United Autosports-Oreca de snelste tijd in de LMP2-klasse, de TF Sport-Corvette met het startnummer 82 eindigde bovenaan in GT3.

Tekst: René de Boer (X: @renedeboer)
Foto’s: PR


In de ochtendsessie was Kamui Kobayashi mt een tijd van 3:28,467 minuten in de nummer 7-Toyota het snelst, voor Kévin Estre in de nummer 6-Porsche, Robin Frijns in de nummer 20-BMW en Mirko Bortolotti in de nummer 63-Lamborghini. Job van Uitert was in de ochtend de snelste rijder in LMP2 met de nummer 28-IDEC Sport-Oreca, Kelvin van der Linde eindigde bovenaan met de nummer 78-Akkodis-ASP-Lexus in GT3, alvorens, samen met Bortolotti, broer Sheldon van der Linde, Marco Wittmann, René Rast en Jack Aitken naar Zandvoort te vertrekken voor de zondagsrace in de DTM aldaar. De ochtendsessie werd na 40 minuten onderbroken nadat Renger van der Zande met de nummer 3-Ganassi-Cadillac tot stilstand was gekomen. Daarna was er een lange safety-car-oefening en een full-course yellow. Met nog drie minuten te gaan was er opnieuw een rode vlag nadat Lorenzo Fluxa met de Cool Racing-Oreca in de Porsche-bochten van de baan geraakt was.

In de middagsessie zette Estre al vrij snel zijn tijd neer, die uiteindelijk de snelste van de dag was. Daarachter reed merkgenoot Felipe Nasr in de nummer 4-Porsche in de slotfase van de test de tweede tijd, 0,235 seconden achter Estre. Daarachter eindigden Brendon Hartley in de nummer 8-Toyota en Michael Christensen in de nummer 5-Porsche. Laatstgenoemde auto had met Fred Makowiecki aan het stuur ook bovenaan kunnen eindigen, want de Fransman was op weg naar de absoluut snelste tijd, maar had een lekke band, waarop hij zijn ronde moest afbreken. Achter de drie Porsches en de Toyota eindigde de nummer 50-Ferrari in handen van Miguel Molina als vijfde.

Sterk was ook het optreden van Robin Frijns, die in de middagsessie de nummer 20-BMW voor zichzelf had, nadat Sheldon van der Linde en René Rast naar Zandvoort vertrokken waren. Hij sloot als zesde af, voor Daniil Kvyat in de nummer 63-Lamborghini. De nummer 15-BMW bleef voor het grootste deel van de middag in de box, nadat BMW had besloten om voor de zekerheid de motor te wisselen.

240610 Le Mans 82 Corvette
Sébastien Baud tekende met de nummer 82-TF Sport-Corvette voor de snelste tijd in GT3

In LMP2 kwam de snelste tijd van 3:34,704 minuten op naam van Oliver Jarvis in de nummer 22-Oreca van United Autosports, die meer dan een seconde sneller was dan Olli Caldwell in de nummer 25-Algarve Pro-auto. Sébastien Baud liet met de nummer 82-TF Sport-Corvette de snelste tijd in de GT3-klasse noteren, voor Alex Riberas in de nummer 27-Heart of Racing-Aston Martin en Augusto Farfus in de nummer 31-WRT-BMW. Ook de middagsessie eindigde eerder, ditmaal als gevolg van een excursie van Kamui Kobayashi bij Indianapolis.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet