Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
DTM

DTM: Paul op pole voor zondagsrace DTM-Zandvoort, Vermeulen op tweede rij

240607 DTM Quali Paul
Maximilian Paul start voor het eerst in zijn carrière vanaf de pole-position voor een DTM-race

Maximilian Paul is de pole-sitter voor de DTM-race op Zandvoort van aanstaande zondag. Omdat zes van de 20 rijders in het DTM-veld aanstaande zondagochtend nog in Le Mans zijn vanwege de testdag aldaar, vond de kwalificatie voor de tweede race van het weekeinde bij uitzondering al op vrijdagmiddag plaats. Paul behaalde met de Lamborghini van zijn eigen familieteam Paul Motorsport in 1:32,780 minuten de eerste pole-position van zijn DTM-carrière. Direct achter hem start Thierry Vermeulen in de snelste van de beide Emil Frey-Ferrari’s vanaf de derde plaats, het beste kwalificatieresultaat voor de Limburger tot nu toe in de DTM.

Tekst: René de Boer (vanuit Zandvoort, X: @renedeboer)
Foto’s: ADAC/Gruppe C/ Willem J. Staat

Dat met name de Italiaanse sportwagens van Lamborghini en Ferrari dit weekeinde op Zandvoort snel zijn, tekende zich al af tijdens de beide vrije trainingen. Dat beeld werd in de kwalificatie bevestigd, want achter Maximilian Paul eindigde Mirko Bortolotti met de SSR-Lamborghini op de tweede plaats, op een tiende van Paul. Daarachter volgden de beide Ferrari’s van Emil Frey Racing, met Thierry Vermeulen voor Jack Aitken. Vermeulen kwam slechts een honderdste van een seconde tekort op Bortolotti, maar heeft ook als derde een uitstekende uitgangspositie. "Tijdens de vrije trainingen had ik al een heel goed gevoel. We hadden maar één set nieuwe banden, omdat we vorige keer op de Lausitzring een set extra gebruikt hadden, maar de snelheid zat er al heel goed in", zei Vermeulen in gesprek met AUTOSPORT.NL.

240607 DTM Quali Vermeulen
Prima uitgangspositie met de derde tijd voor Thierry Vermeulen

Achter de beide Lamborghini’s en de beide Ferrari’s eindigde Arjun Maini (HRT-Mercedes) als beste Mercedes-rijder, voor titelverdediger Thomas Preining (Manthey-EMA-Porsche), Kelvin van der Linde (Abt-Audi), Lucas Auer (Winward-Mercedes), Luca Stolz (HRT-Mercedes) en Ricardo Feller (Abt-Audi). De BMW-rijders eindigden in de achterhoede: Marco Wittmann 14e, Sheldon van der Linde 17e en René Rast 20e.

230607 Preining
Zesde startplek voor regerend kampioen Thomas Preining.

De drie genoemde BMW-rijders vertrekken morgen direct na de DTM-race naar Le Mans, net als Bortolotti, Aitken en Kelvin van der Linde. Als alles volgens plan verloopt, rijden ze dan op zondag in de ochtendsessie (10.00-13.00 uur) hun tien verplichte ronden tijdens de testdag in Le Mans en zijn dan per privévliegtuig op zondag weer op tijd terug voor de start van de DTM-race, bij uitzondering om 16.30 uur. Ook Larry ten Voorde kent dit weekeinde een dubbel programma: hij rijdt eerst in de Duitse Porsche Carrera Cup en reist dan zondag na de tweede Porsche-race naar Le Mans om daar nog tijdens de testdag met de JMW-Ferrari in actie te kunnen komen.

240607 Wittmann
Marco Wittmann was hem even kwijt maar behield de controle.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet