Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Vittorio Ghirelli wint openingswedstrijd voor PK Carsport. Heartbreak voor Tobias Dauenhauer.

De Italiaan Vittorio Ghirelli laat duidelijk zien waarom hij eigenlijk de te kloppen man in de EuroNASCAR Pro is. Zowel in de vrije trainingen als in de kwalificatie was de Italiaan duidelijk de snelste man en behaalde op het circuit van Ricardo Tormo zijn eerste overwinning voor het team van PK Carsport 2022. Tobias Dauenhauer van het Bremotion team moest kort voor het einde van de wedstrijd met een technisch probleem de strijd staken. Hierdoor kreeg Ghirelli de overwinning a.h.w. in de schoot geworpen.

2024 Duel Ghirelli Dauenhauer
Ghirelli gaat aan Dauenhauer voorbij.

Tekst: Willem J Staat
Foto’s: Nascar Whelen


Vittorio Ghirelli wint openingswedstrijd voor PK Carsport. Heartbreak voor Tobias Dauenhauer.
Ghirelli had eigenlijk een zeer slechte start en viel achter Dauenhauer en Sebastiaan Bleekmolen terug naar de derde plek. De Italiaan beschikte over voldoende snelheid en werd ook enigszins door Vrouwe Fortuna in de kaart gespeeld. Sebastiaan Bleekemolen moest na 12 ronden opgeven nadat hij met problemen aan de achterzijde werd geconfronteerd. Dauenhauer viel kort daarna eveneens met technische problemen uit. De Duitster die lang gedomineerd had, vermoedde dat de krukas gebroken was. Na het wegvallen van Dauenhauer en Bleekmolen behoefde de Italiaan alleen nog een vuist tegen Fabrizio Armetta de Fransman Paul Jouffreau een vuist te maken en behaalde op het circuit van Ricaro Tormo zijn eerste seizoenszege.

Ghirelli in Victory Lane: “Het was een prachtige wedstrijd maar we hadden wat kleine problemen bij de start waardoor ik wat posities verloor. Bij de start ging het gas erop en ik had op de buitenste rijbaan eigenlijk best een goede start. Wel moeten we data vanwege de problemen analyseren van wat er werkelijk aan de hand was. Het is hier moeilijk inhalen en de temperaturen waren behoorlijk hoog. Zeker omdat de auto’s tot aan de limiet gepusht werden. Ik draag deze overwinning op aan mijn oom die enkele maanden geleden kwam te overlijden.”

2024 Dauenhauer
Tobias Dauenhauer. Pechvogel van de dag op het circuit van Ricardo Tormo in Valencia.

Armetta had met een tweede plek een droomstart in het seizoen 2024. Met een tweede plek behaalde 51-jarige coureur uit Rome zijn beste resultaat in de EuroNASCAR Whelen Pro series. Tijdens de finale afgelopen jaar in het Belgische Zolder wist hij al een keer als derde te eindigen. De Fransman Paul Jouffreau zorgde andermaal voor een spectaculair optreden. Na problemen met de set-up wist hij zich slechts als 15e te kwalificeren. Maar gedurende de wedstrijd rolde hij zijn tegenstanders één voor één op en werd met een podiumplek beloond. Ook pakte hij de overwinning in de Junior Trophy behaalde nog een flink aantal bonuspunten voor het grote aantal posities dat hij in de wedstrijd gewonnen had.

Oud Racecarserieskampioen(de voorloper van de NASCAR Whelen Euroseries) Lucas Lassere deed het eveneens uitstekend. Oorspronkelijk eindigde de Speedhouse teameigenaar/coureur als derde maar werd vanwege het overschrijden van de track limits bestraft evenals de Belg Marc Goossens die in zijn eerste wedstrijd voor Team Bleekemolen vanaf een 14e plek veel terrein goed maakte. Hij kwam oorspronkelijk als vijfde over de streep. Marco Ercoli kwam in zijn eerste wedstrijd als kersverse vader als zesde over de eindmeet gevolgd door Ulysse Delsaux en Thomas Toffel die tevens één van de best geklasseerd Challenger Trophy-rijders op P8 was.

2024 Sebastiaan Bleekemolen
Tegenslag voor Sebastiaan Bleekemolen die er aanvankelijk goed bij zat.

Vladimiros Tziortzis completeerde de Top 10 nadat hij in de openingsronde bij een incident betrokken was. Thomas Krasonis en Ryan Vargas maakten na soortgelijke incidenten in de wedstrijd eveneens een mooie comeback en completeerden de Top3 in de Junior Trophy Max Lanza en Dario Caso completeerden eveneens het podium voor elite amateur-coureurs.

Slechter verging het Liam Hezemans die vorig jaar de openingswedstrijd hier won. De Nederlander kreeg in de 9e ronde met een lekke band te kampen en viel naar de 20e plek terug. Teamgenoot Martin Doubek verging het nauwelijks beter. Hij moest al na zeven ronden de strijd staken. Mechanische problemen bij de Japanner Kenko Miura zorgden in de dertiende ronde voor een Full Course Yellow. De #55 Chevrolet van Fabrizio Armetta werd later gediskwalificeerd om dat de schokbrekers zowel voor- als achter niet conform waren. Dit betekent dat de Fransen Jouffreau en Lassere resp. als derde en vierde werden geklasseerd terwijl de Top 5 nu door Marc Goossens en Gianmarco wordt gecompleteerd.

Zege PK Carsport
Mooie overwinning voor het team van PK Carsport

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet