Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
DTM

DTM: Met winst naar Le Mans: Jack Aitken met start-finishzege in DTM-zaterdagsrace op Zandvoort

240607 DTM Aitken
Jack Aitken behaalde de pole-position en schreef de race op zijn naam

Als eerste rijder in dit seizoen wist Jack Aitken voor de tweede keer een DTM-race te winnen. Met de Emil Frey-Ferrari startte de Brit op Zandvoort vanaf pole-position, leidde de hele race en won op dominante wijze. BMW-rijder René Rast eindigde op de tweede plaats, voor Arjun Maini als snelste Mercedes-coureur. Rast en Aitken behoren tot de zes rijders die direct na de race naar Le Mans vliegen voor de testdag aldaar, waarna ze morgen in de middag weer terug zijn op Zandvoort voor de tweede DTM-race. Sterk was ook het optreden van Clemens Schmid, die met de Dörr-McLaren als vierde geklasseerd werd en daarmee voor het beste McLaren-resultaat tot dusver in de DTM zorgde. De BMW’s kregen er na de vrijdag meer vermogen bij, wat in de race duidelijk merkbaar was, want ook Sheldon van der Linde en Marco Wittmann eindigden in de top acht. Thierry Vermeulen, gisteren nog sterk in de kwalificatie voor de zondagsrace, sloot de eerste Zandvoort-race als 15e af.

Tekst: René de Boer (X: @renedeboer)
Foto’s: Willem J. Staat, ADAC/Gruppe C

240608 DTM Start Zandvoort
Ferrari tegen McLaren. Een mooi duel in de openingsfase.


In de kwalificatie op zaterdagochtend was Jack Aitken in de nummer 14-Emil Frey-Ferrari het snelst met een tijd van 1:31,762 minuten, waarmee hij maar liefst 0,372 seconde sneller was dan Clemens Schmid in de Dörr-McLaren. Voor Aitken was het zijn derde pole in de DTM, de tweede van het seizoen. Arjun Maini was derde met de HRT-Mercedes, voor Ricardo Feller met de snelste van de beide Abt-Audi’s. Daarachter volgde Lucas Auer op de vijfde plaats met de nummer 22-Winward-Mercedes, voor de beide Schubert-BMW-rijders Sheldon van der Linde en René Rast. Dat de BMW’s na de teleurstellende resultaten van gisteren meer vermogen gekregen hebben, heeft een duidelijk effect. Lamborghini-rijders Nicki Thiim (SSR) en Maximilian Paul (Paul Motorsport) en Luca Stolz met de tweede HRT-Mercedes completeerden de top tien. Thierry Vermeulen kwalificeerde zich met de andere Emil Frey-Ferrari als 15e.


240608 Aitken Ferrari winnaar Zandvoort
Op Aitken stond geen maat vandaag. De Emil Frey-rijder beheerste de gehele wedstrijd en kreeg een denderend applaus
.

Aitken verdedigt zijn eerste plek bij de start, Schmid behoudt de tweede plaats voor Maini, Feller en Auer. Rast passeert zijn teamgenoot Sheldon van der Linde. In de derde ronde pakt Rast de vijfde plaats van Auer bij het opgaan van de Hunserug. Preining valt terug tot aan de staart van het veld, bij hem is de snelheid er totaal uit. Vermeulen strijdt om de 13e plaats met Wittmann, Vermeulen passeert de tweevoudig kampioen bij het ingaan van de Tarzanbocht aan de binnenkant, maar Wittmann countert in de Hugenholtz en pakt zijn positie weer terug. De wedstrijdleiding kan de manoeuvre van Vermeulen bij het uitkomen van de Tarzan niet helemaal waarderen en geeft een waarschuwing.

Aitken loopt ogenschijnlijk probleemloos weg en heeft na acht ronden een marge van 2,3 seconden op Schmid, die op zijn beurt een voorsprong van anderhalve seconde op Maini heeft. Daarachter Rast, die inmiddels ook Feller gepasseerd is. Feller voert een treintje aan met Auer, Sheldon van der Linde, Thiim, Paul en Bortolotti. De Zwitser is langzamer dan meerdere rijders achter hem, waardoor de top vier verder kan uitlopen.

240608 Rene Rast
Mooie wedstrijd van René Rast met de Schubert BMW M4 GT3

In de 14e ronde opent het pitstopvenster. Schmid is vanaf de tweede plaats de eerste rijder die binnenkomt. Ook Feller, Sheldon van der Linde, Thiim, Vermeulen en Engstler maken direct hun stops. Een ronde later stopt Aitken als leider in de wedstrijd, ook Bortolotti, Stolz, Kelvin van der Linde en Dörr komen binnen. Engelhart heeft een klapband links achter bij het Scheivlak.

240608 Maini
Mooie derde plek voor Arjun Maini

Volgende stop in de 16e ronde voor Lucas Auer, ook voor René Rast, die voor Schmid en achter Aitken weer de baan op komt. Virtueel rijdt Rast daarmee op de tweede plaats, maar verliest snel een positie aan Maini. Alleen Wittmann, Güven, Preining en Engel moeten nog naar binnen. Güven en Engel stoppen in de 17e ronde. Preining komt een ronde later binnen. Rast passeert in de 18e ronde Maini bij het aanremmen van de Tarzanbocht. In de 20e ronde komt Wittmann naar binnen, daarmee hebben alle rijders hun stops achter de rug.

240608 Thiery Vermeulen
Thierry Vermeulen had moeite om echt naar voren te komen.


De volgorde na de stops: Aitken voor Rast, Maini, Schmid, Feller, Sheldon van der Linde, Thiim en Bortolotti, Wittmann sluit als tiende weer aan. Vermeulen rijdt op de 15e plaats, achter Preining. Drie Lamborghini’s zijn uit de race: Engelhart na zijn klapband, Paul na een onbekend defect en Engstler na een volkomen verprutste pitstop, waarbij er ook een van de monteurs een blessure opliep. In de 27e ronde klaagt Bortolotti over een mogelijke lekke band links achter, waarop Wittmann hem gelijk passeert. Twee ronden later pakt Wittmann ook Thiim bij het uitkomen van de Gerlachbocht, daarmee is hij achtste. In de 30e ronde is Feller aan de beurt: Wittmann passeert hem bij het aanremmen van de Tarzanbocht. In de 33e ronde meldt Sheldon van der Linde een mogelijke lekke band, waarbij dat op Zandvoort ook zand op de baan kan zijn. Ook Bortolotti rijdt immers nog gewoon door. Thiim gaat in de 34e ronde in de fout in de Kumho-bocht en valt terug naar de 13e plaats. Zo blijft de volgorde tot aan de finish na 39 ronden: Aitken wint voor Rast, Maini, Schmid, Auer, Sheldon van der Linde, Wittmann, Feller, Bortolotti en Stolz.

240608 Podium
Verscheidenheid op het podium.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet