Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Raceway Venray

V8 Ovalseries: Jeffrey Hageman overleeft Talladega Venray in zinderende “spin and win” finale

Tijdens Tweede Pinksterdag ontbrak het in de V8 Ovalseries op Raceway Venray totaal niet aan spektakel. Spectaculaire races, spectaculaire inhaalmanoeuvres stonden op het menu. Er werd hard geracet, te hard zelfs. Enkele deelnemers betaalden daarvoor een hoge prijs waardoor zij de komende maanden geen tijd meer hebben om de Olympische Spelen of het WK Voetbal te volgen. In enkele werkplaatsen zal hard gewerkt moeten worden om hun bolides weer op tijd wedstrijd klaar te krijgen. Gelukkig vindt de volgende wedstrijd pas tijdens het weekend van 16-18 augustus plaats. Zelfs finalewinnaar Jeffrey Hageman ontkomt er niet aan.


2024 Winnaar Hageman
Gejuich op de tribunes als Jeffrey Hageman met zijn nieuwe Chevrolet na een zinderende voorstelling de overwinning in de finale pakt.

Tekst en Foto’s: Willem J. Staat

2024 Maessen Driessen
Het werd een teleurstellende dag voor zowel Stephan Driessen als Barry Maessen.

Jeffrey Hageman overleeft Talladega Venray in zinderende “spin and win” finale
Jeffrey Hageman moest vanwege sponsoronderhandelingen tijdens de Paasraces nog verstek laten gaan. Dankzij de inbreng van Jack Willems kon Jeffrey voor dit seizoen dankzij de steun van barbecue.nl van de ASCAR-klasse naar de Offset Klasse ofwel een overstap naar hoogste categorie maken. “Mijn oude Chevrolet was een prachtige auto om het te leren maar nu wil ik een stapje hoger al moet ik nog wel even wennen” verklaarde Hageman voorafgaand aan de wedstrijddag. Dat juist die oude Chevrolet een sleutelrol in zijn heldenstatus zou spelen kon Hageman aan het begin van de dag ook niet bevroeden. Hageman sloot Eerste Pinksterdag met twee overwinningen af waarvan de laatste absoluut de meest indrukwekkende was.

2024 Keith Walley
De Brit Keith Walley wist hem net niet uit de muur te houden. Tino van Dijk, Frank Färber, Jennifer Maas en Esten Coumans gaan er vandoor.


De eerste wedstrijd werd door de “Max Verstappen” van Raceway Venray ofwel Barry Maessen beheerst. Barry moest er wel voor vechten want zowel Jeroen Hermans als Jeffrey Hageman boden flink veel tegenstand. De Brit Keith Walley, één van de oudste deelnemers in het veld, ging kort voor het einde op het rechte stuk achterstevoren. De Brit verklaarde achteraf door iemand geraakt te zijn en wist zijn auto op het allerlaatste moment toch niet uit de muur te houden waardoor er in de slotfase toch geneutraliseerd moest worden. “Eigenlijk is de stuurstang alleen maar beschadigd maar dit zal in Engeland hersteld moeten worden. De schade valt wel mee” aldus de Brit.

2024 Jennifer Farber Hermans
Jennifer Maas heeft haar landgenoot Frank Färber gepasseerd. Beiden geven ruimte aan Jeroen Hermans.

Het leidde tot een eindsprintje dat in het voordeel van Barry Maessen werd beslist. Achter hem eindigden Jeffrey Hageman, Philip Bachor, Jeroen Hermans en Stephan Driessen. Het bleef bij deze enige overwinning van Maessen op Pinkstermaandag

2024 Maessen Muur
Een harde klap van Bary Maessen tegen de muur eindigde zijn goed begonnen dag voortijdig.


Zware crash Barry Maessen in R2
In de tweede wedstrijd werd hard geracet misschien wel te hard. In ieder geval maakten de Duitser Philipp Bachor(Bachor Liqui Moly Racing) contact op het rechte stuk. Het resultaat was dat de Chevrolet van Maessen stuurloos op het rechte stuk tegen de muur schaafde en aan het einde ervan in Turn 1 nog eens tweemaal contact met het harde beton maakte alvorens tot stilstand te komen.

2024 Barry schade
Barry Maessen neemt direct de schade op en die is aanzienlijk.

Maessen kon gelukkig ongedeerd uitstappen maar er zal veel werk verzet moeten worden om de auto in augustus weer bedrijfsklaar te hebben. Na het wegvallen van Maessen lag voor Jeffrey Hageman de weg vrij om zijn eerste seizoensoverwinning te behalen. Bachor eindigde als tweede gevolgd door Jeroen Hermans, Tino van Dijk, Esten Coumans, Stephan Driessen en Jennifer Maas die eigenlijk tot dan toe een goed weekend beleefde en eerder op de dag in R1 ook al haar landgenoot Frank Färber het nakijken had gegeven.

2024 Driessem Bachor JHagenamn
Het gevecht tussen Stephan Driessen en Philpp Bachor eindigt in tranen. Hageman houdt afstand.

Finale
In het jaargetijde van de Indy 500 zijn er altijd herinneringen aan legendarische momenten die naar boven komen drijven. Sommigen herinneren zich misschien nog wel de “Spin and Win” overwinning van Indycar legende Danny Sullivan uit 1985. Hageman haalde op Raceway Venray eigenlijk een soortgelijke actie op de baan uit. Doordat bij Jennifer Maas de communicatie haperde reed Hageman n.b. op zijn eigen oude auto en toucheerde lichtjes de muur.

2024 Van Dijk
Opnieuw een schrikmomentje in de slotfase voor Hageman. Tino van Dijk lijkt de controle verliezen. Het gebeurde gelukkig net niet.


Er werd direct geneutraliseerd en als door een wonder wist Jeffrey zijn auto aan de praat te houden en bij het opnieuw oplijnen weer aansluiting te vinden. Vervolgens een furieuze inhaaljacht in de laatste twee ronden waarbij zowel Jeroen Hermans als Esten Coumans in de slotfase hun posities aan de enigszins gehavende Chevrolet prijs moesten geven. Een heroïsche actie waarbij het publiek op de tribunes volledig uit hun dak ging. “Een heroïsche “spin and win” actie die zelfs de legendarische Danny Sullivan op de Speedway niet had kunnen verbeteren.

2024 Stephan Driessen
Stephan Driessen werd het slachtoffer van een actie van Philipp Bachor.

En opnieuw werd er te hard geracet. Ditmaal was Stephan Driessen, die in de beide voorgaande wedstrijden als vijfde en zesde was geëindigd, het slachtoffer van Bachor. Driessen werd hard in de muur ingedrukt en liep aan zijn volledig nieuw opgebouwde Chevrolet aanzienlijke schade op.

Stephan Driessen: “Ik zag in mijn spiegels dat hij met gigantisch veel onderstuur kampte. Hij heeft mij bij het opkomen van start/finish opgeduwd en vooral er vanaf geduwd. Dit was echt niet nodig geweest.” Bachor werd dan ook terecht uit de uitslag geschrapt.

2024 Coumans
Mooie finalewedstrijd van Esten Coumans.

Voor Esten Coumans werd het een mooie afsluiter. Hij eindigde met zijn Chevrolet als derde nadat hij in de eerste beide wedstrijden over een verkeerde afstelling van de veren beschikten. “Ze waren gewoon niet bij te houden maar die derde plek maakt hier vandaag toch weer veel goed.”stelt Coumans

2024 Bloemenmeisjes
Na een enerverende dag ook nog eens met leuk gezelschap beloond,

Bij Jennifer Maas viel duidelijk een opgaande tendens te noteren. Jammer dat de communicatie in de laatste wedstrijd niet optimaal fungeerde wat na het Hageman incident diskwalificatie ten gevolge had. Vanwege problemen met kabelboom kon Job Rutten met zijn Ford Fusion niet meer aan de Finale deelnemen maar was wel tevreden met een P8 in de Offset klasse.

2024 Paddock

Op weg naar de TC veel applaus en gejuich in de paddock.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet