Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

Joey Logano wint All Star wedstrijd North Wilkesboro

Met een All Star wedstrijdrecord van 199 in de 200 ronden tellende wedstrijd op North Wilkesboro afgelopen zondag wist Penske-coureur Joey Logano in de 40e editie van het evenement Denny Hamlin op afstand te houden en incasseerde de hoofdprijs van maar liefst één miljoen dollar.

2024 Start All Star
Start van de All Star wedstrijd afgelopen weekend in North Wilkesboro.

Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: NASCAR


Joey Logano wint All Start wedstrijd North Wilkesboro

Door vrijwel de gehele wedstijd op de soft compound te rijden en de duurzame primeversie op het opnieuw geasfalteerde North Wilkesboro te vermijden versloeg Logano Denny Hamlin met een voorsprong van slechts 0.636 secs. op de finish. In de allerlaatste ronde wist Chris Buescher Kyle Larson nog in de strijd om de derde positie te verslaan. Voor Joey Logano betekende de All Star-wedstrijd zijn tweede overwinning en voor Team Penske de vijfde. Eerder won Team Penske dit show event met Kurt Busch(2010), Ryan Newman(2002) en Ryan Blaney(2022)

In dertien wedstrijden bleef Joey Logano dit seizoen zonder overwinningen Joey Logano: “Leuk als je eindelijk dit seizoen over een snelle auto beschikt. Fantastisch om de Shell/Pennzoil Mustang in Victory Lane te zien. Voor al onze sponsoren die aan ons trouw zijn, is dit toch wel een erg fijn gevoel want dit is toch wel een tijdje geleden. Ik wilde dat het voor de punten was maar anderzijds is een miljoen dollar toch wel weer heel veel geld.”
Hoewel Logano constant vooraan reed trok Kyle Larson natuurlijk ook de nodige aandacht want hij pendelde vanaf de Indianapolis Motor Speedway richting North Wilkesboro. Op 17.47u lokale tijd verliet Larson de Indianapolis Motorspeedway en landde om 19.15u onder applaus met helikopter op North Wilkesboro. Nadat hij met een bij HMS Holdings geregistreerde privéjet op Wilkes County Airport landde moest Larson nog een helikopter richting het circuit nemen.

Omdat de No5 Chevrolet door Kevin Harvick werd gekwalificeerd moest Larson achteraan starten. Tijdens een geplande neutralisatie in de 151e ronde liet Larson andere banden aanbrengen nadat het vorige setje het slechts één ronde had uitgehouden. Vervolgens joeg Larson zich door het gehele veld heen totdat hij Denny Hamlin wist te benaderen. Maar Larson was eigenlijk wel een beetje geblust terwijl Hamlin in zijn onvermogen eigenlijk wel een beetje gefrustreerd was om Logano te passeren.

2024 Hamlin
Zuurpruim Denny Hamlin eindigde als tweede "maar we hadden een spanned gevecht na afloop" refererend aan het Stenhouse Jr./Kyle Busch incident.

Denny Hamlin: “Om hem te passeren had je een voordeeltje nodig. Ik wist hem wel te naderen maar ik verloor daar een beetje airflow. Vervolgens probeerde ik mijn auto een break te geven en probeerde hem opnieuw te naderen. Maar je moet zo snel zijn om hier langs iemand te komen. Pet af voor NASCAR en Goodyear om ons de optie voor twee bandenkeuzes te geven. Hopelijk leerden wij hier iets voor “short tracks”

Het vuurwerk in de wedstrijd begon al vroeg. Ricky Stenhouse Jr. ging naar het midden en probeerde drie auto’s breed te forceren maar toucheerde daarbij de auto van Kyle Busch. Busch nam in de tweede ronde al revanche en draaide Stenhouse Jr. in de rondte die vervolgens tegen de buitenmuur werd geëlimineerd. Vervolgens uitte Stenhouse Jr. zijn ongenoegen tegen Randall Burnett, crewchief van Busch. Na de wedstrijd was er tussen Busch en Stenhouse Jr. alsmede de crews van beide teams fysiek contact. Denny Hamlin: “Uiteindelijk hadden we toch een spannend gevecht en iets om over te praten.”

2024 Logano WC
Bij Team Penske gaat in NASCAR wat minder. Maar eindelijk toch een overwinning voor Joey Logano dit seizoen.

Na de crash van Stenhouse Jr. bleven vijf coureurs op de zachte compound, t.w. Logano, Tyler Reddick, Brad Keselowski, Chris Buescher en Ryan Blaney. De rest van het veld opteerde voor de prime harde compound. Om Track Position te behouden prefereerde crewchief Paul Wolfe om na 100 ronden niet van compound te wisselen.

Paul Wolfe: “We deden de eerste 100 ronden met deze compound dus waarom ook niet de tweede 100. Dit was onze gedachte. Een agressieve strategie die zeker werkte."

Door in de voorronde als eerste en tweede te eindigen gingen de Toyota-rijders Ty Gibbs en Bubba Wallace door naar de hoofdwedstrijd. Door stemmen van de fans kwam ook Noah Gragson nog in de hoofdwedstrijd terecht. Hij eindigde als elfde.


2024 Logano
"Een miljoen dollar is veel geld" verklaarde Logano na zijn zege van het show event in North Wilkesboro.


Uitslag NASCAR Race All Star wedstrijd North Wilkesboro

1. (1) Joey Logano, Ford, 200 ronden
2. (11) Denny Hamlin, Toyota, 200 ronden
3. (5) Chris Buescher, Ford, 200 ronden
4. (12) Kyle Larson, Chevrolet, 200 ronden
5. (17) Ryan Blaney, Ford, 200 ronden
6. (19) Bubba Wallace, Toyota, 200 ronden
7. (7) Ross Chastain, Chevrolet, 200 ronden
8. (15) Chase Elliott, Chevrolet, 200 ronden
9. (9) Michael McDowell, Ford, 200 ronden
10. (14) Kyle Busch, Chevrolet, 200 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet