Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: Derde startrij voor VeeKay in Indy 500. Scott McLaughlin verpulvert polerecord Alex Palou op Poleday

Voor de eerste keer in vier jaar jammer genoeg geen VeeKay op de eerste startrij. De Nederlander begon als tweede in de Fast 12 en liet als tweede de snelste tijd noteren maar toen Santino Ferrucci als zesde een run mocht maken tuimelde de tijd van VeeKay op de computerschermen snel naar beneden en was eigenlijk tegen de tijden van Team Penske en Arrow McLaren gewoon kansloos. De Nederlander start volgende week voor de 108e editie van de Indy 500 vanaf de zevende startplek. In zijn allerlaatste run wist Scott McLaughlin het polerecord van Alex Palou te verbreken.


2024 McLaughlin pole
Scott McLaughlin verbrak in zijn allerlaatste run het polerecord van Alex Palou uit 2023.

Tekst Willem J. Staat
Foto´s Indycar


Derde  startrij voor VeeKay in Indy 500. Scott McLaughlin verpulvert record Alex Palou op Poleday

Fast Six
Santino Ferrucci(A.J. Foyt Racing) ging als eerste naar buiten en liet een tijd van 232.692 mph. neerzetten. Vervolgens was Larson sneller en liet een 232.846 mph. noteren. Als derde mocht Larson´s teamgenoot Alexander Rossi voor Arrow McLaren een aanval doen en liet in zijn eerste ronde als 234.062 in zijn eerste ronde noteren maar verloor in de daaropvolgende ronde snelheid maar was met 233.090 de snelste. Vervolgens was het de beurt aan de Penske Dallara Chevrolets waarbij Newgarden zich al in de eerste ronde al in de 234 mph. range bevond en was daarmee provisioneel de snelste. Alleen zijn teamgenoten McLaughlin en Power moesten daarna nog een poging wagen. Ook Will Power liet in zijn eerste ronde een 234er noteren en kwam uiteindelijk uit op een gemiddelde 233.917 mph. Teamgenoot Scott McLaughlin mocht als laatste een aanval op de pole doen en liet al in zijn eerste ronde 234.5 mph. noteren en pakte met 234.220 mph in de Yellow Submarine de pole voor de Indy 500. Daarmee verpulverde de Nieuw Zeelander ook nog eens het polerecord van Alex Palou vorig jaar. Voor het eerst na 1988 bevinden zich weer drie Penske-inschrijvingen weer op de eerste startrij.

Fast 12
Rinus VeeKay opende de sessie met een gemiddelde van 232.810 mph en wist dit lang stand te houden totdat Santino Ferrucci er als zesde met 232.723 mph er overheen ging. Tijdens de achtste run liet Kyle Larson 232.768 mph.de snelste run op zijn naam zetten. De tijd van Larson hield ook niet lang stand totdat Alexander Rossi met zijn Arrow McLaren Dallara Honda 233.071 mph op de klokken zette. In de negende run was het Newgarden die met 233.286 de snelste man op de baan was. Vervolgens liet Scott McLaughlin al in zijn eerste ronde 233.870 registreren. Na de run van Scott McLaughlin mocht VeeKay alleen maar hopen dat Will Power langzamer zou zijn maar de Penske-rijder was in zijn eerste run al sneller dan zijn teamgenoot Scott McLaughlin maar de Australiër was iets langzamer dan zijn teamgenoot en ging vervolgens wel door naar de Fast Six.

2024 VeeKay
Een zevende startplek is voor VeeKay zeker geen slechte optie.

Bumping
Nolan Siegel liet als eerste een richttijd van 229.568 noteren. Marcus Ericsson brak zijn run voortijdig af. Er ontstond een bizarre situatie nadat de voormalige Indy 500 winnaar Marcus Ericsson na de witte vlag vroegtijdig van het gas ging en het commando kreeg om door te gaan. Legge, Rahal en Siegel waren sneller. Even voor 17.00U lokale tijd ging Ericsson, nadat de motor flink was afgekoeld, opnieuw naar buiten en liet over vier rondjes een gemiddelde van 230.027 mph. noteren. Nolan Siegel(DCR) ging kort voor het einde voor een allerlaatste run waarbij hij in de muur eindigde. Daarbij had Siegel zich niet voor de Indy 500 gekwalificeerd. Voor DCR was het met twee auto´s in de muur een dure week geworden.

Kwali 1

2024 Kwali 2

2024 Kwali 3
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet