Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Porsche Carrera Cup Benelux

Porsche Carrera Cup Benelux: Talent Pool, sneller en beter, op en naast de baan

240607 Talent Pool opening
Zeven rijders en coach Dirk Werner: Talent Pool van de Porsche Carrera Cup Benelux 2024

Met een indrukwekkend veld van ruim 20 Porsche 911 GT3 Cup-auto’s, elk goed voor 510 pk, zorgt de Porsche Carrera Cup Benelux voor volop spektakel. Duizenden toeschouwers langs de circuits en via de livestream genieten van de actie. Daarnaast geldt de Porsche Carrera Cup Benelux als een uitgelezen klasse voor rijders die verder willen komen in de autosport. Voor deze rijders is de Talent Pool in het leven geroepen, een initiatief waarbij de deelnemers professionele begeleiding en ondersteuning krijgen om in vele opzichten beter te worden.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR


“Het begeleiden van jonge talenten zien wij als een belangrijke taak vanuit de organisatie”, zegt Olivier Aerts, seriemanager van de Porsche Carrera Cup Benelux. “We willen ze niet alleen sneller maken, maar ook meer kennis en inzicht meegeven. Dat is ook een wezenlijk aspect van de piramide van Porsche Motorsport, waarin rijders kunnen doorgroeien en kunnen werken aan de opbouw van hun carrière. Met een deskundige en professionele begeleiding op meerdere vlakken bieden wij daarbij de helpende hand. Dat die aanpak goed werkt, blijkt wel uit de rijders die de afgelopen jaren deel uitmaakten van de Talent Pool en nu in internationale series met Porsche succesvol zijn, zoals Morris Schuring, Harry King en Robert de Haan.”

240607 Talent Pool fitness
Ook de fysieke en mentale aspecten behoren tot het trainingsprogramma

Zeven rijders waaronder vier Nederlanders in de Talent Pool
Dit seizoen maken zeven rijders deel uit van de Talent Pool. Vanuit Nederland zijn dat Jurriaan de Back (16, JW Race Service), Dréke Janssen (17, RedAnt Racing), Sam Jongejan (18, Team RaceArt) en Nick Ho (19, PG Motorsport). De overige deelnemers zijn de Belg Kobe Pauwels (20, NGT) en de beide Esten Alexander Reimann (19, EST1 Racing) en Thomas Kangro (21, Porsche Estonia). De rijders hebben verschillende achtergronden. Zo komt Janssen bijvoorbeeld direct uit de kartsport, deden De Back, Reimann, Ho en Kangro al eerder Porsche-ervaring op in de Porsche Sprint Challenge Benelux en de Porsche Sprint Challenge Southern Europe, werd Jongejan kampioen in de Mazda MX-5 Cup en komt Pauwels vanuit de TCR-toerwagenserie, waarin hij vorig jaar teamgenoot was van Tom Coronel.

In de aanloop naar het tweede raceweekeinde van het seizoen, van 7 tot en met 9 juni op Circuit Zandvoort, staat er voor de deelnemers aan de Talent Pool een tweedaags trainingsprogramma gepland bij Maverick Training in Amersfoort. Naast fysieke en mentale aspecten, waarbij ook rekening gehouden wordt met de specifieke belastingen die bij de autosport een rol spelen, staan er onder andere ook workshops over voeding tijdens het raceweekeinde en gedragstechnieken in de sport op het programma. Pieter Bulsink, oprichter en CEO van Maverick Training, en zijn team proberen daarbij onder het motto ‘Building the most resilient drivers’ de rijders te helpen, hun potentieel zo goed mogelijk te benutten.

240607 Talent Pool Werner
Oud-beroepscoureur Dirk Werner is coach van de Talent Pool-rijders

Van ‘track walk’ tot data-analyse: intensieve begeleiding tijdens de raceweekeinden
Tijdens de zes raceweekeinden van het seizoen 2024 in de Porsche Carrera Cup Benelux is er ook sprake van intensieve begeleiding. Voor het derde jaar op rij vervult Dirk Werner de taak van rijderscoach voor de Talent Pool-deelnemers. De Duitser was jarenlang succesvol als fabriekscoureur in de autosport en geniet ervan om zijn kennis over te dragen. “Het geeft me veel plezier om de ontwikkeling bij die jongens te zien”, zegt hij. Dat begint op donderdag al tijdens een gezamenlijke bespreking en het bekijken van beelden van de baan, gevolgd door de ‘track walk’, waarbij Werner met de Talent Pool-rijders lopend het circuit verkent en wijst op specifieke kenmerken en aandachtspunten. Na afloop van elke trainingssessie besteedt hij samen met de rijders veel tijd aan het analyseren van de verzamelde data. “Per rijder zo’n 15 tot 20 minuten, waarin we de belangrijkste punten behandelen”, vertelt hij. “Bij Porsche is het de filosofie dat de data van de snelste rijder voor iedereen in de Talent Pool beschikbaar zijn, dus dan kunnen de anderen precies zien waar ze nog beter kunnen worden.” Daarnaast staat Werner de rijders graag terzijde met zijn inzicht en ervaring. “Het is vaak anders als iemand vanuit rijdersperspectief over zaken praat, dat helpt ook in de samenwerking met de technici van de teams. Ook als rijders op ander vlak vragen hebben, kunnen ze bij mij terecht. Ik ben volledig neutraal. Wat Porsche doet, is wel heel goed, soms zou ik wel eens willen dat ik aan het begin van mijn carrière zo’n begeleiding had gekregen…”

Coureur Dréke Janssen, een van de debutanten in de Porsche Carrera Cup Benelux, is zeer content met de ondersteuning die hij krijgt. “Ik vind het een mooi initiatief, bijvoorbeeld dat we inzicht krijgen in de data van de snelste rijder en de analyse samen met Dirk Werner. Ook heel interessant was de workshop die we kregen tijdens het raceweekeinde op Spa-Francorchamps, waar Felix Stiller, een van de engineers van Manthey Racing, uitgebreid uitleg gaf over data en de verschillende afstellingsmogelijkheden van de auto. Dat was heel erg leerzaam en het was heel gaaf om ook een blik achter de schermen te kunnen werpen bij het team van Manthey in het World Endurance Championship!”

Puntenklassement voor set Michelin-banden en afvaardiging voor Junior-selectie
Tijdens de raceweekeinden is er ook een puntenklassement, waarmee deelnemers aan de Talent Pool een set Michelin-banden in de wacht kunnen slepen. Daarbij zijn er punten te verdienen door goede prestaties, maar er kunnen ook punten worden afgetrokken, bijvoorbeeld door herhaaldelijk overschrijden van de ‘track limits’ of andere geconstateerde overtredingen. Een tweede set Michelin-banden is te verdienen door degene die bij de starts van de beide races van het weekeinde de snelste gemiddelde reactietijd realiseert. “Daarnaast proberen we door de beoordeling van de prestaties in de Talent Pool aan het eind van het seizoen ook de sterkst mogelijke rijder af te vaardigen naar de ‘shoot-out’, de selectie van de nieuwe Junior-rijder van Porsche Motorsport”, zegt seriemanager Oliver Aerts.

240607 Talent Pool Jongejan
Sam Jongejan is een van de vier Nederlandse rijders in de Talent Pool

Ook rijder Sam Jongejan is positief over de mogelijkheden die de Talent Pool biedt. “Ik ben heel blij dat ik hiervan deel mag uitmaken, dit helpt me zeker om in de loop van het seizoen beter te worden. Dirk Werner neemt veel tijd voor onze begeleiding, zoals de voorbereidende bespreking en de ‘track walk’. Dat geeft je de kans als rijder om vanaf de eerste ronde hard te gaan. Dan de data-analyse, één-op-één-sessies, die ook heel leerzaam zijn. Daardoor kun je snel zien wat je fout doet en waar je beter kunt worden. Zo heb ik ontdekt dat het remmen voor mij het grootste leerpunt is. Ik denk dat de Talent Pool mij echt kan helpen om mijn doel te bereiken, professioneel autocoureur te worden. Geweldig dat Porsche dit doet!”


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet