Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: Linus Lundqvist pakt eerste Indycar pole op een nat Road America.

Verrassende weersomstandigheden zorgden voor een interessante kwalificatie op Elkhart Lake ofwel Road America. Kyffin Simpson van Chip Ganassi Racing slaagde er voor de eerste maal in om zich voor de Fast 12 te kwalificeren.. De meeste rijders hadden echt wel moeite om hun banden op temperatuur te houden. Mogelijk werd VeeKay in zijn sessie iets te vroeg naar binnen geroepen waardoor de Nederlander er niet in slaagde om verdere progressie te maken. Voor de Fast Six besloten enkele mensen toch voor regenbanden te gaan. Uiteindelijk was Ganassi-coureur Linus Lundqvist die zijn eerste pole pakte terwijl Indy 500 winnaar Josef Newgarden in de slotseconden van de Fast Six zijn Waterloo tegen de muur vond. VeeKay start dit weekend vanaf de negende startrij.


Elkhart Lake, WI - during the XPEL Grand Prix at Road America in Elkhart Lake, Wisconsin. (Photo by Joe Skibinski | IMS Photo)
Verrassende eerste pole voor Linus Lundqvist aan het einde van de sessie.

Tekst: Willem J. Staat
Foto´s: Indycar


Indycar: Linus Lundqvist pakt eerste Indycar pole op een nat Road America.

Doodsbedreigingen van Canapino fans aan het adres van Theo Pourchaire in Detroit hebben er toe geleid dat het team van Juncos Hollinger met een statement kwam waarin Canapino tijdelijk verlof werd gegeven. ´´De toename van online misbruik en intimidatie als gevolg van de gebeurtenissen eerder deze week heeft voor Agustin tot een zeer moeilijke ervaring geleid, het team en de Indycar fanbase. De veiligheid van Agustin en de rest van de deelnemers moet op de eerste plek overwogen worden. Misbruik, haat, intimidatie in welke vorm dan ook zijn schadelijk voor deze sport en wij moeten prioriteit geven aan het mentale en fysieke welzijn van onze coureurs evenals van onze concurrentie.`` Canapino wordt dit weekend onverwachts door Nolan Siegel vervangen maar ook de relatie tussen Arrow McLaren is aardig bekoeld. In principe is de samenwerking tussen beide teams beëindigd

Fast Six
De auto´s lijken onder de verbeterende omstandigheden meer grip op te bouwen. Herta opende de sessie met 1.57.2604 terwijl de auto van Will Power uitbrak maar de Australiër wist de auto onder controle te houden maar zorgde wel voor een rode vlag. Met nog vier ronden te gaan stond iedereen op de Rode Compound. Na veel regen begon zoals voorspeld op het einde van de Fast Six zelfs de zon te schijnen. Met nog 1.50 min te gaan verrasten Kirkwood, Armstrong en Lundqvist terwijl Herta onder veranderende condities vliegende rondes bleef produceren. Josef Newgarden beëindigde de sessie met een gigantische klap tegen de muur. Voor Newgarden werd het één van de zwaarste crashes in zijn carriere. De Penske-coureur nam op de half droge/half natte baan gewoon teveel risico. Voor Ganassi-coureur Linus Lundqvist betekende het de eerste pole in zijn carriere. Herta, die de gehele dag snel was geweest, kwalificeerde zich als tweede gevolgd door Armstrong, Kirkwood en Newgarden. Colton Herta: ´´Met die rode vlag heeft Indycar eigenlijk wel een beetje mijn tijd afgenomen.`

Kwalificatiegroepen
Groep 1

Will Power, Christian Lundgaard, Marcus Ericsson, Alexander Rossi, Rinus VeeKay, Pietro Fittipaldi, Kyffin Simpson, Marcus Armstrong, Luca Ghotto, Santino Ferruci, Josef Newgarden, Pato O´Ward. Nolan Siegel.

Groep 2

Colton Herta, Christian Rasmussen, Graham Rahal, Theo Pourchaire, Sting Ray Robb, Romain Grosjean, Alex Palou Linus Lundqvist, Felix Rosenqvist, Kyle Kirkwood, Helio Castroneves, Jack Harvey

2024 VeeKay 2
VeeKay bleef helaas steken tijdens zijn sessie. Maar hij was niet de enige. Een schrale troost.Groep 1

Ook Pluvius sloeg vandaag op Elkhart toe. Maar de kans bestond dat de tweede groep op slicks kon gaan rijden. Newgarden opende de sessie met 2.09.0046 secs. Kort daarna waren Lundgaard en Ghiotto snel op het natte Road America. Vervolgens was het Will Power die 2.03.5141 secs. de maatstaf zette. Daarna was het de beurt aan Alexander Rossi en Rinus VeeKay met 2.02.9959 en 2.03.0097. Terwijl Will Power een 2.02.6839 neerzette antwoordde Power direct met een 2.02.3326 secs. Daarna was het de beurt aan Marcus Armstrong met een 2.02.3326 secs. De baan begon inmiddels wel een beetje op te drogen. Rossi, O´Ward, Armstrong, Newgarden, Power, Simspon gingen door naar de Fast 12 terwijl VeeKay op het laatste moment in zijn groep uit de Top 5 werd gestoten.

Groep 2
Hier opende Colton Herta de sessie met 2.03.0725 de sessie gevolgd door Linus Lundqvist met 2.04.8732 secs. Daarna verraste Palou met een 2.01.3040 secs. Ook Pourchaire mengde zich met 2.02.1745 secs.in het duel om een plek in de Fast 12. Colton Herta dook er direct met een 2.01.9732 direct onder terwijl McLaughlin even een momentje had terwijl Herta even flink over de curbstones en over het gras danste. Met nog 3.26 min te gaan was er een rode vlag. Met 2.20 vertrok iedereen voor een laatste poging vanuit de pitlane. Colton Herta begon als eerste aan zijn vliegende ronde en liet als eerste een 2.00.3275 noteren. Rosenqvist ging er zelfs in zijn vliegende ronde nog even vanaf evenals Helio Castroneves. Herta, Palou, McLaughlin, Kirkwood, Dixon en Lundqvist gingen door naar de Fast 12.

Elkhart Lake, WI - during the XPEL Grand Prix at Road America in Elkhart Lake, Wisconsin. (Photo by Joe Skibinski | IMS Photo)
Herta miste nipt de pole. Een goed omen om nu wel te winnen?


Fast 12
Bij aanvang van de Top 12 begon de baan enigszins op te drogen zoals Colton Herta had voorspeld. Herta liet als eerste een 2.01.5725 noteren. Vervolgens was het Palou met een 2.00.8290 terwijl Herta even de aansluiting begon te verliezen. Met een tijd van 2.00.5456 maakte Marcus Armstrong het spannend. Zowel Herta als Newgarden opteerden zelfs voor een tweede setje regenbanden. Herta leek de aansluiting naar de Fast 6 niet te vinden terwijl hij in de ochtendsessie twee seconden sneller was. En met nog een minuut te gaan kwam Herta als eerste onder de twee minuten en liet een tijd van 1.59.2088 noteren. Herta, Kirkwood, Armstrong, Power, Lundqvist, Newgarden gingen uiteindelijk door naar de Fast 6.

Grid

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet