Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Zinderende Xfinity fotofinish wijst Sam Mayer als winnaar in Texas aan

Een adembenemend slot in de Xfinity-wedstrijd op de Texas Motor Speedway. De wedstrijd werd in de allerlaatste ronde beslist en Sam Mayer versloeg veteraan Ryan Sieg met een miniem verschil in de Andy’s Frozen Custard 300 op de streep. Wat een spektakel.

Geweldige Finish
Wat een geweldige Xfinity-finish op de Texas Motor Speedway. Autosport zoals je het wilt zien. Zonder verlengingen maa racing Pure.

Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: NASCAR


Zinderende Xfinity fotofinish wijst Sam Mayer als winnaar in Texas aan
Officieel bedroeg de overwinningsmarge tussen Sam Mayer en Ryan Sieg slechts 0.002 secs. toen Mayer in de JR Motorsports Chevrolet de Nr. 39 Sieg Racing Ford Mustang versloeg. Het verschil tussen beide auto’s was so close dat de officials een extra blik op de foto’s moesten werpen om Mayer formeel tot winnaar uit te roepen. Voor Mayer betekende het de eerste seizoensoverwinning en de vijfde in zijn carriere. In 342 starts zou het bijna Sieg’s eerste overwinning zijn geweest.

Sam Mayer: “Dit is onwerkelijk. Dit team en de hoeveelheid tegenslagen die we het gehele jaar tot nu toe gehad hebben. Het heeft veel gekost. Het heeft me vandaag alle energie gekost om dit te doen. In de 200 ronden tellende wedstrijd reed Sieg er in de laatste 18 ronden er 17 op de 1.5 mijls banking van de Texas Motor Speedway aan de leiding. Met nog amper negen ronden te gaan beschikte Sieg over een voorsprong van 1.2 secs. op Sam Mayer. Maar Mayer wist per ronde iets van die voorsprong af te snoepen en met nog slechts twee ronden te gaan bedroeg het verschil 0.25 secs. Beiden wisselden kortstondig van koppositie en reden werkelijk deur-aan-deur. Het werd een fotofinish met het kleinste verschil ooit in een Xfinity-wedstrijd ooit op de Texas
Motor Speedway.

2024 Ryan Sieg
Ryan Sieg na de 342 Xfnity-races nog niets gewonnen. Maar hij zat er wel dichtbij in Texas.

Een teleurgestelde Ryan Sieg: “Auww dit doet gewoon pijn. De marge werd krap en ik probeerde gewoon van lijn te veranderen. Ik zag hem aankomen en deed alles wat ik kon doen om hem tegen de muur te houden. Gewoon om te proberen om de wedstrijd te winnen. We zaten er zo dichtbij maar dit voelt gewoon rot aan. Ik ben al tweemaal eerder tweede geworden. Te vaak. Maar toch is dit een goede zaak want dit betekent waar we moeten zijn. Wij horen gewoon in de Top 5. Wij blijven vechten en blijven volhouden. Binnenkort staan we een keer in Victory Lane.”

Het slotdrama ging ten koste van Justin Allgaier die beide wedstrijdsegmenten op zijn naam schreef en in totaal 117 ronden aan de leiding reed. Allgaier eindigde in zijn JR Motorsports-Chevrolet als derde. Voor Allgaier betekende het eigenlijk een teleurstellende deja vu. Vorig jaar reed hij in de 200 ronde tellende wedstrijd en 133 aan de leiding en eindigde als vijfde. A.J. Allmendinger eindigde in de Kaulig Racing Chevrolet als vierde. Nadat hij in het eerste wedstrijdsegment zijn pitbox miste viel de Kaulig Racing-coureur naar de staart van het veld terug en werd gedwongen om opnieuw door het gehele startveld heen te racen.

2024 AJ Allemdninger 1
Mooie wedstrijd van A.J. Allmendinger.

Regerend kampioen Cole Custer, die op de voorste startrij aan de buitenkant startte beschikte met zijn 00 Stewart Haas Ford Mustang over een Top 5 auto en beschikt nu over een achterstand van slechts 19 punten in de tussenstand op Chandler Smith die als vijftiende eindigde. Tweevoudig racewinnaar Austin Hill eindigde als zesde gevolgd door Ryan Truex van Joe Gibbs Racing, JR Motorsports polesitter Sammy Smith, Jesse Love en Anthony Alfredo die in de Our Motorsports Chevrolet zijn derde Top 10 resultaat wist te behalen.

Met zijn overwinning corrigeert Mayer niet alleen een moeilijke seizoensstart. In de eerste vier wedstrijd zag hij driemaal de eindstreep niet. Hij pakte vandaag ook nog eens U$ 100.000 in de Dash for Cash. Volgende week gaat hij op Talladega opnieuw de strijd hiervoor aan.

Winnaar Sam Mayer
Sam Mayer zorgde in de Xfinity-wedstrijd in Texas voor een geweldige voorstelling.


Uitslag Andy’s Frozen Custard 300

1. (10) Sam Mayer, Chevrolet, 200 ronden
2. (14) Ryan Sieg, Ford, 200 ronden
3. (6) Justin Allgaier, Chevrolet, 200 ronden
4. (8) AJ Allmendinger, Chevrolet, 200 ronden
5. (2) Cole Custer, Ford, 200 ronden
6. (13) Austin Hill, Chevrolet, 200 ronden
7. (7) Ryan Truex, Toyota, 200 ronden
8. (9) Sammy Smith, Chevrolet, 200 ronden
9. (1) Jesse Love #, Chevrolet, 200 ronde
10. (12) Anthony Alfredo, Chevrolet, 200 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet