Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: Team Penske heerst op Road America. Will Power leidt Penske trio naar de zege

Na zijn zege in 2016 op Road America heerste Will Power opnieuw in een wedstrijd die volledig door Team Penske werd gedomineerd. Voor Power betekende het zijn 44e overwinning in de Indycarseries. Voor zowel Rinus VeeKay en het team van Chip Ganassi werd het een teleurstellende voorstelling. Een aantal Ganassi-auto´s, waaronder polesitter Linus Lundqvist, elimineerden zichzelf al in de openingsronde voor een succesvol resultaat. En ook Scott Dixon slaagde er niet in, om door een onjuiste strategie, zijn positie in de kopgroep te handhaven. Hij werd als 21e geklasseerd. Met zijn overwinning op Road America nam Will Power opnieuw de leiding in de titelstrijd. Een verdiende overwinning na de persoonlijke omstandigheden die Australiër eerder met de gezondheidstoestand van zijn vrouw Liz moest ondergaan. VeeKay in de slotfase terug naar de 24e plek. Een tweede plek gaf Josef Newgarden na de zware klapper van gisteren behoorlijke veel genoegdoening.


Elkhart Lake, WI - during the XPEL Grand Prix at Road America in Elkhart Lake, Wisconsin. (Photo by Joe Skibinski | IMS Photo)
Mooie overwinning van Will Power op Elkhart Lake ofwel Road America.


Tekst: Willem J. Staat
Foto´s: Indycar


Team Penske heerst op Road America. Will Power leidt Penske trio naar de zege
Bandenkeuze:
Harde Compound

Lundqvist,Herta,Armstrong, Kirkwood, Power, McLaughlin, Palou, Dixon, Lundgaard Ericsson, Ferrucci, Harvey, Fittipaldi, Robb Castroneves, Simpson.

Rode Compound(soft)
Newgarden, O´Ward, Grosjean, Rasmussen, VeeKay, Pourchaire, Siegel, Rosenqvist, Ghiotto

Met zijn eerste Indycar-overwinning dit seizoen nam Penske-coureur Will Power voor de eerste maal de leiding in de tussenstand van het kampioenschap. Alex Palou en Scott Dixon volgen op korte afstand. Voor Rinus VeeKay eindigde de wedstrijd na prima voorstelling andermaal in een teleurstelling. Nadat de Nederlander in de slotfase door zijn team voor een lange stop naar binnen werd geroepen kwam hij met een flinke achterstand terug op de baan.

Elkhart Lake, WI - during the XPEL Grand Prix at Road America in Elkhart Lake, Wisconsin. (Photo by Joe Skibinski | IMS Photo)
Na de malheur van gisteren tijdens de kwalificatie weer een goed resultaat voor Josef Newgarden.

Direct na de start vielen de nodige klappen waarbij Newgarden Herta eigenlijk de nodige schades eigenlijk wisten te vermijden en te beperken.Verder waren Linus Lundqvist en Marcus Armstrong bij het incident betrokken. Dit betekende Kyle Kirkwood nogal op gemakkelijke wijze de leiding in handen kreeg. Door dit incident maakte Arrow McLaren-coureur Alexander Rossi van P9 naar P3 een flinke sprong naar voren. Ook VeeKay won fors aan posities door dit incident. De Nederlander was binnen twee ronden al naar de dertiende plek opgeklommen. Bij de herstart stak Penske-coureur Scott McLaughlin direct aan de Andretti Global Dallara Honda voorbij. Aangezien Colton Herta een stukje van zijn diffusor verloor moest er opnieuw geneutraliseerd worden. Zowel Marcus Armstrong als Luca Ghiotto(die eveneens met Graham Rahal contact had gemaakt) werden beiden voor deze incidenten bestraft. De tweede herstart volgde in de vijfde ronde. Rosenqvist verloor direct wat terrein door nogal wijd over de curbstones te gaan. De wedstrijd leek even in het begin niet op gang te komen maar kende later eigenlijk een vlekkeloos verloop zonder andere incidenten.

Elkhart Lake, WI - during the XPEL Grand Prix at Road America in Elkhart Lake, Wisconsin. (Photo by Joe Skibinski | IMS Photo)
Graham Rahal wordt in de openingsronde al direct in de mangel genomen.

Christian Rasmussen deelde een flinke tik aan Kyffin Simpson uit die vervolgens hard de muur inging. De Deen kreeg door de wedstrijdleiding een flink Stop/Go Penalty opgelegd. In zeven ronden waren er maar liefst drie neutralisaties. Voor het team van Chip Ganassi was het een slecht begin van de dag en daar zou voor het overige ook geen verandering meer inkomen.

2024 McLaughlin
Mooi resultaat voor `´´Scotty Mac´´ op zijn verjaardag.


Stand 10e ronde: McLaughlin, Kirkwood, Newgarden, Rossi, Dixon, Power, Palou, Lundgaard, Grosjean, Rasmussen. VeeKay 11. De tweede herstart volgde in de 10e ronde. In ieder geval stond ook de pitstop van Pato O´Ward bij Arrow McLaren ter discussie. De Mexicaan had in de beginfase banden gewisseld wat mogelijk niet geheel conform reglement was. Theo Pourchaire ging in de 15e ronde als eerste voor de harde compound naar binnen terwijl VeeKay op de Rode Compound Christian Lungaard wist te verschalken. Vervolgens gingen er in de 16e ronde een groot aantal deelnemers voor hun eerste stop naar binnen. Palou kwam twee ronden later voor zijn reguliere stop naar binnen.

Stand 20e ronde:
Herta, Rosenqvist, Lundqvist(out of sequence), McLaughlin, Newgarden, Power, Dixon, Palou, Kirkwood, Armstrong. VeeKay P13. Scott Dixon leek in de 22e ronde duidelijk problemen met de soft compound te hebben en kwamen samen met teamgenoot Marcus Armstrong voor een reguliere stop naar binnen. In de 23e ronde bevond het Penske-trio McLaughlin, Newgarden en Power zich op de eerste drie Top 3 posities. McLaughlin bevond zich op een flinke voorsprong van zijn teamgenoten. VeeKay begon inmiddels positie te verliezen en moest in de 26e ronde zijn negende plek aan Juncos Hollinger-rijder Romain Grosjean afstaan. VeeKay kwam in de 28e ronde voor een reguliere stop naar binnen en kwam op P21 weer terug op de baan. Voor VeeKay was het eigenlijk een te korte stint van amper 12 rondjes. Maar ook dit gold eigenlijk ook voor de concurrentie. Daarna kon de Nederlander zoals zo vaak dit seizoen niet meer opnieuw in de schijnwerpers rijden. De Nederlander klaagde later kort voor zijn pitstop voor vibraties en ook moesten er componenten aan de wielophanging in de pitlane hersteld worden.

Stand 30e ronde: McLaughlin, Newgarden, Power, Palou, Kirkwood, Rossi, Rahal, Ericsson. VeeKay P16. Newgarden ging eigenlijk constant een ronde later dat de concurrentie naar binnen. VeeKay had duidelijk om onduidelijke redenen iets aan tijd verloren. In de 35e ronde ging Newgarden bij zijn Penske-teamgenoot Scott McLaughlin met succes in de aanval maar ook regerend kampioen Alex Palou leek zich voor een topklassering in een zeer goede positie voor de eindzege te bevinden.

Stand 40e ronde:

Newgarden, McLaughlin, Power, Palou, Kirkwood, O´Ward, Grosjean, Herta, Ericsson, Lundgaard. VeeKay P24. De Nederlander was in ieder geval door zijn crew naar binnen geroepen. Van zijn interview kreeg hij de vraag of hij zijn auto terug naar de pits kon brengen. Na een lang oponthoud kon de Nederlander zijn wedstrijd weer hervatten. In de 42e ronde komen de meeste coureurs voor hun allerlaatste stop naar binnen. Op deze vrij lange baan is de brandstofstrategie meer dan cruciaal voor de eindzege. Will Power kwam in de 44e ronde voor zijn allerlaatste stop en een uitstekende strategie voor de zwarte compound naar binnen en kwam exact voor zijn teamgenoten Josef Newgarden en Scott McLaughlin weer terug op de baan. De Penske hiërarchie had zich volledig hersteld. Vraag was alleen. In het voordeel van welke Penske-rijder zou de wedstrijd beslist gaan worden? VeeKay reed inmiddels op twee ronden achterstand en zag andermaal een mooie klassering in rook opgaan. De Nederlander bevond zich gedurende lange tijd voor Juncos Hollinger-rijder Romain Grosjean in de Top 10.

2024 VeeKay 3
Weer een teleurstellende dag voor VeeKay,

Stand 50e ronde: Power, Newgarden, McLaughlin, Palou, Kirkwood, Herta, O´Ward. Grosjean, Ericsson, Rahal. Met uitzondering van Ganassi-coureur Scott Dixon leken zich in de slotfase nog weinig veranderingen voor te doen. De Nieuw Zeelander was na zijn allerlaatste stop naar de 21e plek teruggevallen. In de geschiedenisboeken van Ganassi Racing een zondag om heel snel te vergeten.

Elkhart Lake, WI - during the XPEL Grand Prix at Road America in Elkhart Lake, Wisconsin. (Photo by Joe Skibinski | IMS Photo)
Will Power is weer helemaal terug.

Uitslag Xpel Grand Prix Road America
1. Will Power Dallara Chevrolet 55 ronden
2. Josef Newgarden Dallara Chevrolet+ 3.2609 secs.
3. Scott McLaughlin Dallara Chevrolet + 8.0148 secs.
4. Alex Palou Dallara Honda + 16.7118 secs.
5. Kyle Kirkwood Dallara Honda + 24.8662 secs.
6. Colton Herta Dallara Honda + 29.3782 secs
7. Romain Grosjean Dallara Chevrolet + 29.2710 secs.
8. Patrick O´Ward Dallara Chevrolet + 30.3109 secs.
9. Marcus Ericsson Dallara Honda+ 35.6260 secs.
10. Graham Rahal Dallara Honda + 42.8380 secs.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet