Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

GT: Matmut-Toyota aan kop in GT4 na Paul Ricard, spektakel in GT2 en podium voor Van Berlo in Amerika

240406 Start
Het Europees GT4-kampioenschap heeft wederom een enorm veld van bijna vijftig auto's

De seizoensopeners van de GT4 European Series powered by RAFA Racing Club en Fanatec GT2 European Series powered by Pirelli stonden afgelopen weekend in het voorprogramma op Circuit Paul Ricard. Étienne Cheli en Enzo Joulié (Matmut Évolution) kwamen als kampioenschapsleiders in de GT4 uit Le Castellet. In de GT2 zagen we een finish met de kleinste winstmarge ooit. Adam Adelson en Elliott Skeer (Wright Motorsports) scoorden een dubbelzege in de Fanatec GT World Challenge America powered by AWS op Sonoma Raceway, terwijl Kay van Berlo (ACI Motorsports) een beker binnensleepte in de Pirelli GT4 America.

Tekst: Vincent Bruins (X: @VincentJBruins)
Foto's: SRO (Brian Cleary, Jakob Ebrey, Fred Hardy & Fabian Lagunas)

GT4 European Series

Maar liefst 49 auto's stonden ingeschreven voor de twee races van ieder een uur op Circuit Paul Ricard. Bij de start van de zaterdagsrace crashten Tom Emson (Elite Motorsport) en Lorens Lecertua (Chazel Technologie Course). Benjamin Lessennes, de L'Espace Bievenue-teamgenoot van Ricardo van der Ende, raakte er ook bij betrokken en liep schade op. Cheli en Joulié leidden van start tot finish en wonnen met een comfortabele voorsprong op Tom Lebbon en Josh Rattican (Elite Motorsport). Lluc Ibañez en Alex Papadopulos (NM Racing Team) maakten het Silver Cup-podium af na een spannend gevecht met Antoine Leclerc en Nelson Panciatici (Code Racing Development), en Robert Consani en Benjamin Lariche (Team Speedcar).

240406 CheliJoulie
Chelie en Joulié zagen als eerste de zwart-witgeblokte vlag in de seizoensopener

UITSLAG RACE 1

Raphael Rennhofer en Hugo Sasse (PROsport Racing) zagen een kans op het podium in Race 1 in rook opgaan na mechanische problemen, maar ze kwamen op de zondag sterk terug door te zegevieren in Race 2. Cheli en Joulié, en Lebbon en Rattican finishten wederom op het podium, maar dan als tweede en derde, respectievelijk. Fabio Rauer en Hendrik Still (PROsport Racing) waren vanaf pole begonnen, maar vielen terug naar de vierde positie. Van der Ende en Lessennes completeerden de top vijf in de Silver Cup. De in Soest-opgegroeide Parijzenaar Ruben del Sarte scoorde punten met P9 in Race 1 en P10 in Race 2 samen met Josh Miller (Mirage Racing). Stanislav Safronov en Aleksandr Vaintrub (Mirage Racing) leken een dubbelzege te hebben verdiend in de Pro-Am Cup met hun Mirage Racing-Aston Martin, maar na een straf ging de klassezege van Race 2 naar Max Kronberg en Finn Zulauf (W&S Motorsport). De Nederlander Rick Bouthoorn (razoon – more than racing) verliet Le Castellet met 4 punten achter zijn naam in Pro-Am. Laurent Hurgon en Pascal Huteau (Schumacher CLRT) waren met twee overwinningen oppermachtig in de Am Cup.

240405 VanDerEndeLessennes
Van der Ende en Lessennes op weg naar een top vijf-resultaat

UITSLAG RACE 2

De tweede ronde van de GT4 European Series powered by RAFA Racing Club wordt gehouden op Misano World Circuit Marco Simoncelli op 18 en 19 mei, wederom in het voorprogramma van de Fanatec GT World Challenge Europe powered by AWS.

GT2 European Series

Leonardo Gorini en Carlo Tamburini (LP Racing) wonnen Race 1 op Paul Ricard op dominante wijze met de gloednieuwe Maserati MC20 GT2. Martin Koch en Reinhard Kofler (Motorsportzentrum Ried) spinden Am-klasseleider Philippe Prette (LP Racing) in de rondte, maar werden ondanks een tijdstraf toch nog tweede. Maťo Homola en Jan Krabec (RTR Projects) maakten het podium af voor de andere KTM's van Ronnie Bremer en Jacob Mathiassen (RacingLab), en Thomas Andersen en Simon Birch (razoon – more than racing). Loris Hezemans debuteerde in de GT2 met een zesde plaats in de Pro-Am-klasse samen met Eric De Doncker (Motorsport 98). De spin van Prette opende de deur voor Jean-Luc Beaubelique en Gilles Vannelet (Akkodis ASP) om de Am-klasse op hun naam te schrijven voor Alexandre Leroy (TFT Racing).

240406 Prette
Een prima start van het eerste volledige seizoen van de prachtige MC20

In Race 2 op de zaterdagavond werd er fel gestreden om de overwinning. Terwijl Krabec het gat naar Koch dichtreed, was Gorini sneller dan beiden en de top drie kwam elkaar dan ook tegen in de slotfase. Driedik door de Virage du Pont werkte niet en Gorini spinde in de laatste ronde met schade. Koch bleef Krabec achter zich houden tot de laatste sector. Uiteindelijk kwam de RTR Projects-KTM 0.070 seconden eerder over de streep dan de Motorsportzentrum Ried-KTM. Andersen en Birch completeerden het Pro-Am-podium. De Doncker en Hezemans werden vijfde achter Bremer en Mathiassen. Prette zegevierde in de Am-klasse voor Beaubelique en Vannelet, nadat Dominik Olbert (razoon – more than racing) vroeg werd uitgeschakeld.

240406 HomolaKrabec
De leidende KTM's van RTR Projects en Motorsportzentrum Ried kwamen zij-aan-zij over de finish

De Fanatec GT2 European Series powered by Pirelli zal de GT4 European Series powered by RAFA Racing Club vergezellen in het voorprogramma in Misano Adriatico op 18 en 19 mei.

SRO America

De Pro-Am-vicekampioenen van vorig jaar schoven in de Fanatec GT World Challenge America powered by AWS op naar de Pro-klasse en met succes. Adelson en Skeer wonnen beide races van het eerste weekend van het seizoen op Sonoma. Bill Auberlen, die al sinds 1997 voor BMW rijdt, komt ook dit jaar uit in een M4 GT3. Hij werd met ST Racing-teamgenoot Varun Choksey tweede op de zaterdag en de zondag voor de Acura van Luca Mars en Zach Veach (Racers Edge Motorsports). Colin Braun en George Kurtz (CrowdStrike by Riley) verdienden de dubbelzege in de Pro-Am-klasse voor Samantha Tan en Neil Verhagen (ST Racing). Robby Foley en Justin Rothberg (Turner Motorsport) maakten het podium in die klasse af in Race 1, en Bryan Sellers en Scott Smithson (DXDT Racing) pakten nog een bokaal in Race 2.

240407 AdelsonSkeer
Adelson en Skeer waren uiteraard meer dan tevreden met hun twee overwinningen

John Geesbreght en Tyler Gonzalez (Smooge Racing) sloegen aanvallen van de BMW's af om Race 1 van de Pirelli GT4 America op hun naam te schrijven. Kevin Boehm en Kenton Koch (Random Vandals Racing) werden tweede voor de Nissan van Jonathan Neudorf en Michai Stephens (TechSport Racing) na een straf voor Zac Anderson en Colin Garrett (AutoTechnic Racing). Laatstgenoemden wonnen wel Race 2 op Sonoma voor Boehm en Koch, terwijl Daniel Hanley en Parker Thompson (Hanley Motorsports) de derde plek pakten. Tyler McQuarrie en James Walker Jr. (BimmerWorld) zijn de Pro-Am-kampioenschapsleiders na een klassezege op de zaterdag en P3 op de zondag. Van Berlo mocht van het podium genieten in Race 2 met de tweede positie in Pro-Am samen met Curt Swearingin, vlak achter klassewinnaars Michael Auriemma en Matheus Leist (RENNtech Motorsports). De twee dames Hannah Greenemeier en Hannah Grisham van The Heart of Racing waren de beste in de Am-klasse.

240406 VanBerloSwearingin
Van Berlo is zijn GT4 America-seizoen uitstekend begonnen met de tweede plaats op de zondag

Johnny O'Connell (SKI Autosports) leidt de tussenstand in de GT America powered by AWS, het sprintkampioenschap voor amateurs in GT2-, GT3- en GT4-auto's, na de tweede plaats in Race 1 op Sonoma en de overwinning in Race 2. Hij kwam als tweede over de streep op de zondag, maar Ross Chouest (Chouest Povoledo Racing) werd gediskwalificeerd voor een te lichte auto. Aaron Farhadi (TPC Racing) won beide races in de GT2-klasse met zijn Lamborghini, terwijl Isaac Sherman (Rotek Racing) zichzelf en de concurrentie verraste met de dubbelzege in de GT4-klasse.

240407 OConnell
Na twee seizoenen met de oude Ferrari 458 Italia GT3 en Audi R8 LMS ultra rijdt én wint O'Connell nu met de nieuwere Audi R8 LMS Evo II

Alle SRO America-kampioenschappen komen op 4 en 5 mei weer bij elkaar op Sebring International Raceway, na een uitstapje van de GT America powered by AWS op de straten van Long Beach op 20 en 21 april.