Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR Whelen: Vittorio Ghirelli domineert beide EuroNASCAR Pro wedstrijden in Vallelunga. Podium voor Melvin de Groot EuroNASCAR 2.

De Italiaan Vittorio Ghirelli wist dit weekend beide wedstrijden van de EuroNASCAR Pro Series naar zijn hand te zetten. De Italiaanse PK Carsport-rijder domineerde in beide races. De Italiaan domineerde alle trainingen en kwalificaties in de #24 PK gedurende dit weekend. Met een meer dan perfect verlopen weekend wist de inwoner van het Italiaanse Fassano zijn voorsprong in de tussenstand van de EuroNASCAR PRO te vergroten.

2024 Winnaar Ghirelli
Winnaar Ghirelli deed gouden zaken op zijn thuiscircuit in Vallelunga.

Tekst: Willem J. Staat
Foto´s: NASCAR Whelen/Nina Weinbrenner/Bart Dehaese


Vittorio Ghirelli domineert beide EuroNASCAR Pro wedstrijden in Vallelunga. Podium voor Melvin de Groot in R12

Dubbeloverwinningen voor de teams van PK Carsport en Hendriks Motorsport in Vallelunga. Zowel Vittorio Ghirelli als Martin Doubek beleefden in de EuroNASCAR Pro en de EuroNASCAR 2 een topweekend. In de tweede EuroNASCAR 2 wedstrijd stond Melvin de Groot eindelijk weer eens een keer op het podium

De start van de tweede wedstrijd had voor Vittorio Ghirelli niet beter kunnen verlopen. Al voordat het snelle Curvone baangedeelte bereikt werd had de PK Carsport al flink afstand van zijn landgenoot Gianmarco Ercoli in de CAAL Chevrolet Camaro weten te nemen. Daarna wist Ghirelli zijn Hoosier banden goed te managen en wist de zesde EuroNASCAR Pro-zege in zijn carrière veilig te stellen. Na drie zeges dit seizoen behoort Ghirelli duidelijk tot de titelfavorieten.

Vittorio Ghirelli
: ´´Het is natuurlijk leuk om zoveel vrienden te hebben die mij kwamen ondersteunen. Een dubbeloverwinning was natuurlijk hetgeen dat ze allemaal wilden. In alle sessies waren we gewoon eerste. Dus ik ben ze wel veel dank verschuldigd. Laten zo doorgaan want de strijd duurt nog erg lang en we mogen ons zeker niet terugtrekken.`

Zijn directe tegenstander Gianmarco Ercoli wist een gestaag tempo te handhaven. Ondanks het feit dat Ercoli de overwinning miste was de Italiaan wel trots op het geen hij voor zijn gepassioneerde fans had bereikt. Bij de start moest Hendrik Motorsports-coureur Martin Doubek aanvankelijk zijn positie aan de Chevrolet Camaro van Fabrizio Armetta afstaan maar de Henriks Motorsport-coureur sloeg al in de tweede ronde terug en bleef daarna onbetwist in derde positie. De Tsjech beleefde in Italië in ieder geval een droomweekend en zal voor de volgende wedstrijd op Brands moeten proberen zijn momentum vast te houden.

2024 Goosens Bleekemolen
Crisisoverleg tussen Sebastiaan Bleekemolen en Marc Goossens.

Vervolgens werd Armetta een aantal ronden door de Hendriks Motorsport Toyota van Liam Hezemans onder druk gezet en de Nederlander wist op deze wijze de vierde plek te verschalken en pakte hiermee tevens de zege in het Junior-klassement. Bremotion-coureur Tobias Dauenhauer eindigde in zijn Chevrolet Camaro als vijfde maar weet telkens constant punten te scoren. Achter Dauenhauer eindigde de Fransman Paul Jouffreau in de RDV Competition Mustang als zesde. De Top 10 werd door zijn landgenoot Ulysse Delsaux(Speedhouse Ford Mustang) en de beide Team Bleekemolen rijders Marc Goossens en Sebastiaan Bleekemolen gecompleteerd.(beiden Toyota Camry). Jammer was dat Marc Goossens in de eerste ronde iets te wijd ging waardoor hij een aantal posities verloor.

Ondanks het feit dat hij flink met zijn banden worstelde wist Thomas Toffel zijn tegenstanders Thomas Krasonis en Riccardo Romagnoli in een gevecht te verslaan dat tot aan de finishvlag duurde. De Zwitsers rijder won daarmee tevens de Challenger Trophy voor eliteamateurs. Krasonis en Ramagnoli behaalden ook op eigen kracht zilverwerk. De Griek eindigde als derde bij de Junioren terwijl de Italiaan als tweede achter Toffel wist te eindigen. Het Challenger Trophy podium werd door Davide Dallara afgerond. Na een afwezigheid van twee jaar rondde de Italiaan het podium van de Challenger Trophy met een 15e plek algemeen af.

Verschillende bekende namen kregen met nogal wat tegenslagen te maken. De Amerikaan Ryan Vargas die zich in Vallelunga eigenlijk uitstekend amuseerde, en naar eigen zeggen nog wat Italiaanse cultuur opsnoof, moest voor een ongeplande helaas naar binnen waardoor hij een ronde achterstand opliep. Hetzelfde gold voor Speedhouse-eigenaar Lucas Lassere die vijf ronde voor het einde met een kapotte Ford Mustang voortijdig de strijd moest staken. De Cyprioot Vladimiros Tziortzis zag eveneens zijn titelkansen aardig slinken nadat hij in de achtste ronde in de #1 Academy/Alex Caffi Motorsport Ford Mustang definitief moest opgeven.

In de tussenstand van het EuroNASCAR Pro kampioenschap staat Ghirelli met 155 punten aan de leiding gevolgd door zijn landgenoot Gianmarco Ercoli die over een achterstand van 27 punten beschikt. Marc Goossens bezet voor Team Bleekemolen de derde plek en heeft 30 punten achterstand op Ghirelli. De Top Junioren Liam Hezemans en Paul Jouffreau volgen op de vierde en vijfde plek in de tussenstand. De volgende wedstrijd vindt gedurende het weekend van 8-9 juni op Brands Hatch plaats.

2024 Liam Hezemans
Liam Hezemans voert na dit weekend het Juniorenklassement aan.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet