Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

GT World Challenge Europe: Rossi wint voor thuispubliek in Misano, Vermeulen sleept opnieuw podium binnen

240518 Start
Voor het eerst sinds 2017 verreed de GT World Challenge Europe een nachtrace op Misano

De Fanatec GT World Challenge Europe Sprint Cup powered by AWS arriveerde op het Misano World Circuit Marco Simoncelli voor twee races van ieder een uur. Beiden werden op zaterdag verreden om teams meer tijd te geven zich voor te bereiden op de CrowdStrike 24 Hours of Spa Prologue die aankomende dinsdag en woensdag op de planning staat. Team WRT was uitermate sterk en scoorde een dubbelzege. Maxime Martin en MotoGP-legende Valentino Rossi wonnen Race 1 in de neongeel-blauwe BMW, voordat Dries Vanthoor en Charles Weerts Race 2 op hun naam schreven. Thierry Vermeulen (Emil Frey Racing) verdiende net als in Brands Hatch ook hier in Rimini een trofee. Dante Rappange (Comtoyou Racing) pakte zijn beste resultaten tot nu toe in de Silver Cup.

Tekst: Vincent Bruins (X: @VincentJBruins)
Foto's: SRO (Jakob Ebrey)


Martin had zich als snelst gekwalificeerd voor de zaterdagmiddagrace, nadat Vanthoor een rondetijd was kwijtgeraakt vanwege track limits, en kwam goed weg bij de start. Bronze Cup-polesitter Marvin Dienst (Dinamic GT) schoof op van de vierde naar de tweede plek ten koste van Ben Green (Emil Frey Racing) en Vanthoor. De laatstgenoemde pakte de derde positie van Green terug met een schouderduwtje. Rossi nam de BMW van Martin over halverwege de race en moest vervolgens Weerts achter zich zien te houden voor meer dan twintig minuten. Dat lukte, al was het gat aan de finish slechts 0.275 seconden. Nadat hij het in 2023 al deed, won Rossi nu dus wederom voor zijn Italiaanse fans. Achter de twee Team WRT-bolides completeerden Giacomo Altoè en Vermeulen het podium. Zij waren in hun Verstappen.com-gesponsorde Ferrari voorbijgegaan aan teamgenoten Green en Konsta Lappalainen. Lucas Auer en Maro Engel maakten maar liefst zestien plekken goed om als vijfde over de streep te komen.

240518 MartinRossi
Rossi pakte zijn tweede zege uit zijn GT World Challenge-carrière en hij deed het weer op zijn thuiscircuit

Sam De Haan en Calan Williams (Team WRT) waren oppermachtig in de Silver Cup en wonnen hun klasse met de zesde positie algemeen. Twee duo’s kwamen voor het eerst dit Sprint Cup-seizoen op het podium terecht. Sean Hudspeth en Jef Machiels (AF Corse) werden tweede in de klasse voor Reece Barr en Magnus Gustavsen (Winward Racing). Paul Evrard en Gilles Magnus (Saintéloc Racing) zegevierden in de Gold Cup. Luca Engstler en Max Hofer (LIQUI MOLY Team Engstler by OneGroup) herstelden zich na een spin om de tweede stek in de klasse te pakken. Charlie Eastwood en Salih Yoluç (Racing Team Turkey) maakten het Gold Cup-podium af na mechanische problemen voor Simon Gachet en Lucas Légeret (CSA Racing). Gentlemen driver Philipp Sager nam de Porsche van Dienst over en won de Bronze Cup met P14 algemeen. Darren Leung (Century Motorsport) gooide een podiumresultaat weg voor hem en Dan Harper, maar daar konden Dmitry Gvazava en Ugo De Wilde (Imperiale Racing) en Andrey Mukovoz en Dylan Pereira (Tresor Attempto Racing) weer van profiteren.

240518 AltoeVermeulen
Altoè en Vermeulen liggen vierde in het kampioenschap, maar het gat naar Vanthoor en Weerts is gegroeid naar 20 punten

UITSLAG RACE 1

Weerts mocht de zaterdagavondrace vanaf pole position aanvangen voor Auer, Altoè, Gold Cup-leider Gachet en Rossi. Stéphane Denoual was achterin het veld iets te enthousiast bij de rollende start en crashte zijn Schumacher CLRT-Porsche bij het opkomen van het rechte stuk. In het middenveld werd Nicolas Baert (Comtoyou Racing) uitgeschakeld door Alex Aka (Tresor Attempto Racing). Na een korte Safety Car-periode kon Weerts wegrijden van de rest van het veld, terwijl Rossi Gachet passeerde voor de vierde plek. Na de rijderswissels was het voor Vanthoor een kwestie van de voorsprong managen en won samen met Weerts voor Auer en Engel. Martin en Rossi kwamen dankzij de undercut voor Altoè en Vermeulen terecht. Sven Müller en Patric Niederhauser (Rutronik Racing) hielden Tom Gamble en Benji Goethe (Garage 59) en Green en Lappalainen achter zich voor P5.

240518 EvrardMagnus
Evrard en Magnus verlaten Misano met slechts een half puntje voorsprong op Engstler en Hofer in de Gold Cup

De Haan en Williams bezorgden Team WRT een dubbelzege met een tweede overwinning van de dag in de Silver Cup. Ivan Klymenko en Gilles Stadsbader (Saintéloc Racing) waren vanaf de pole position in de klasse vertrokken, maar moesten genoegen nemen met P2 na een spin. Hudspeth en Machiels kregen een podium in handen na tijdstraffen voor track limits voor Barr en Gustavsen. Rappange werd samen met Lorens Lecertua prima vierde in de Silver Cup na in de middagrace al een vijfde plek te hebben gepakt. Gachet en Légeret maakten hun uitvalbeurt in Race 1 goed door de Gold Cup te winnen in Race 2. Engstler en Hofer kwamen als tweede in de klasse over de streep, maar verloren die plek aan Evrard en Magnus vanwege een tijdstraf van tien seconden voor een wiel dat het team door de pitstraat liet rollen tijdens de bandenwissel. Eddie Cheever en Jonathan Hui (SKY – Tempesta Racing) leidden van start tot finish in de Bronze Cup. Harper verdiende de tweede plaats met Leung na een gewaagde inhaalactie op De Wilde die dus derde werd met Gvazava.

240518 DeHaanWilliams
De Haan en Williams hebben een gat van 20 punten geslagen naar Hudspeth en Machiels in de Silver Cup dankzij een dubbelzege

UITSLAG RACE 2

In de Fanatec GT World Challenge Europe powered by AWS zijn de ogen nu volledig gericht op de CrowdStrike 24 Hours of Spa. De Prologue wordt gehouden op dinsdag en woensdag 21 en 22 mei, ruim een maand voordat de Endurance Cup-race van start gaat op 29 juni. De volgende ronde van de Sprint Cup staat op de planning voor 20 en 21 juli op de Hockenheimring.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet