Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: Newgarden leidt de laatste chaotische trainingssessie voor Indy 500

In de allerlaatste trainingssessie voor de Indy 500 a.s. weekend was Penske-coureur Josef Newgarden met een tijd van 226.238 mph de snelste man op de baan. Of je nu met kwalificatie- of met een wedstrijdafstelling rijdt, Team Penske was onbetwist het snelste team op de baan ondanks het feit dat een aantal sleutelfiguren binnen de organisatie thuis op de “strafbank” zit vanwege het “Push-to-Power schandaal in St.Petersburg eerder dit jaar.

2024 Newgarden
Josef Newgarden was snel tijdens de laatste vrije trainingen op Tweede Pinksterdag.

Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: Indycar


Newgarden leidt de laatste chaotische trainingssessie voor Indy 500
Maandagmiddag vond de allerlaatste trainingsmogelijkheid voor de Indy 500 a.s. zondag plaats. Daarbij was Team Penske opnieuw snel. Josef Newgarden, die zich afgelopen zondag als derde wist te kwalificeren: “De auto voelt goed aan. Ik ben hier erg verheugd over sinds dat wij op de Speedway kwamen opdagen. We gaan zien hoe de zaken zich gaan ontwikkelen. Je moet op alles voorbereid zijn want met de Indy 500 weet je het echter nooit.”

Colton die zich als dertiende voor de komende editie van de Indy 500 kwalificeerde liet in de Gainbridge Dallara Honda van Andretti Global met 226.222 de tweede tijd noteren. 2018 winnaar Will Power liet als derde in de No 12 Verizon Penske Dallara Chevrolet een tijd van 226.137 op de klokken zetten.

De Argentijn Agustin Canapino, die zich voor de Indy 500 als 22e kwalificeerde, was met een vierde tijd een klein beetje een verrassing. In de Juncos Hollinger Dallara Chevrolet was hij met 225.747 goed voor een vierde tijd. De Top 5 werd door Arrow McLaren-coureur Pato O’Ward afgerond. Hij was met 225.738 goed voor de vijfde tijd.

Indianapolis, IN -  during Indianapolis 500 Practice in Indianapolis, Indiana. (Photo by James Black | IMS Photo)
Terug van North Wilkesboro was Kyle Larson weer terug op de Speedway.

In de geschiedenis van de Indy 500 behaalde het volledige Team Penske sinds 1988 opnieuw de eerste startrij. Scott McLaughlin won de NTT P1 Pole Award terwijl zijn teamgenoten Will Power en Josef Newgarden als derde wisten te kwalificeren. Rinus VeeKay en Indycar-sensatie waren in de laatste mogelijkheid voor de Indy 500 slechts 28e/29e met een tijd van 223.312 en 223.026. Voor de teams was dit voor Carburation Day a.s. vrijdag de voorlaatste mogelijkheid om de auto voor de Indy 500 af te stellen.

Indianapolis, IN -  during Indianapolis 500 Practice in Indianapolis, Indiana. (Photo by James Black | IMS Photo)
De traditionele foto met polesitter Scott McLaughlin en zijn Amerikaanse echtgenote die hij nog in zijn Supercarstijd leerde kennen toen hij voor een vriend op een kartbaan in de VS sleutelde en zich aanvankelijk voordeed als kartmonteur.

In totaal werden er door alle 33 coureurs 2655 ronden opgelegd. Rookie Tom Blomqvist legde het meeste aantal ronden af. 106 in totaal. Dit was met de Meyer Shank No 66 AutoNation/Arctic Wolf Dallara Honda iets meer dan de helft van de wedstrijdafstand.

204 Results maandag
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet