Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

British GT: Dubbelzege voor Barwell in regenachtige seizoensopener op Oulton Park

240401 Start
Een vol veld met 19 GT3-auto's en 17 GT4-auto's zorgde voor spektakel tijdens de Paasdagen op Oulton Park

Oulton Park Circuit speelde op Tweede Paasdag op traditionele wijze gastheer van de eerste British GT Championship-races van het seizoen. Er werden twee sprintwedstrijden van ieder een uur verreden. Vader-en-zoon Rob en Ricky Collard (Barwell Motorsport) schreven Race 1 op hun naam na wat verwarring over een tijdstraf. De andere Lamborghini Huracán GT3 EVO2 van het team uit Great Bookham kwam als eerste over de streep in Race 2, waarin het van nat naar droog ging, dankzij de rappe Alex Martin en Sandy Mitchell.

Tekst: Vincent Bruins (X: @VincentJBruins)
Foto's: SRO (Jakob Ebrey)


Rob Collard pakte de pole position voor de maandagochtendrace en leidde de start in de harde regen voor Ian Loggie (2 Seas Motorsport), Martin, Silver-Am-klasseleider Shaun Balfe (Garage 59) en Mark Radcliffe (Optimum Motorsport). Sacha Kakad (J&S Racing) ving de wedstrijd aan vanaf de negende plek, maar spinde in de openingsronde evenals de GT4-Toyota van Kavi Jundu (Toyota Gazoo Racing UK) en de nieuwe Lotus Emira GT4 van Ian Duggan (Mahiki Racing). Richard Neary (Team Abba Racing) begon vanaf achteraan het GT3-veld na een crash in de kwalificatie en in zijn opmars naar voren tikte hij Carl Cavers aan, waardoor de Century Motorsport-BMW in de rondte ging. De nieuwe Ford Mustang GT4 maakte haar Europees debuut, maar kwam in de modder vast te staan na een foutje van Will Moore (Academy Motorsport). Jundu crashte tijdens de Safety Car-periode vanwege een hangend gaspedaal, waardoor de neutralisatie tijdens de rijderswissels nog langer duurde.

240401 BalfeSmalley
De McLaren van Balfe en Smalley met de bekende Duckhams-kleuren domineerde de Silver-Am-klasse in de GT3-divisie

Ricky Collard nam de leidende Lamborghini over van vader Rob en reed naar de overwinning. Ze kregen nog een tijdstraf van 30 seconden aan hun broek voor het te vroeg vertrekken bij de herstart, maar deze werd teruggedraaid nadat bleek dat de lichten van de Safety Car niet goed werkten en daardoor voor verwarring hadden gezorgd. De Collards behielden de zege dus voor Phil Keen en Loggie, en Martin en Mitchell. Tom Gamble en Radcliffe kwamen voor Silver-Am-winnaars Balfe en Adam Smalley terecht voor de vierde plek. Richard en Sam Neary werden ondanks het incident met Cavers elfde algemeen en daarmee tweede in Silver-Am. Simon Orange en Tom Roche (Orange Racing by JMH) maakten het podium af in die klasse, nadat Hugo Cook en Kakad werden bestraft voor het inhalen buiten de baan. In de GT4-divisie domineerden Silver Cup-duo Jamie Day en Mikey Porter (Forsetti Motorsport) voor Pro-Am-winnaars Charles Dawson en Seb Morris (Team Parker Racing).

240401 DayPorter
Forsetti Motorsport maakte haar British GT-debuut en was meteen succesvol met jongelingen Day en Porter

UITSLAG RACE 1

Mitchell mocht Race 2 vanaf de eerste plek op de grid aanvangen op een natte, maar wel opdrogende baan. De wedstrijd begon met een lange Safety Car-periode, vanwege een flinke klapper in het GT4-veld waarbij onder andere Charlie Robertson (Century Motorsport), Thomas Holland (CWS Racing), Sai Sanjay (RACE LAB), Jordan Albert (Steller Motorsport), Matt Nicoll-Jones (Academy Motorsport) en Gordie Mutch (Mahiki Racing) waren betrokken. Toen het halverwege de sprint van 60 minuten tijd was voor de rijderswissels, was de baan ook droog genoeg voor slicks. Vanwege de successstrafseconden voor Mitchell kwam zijn ploegmaat Martin achter de McLaren van Radcliffe terecht die vanaf de tweede plek de pitstop had gemaakt, maar de Barwell Motorsport-coureur ging meteen weer aan Radcliffe voorbij. Dat deed hij nog maar net op tijd, want een crash van Matt Topham (Blackthorn) zorgde ervoor dat de laatste 23 minuten van de race werden verreden onder geel, vanwege schade aan de vangrail.

240401 MartinMitchell
Martin en Mitchell verlieten Oulton Park als GT3-kampioenschapsleiders na de eerste twee races van het seizoen

De overwinning ging dus naar Martin en Mitchell voor Gamble en Radcliffe. Keen en Loggie sleepten nog een bokaal binnen met de derde positie voor Silver-Am-winnaars Balfe en Smalley. Ricky en Rob Collard completeerden de top vijf voor de gebroeders Alex en Chris Buncombe (Team RJN) en de BMW van John Ferguson en Raffaele Marciello (RAM Racing). Richard en Sam Neary maakten wederom een boel posities goed voor P2 in de Silver-Am-klasse voor Cook en Kakad. Dawson en Morris zegevierden in de maandagmiddagrace niet alleen in GT4-Pro-Am, maar ook algemeen in de GT4-divisie. Day en Porter pakten nog wel de overwinning in de Silver Cup, net voor Jack Brown en Zac Meakin (Optimum Motorsport) die in de ochtend ook al tweede waren geworden in hun klasse.

240401 DawsonMorris
Dawson en Morris wilden simpelweg punten scoren, maar verdienden meteen de dubbelzege in GT4-Pro-Am

UITSLAG RACE 2

Het volgende evenement dat op de planning staat voor het British GT Championship is de Silverstone 500 op 28 april.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet