Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Denny Hamlin verslaat teamgenoot Martin Truex Jr. na verlenging in Richmond

Nadat Kyle Larson kort voor het einde van de wedstrijd in Richmond met een spin voor een neutralisatie zorgde verloor Martin Truex Jr. in de verlenging nadat hij lang gedomineerd had. Het betekende een voordeel voor Denny Hamlin in de Toyota Owners 400. Hij wist in de slotsprint de verlenging te behouden en pakte de overwinning.

2024 Start Regenbanden
Een unicum in de NASCAR-geschiedenis voor de eerste maal een start op regenbanden op een oval in de USA.

Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: NASCAR


Denny Hamlin verslaat teamgenoot Martin Truex Jr. na verlenging in Richmond
De zege in Richmond betekende Hamlin’s 53e Cup-zege en de vijfde op de driekwart mijl oval van Richmond. Zijn voorsprong op de Team Penske Ford van Joey Logano bedroeg 0.269 secs. De zege ging wel ten koste van zijn teamgenoot Martin Truex Jr. die in de 407 ronden tellende wedstrijd ruim 228 ronden op kop had gelegen.

2024 Laatste stop Hamlin
De cruciale laatste pitstop van Denny Hamlin.


Denny Hamlin: “Dit is zeker een teamoverwinning. Elk van onze crewleden heeft gewoon fantastisch werk geleverd. En dit hebben ze het gehele jaar tot nu toe gedaan. Wat een geweldig gevoel als je naar binnen kunt komen en over zo’n pitcrew beschikt.’’

Voor Martin Truex Jr. was het zeker een behoorlijk frustrerend gevoel nadat hij 54 ronden in zijn JGR Toyota vooraan had gereden en er met nog twee ronden te gaan geneutraliseerd werd. Bij de daaropvolgende pitstop werd hij door Hamlin in de pitlane verslagen en in de laatste run van twee ronden was Truex Jr. niet meer in staat om de leiding te nemen. Vervolgens werd hij ook nog eens in de laatste run van twee ronden door Hamlin verslagen en door zowel Joey Logano als Kyle Larson gepasseerd werd.

Martin Truex Jr.: “Het is jammer maar het is in de laatste jaren een paar maal gebeurd en we hadden de gehele avond in de Toyota Owners 400 een geweldige auto. De crew heeft heel goed hun best gedaan. Werd bij het uitrijden van de pits door Hamlin verslagen. Een oneerlijke start en hij gebruikte me gewoon in Turn 1. We moeten volgende week terugkomen en opnieuw proberen om een overwinning te bemachtigen.”

2024 Laatste stop Larson
De cruciale laatste stop van Kyle Larson.


Het positieve voor Martin Truex Jr. was dat hij in de tussenstand van het kampioenschap over een voorsprong van 14 punten op Kyle Larson beschikt. Het contact tussen Larson en Bubba Wallace van 23XI Racing veroorzaakte dan ook de laatste neutralisatie.” Larson slaagde er tijdens de pitprocedure nog op de vierde plek terug te komen en voor de overwinning te gaan waarbij “trading paint” met Martin Truex Jr. bepaald niet werd geschuwd.

Kyle Larson: “Mijn pitcrew heeft heel goed werk geleverd en de positie te geven door als vierde te herstarten en er uiteindelijk nog één te winnen. Ik neem het op de koop toe nadat er wat eerder op de frontstretch gebeurde. Ik ben wel trots op het team van Hendrickcars.com. Met het winnen van de pole en een etappe was het voor ons een goed weekend. Zeker om daarna nog als derde terug te komen. Ben daar blij mee.”

2024 Herstart Richmond
En dan de laatste cruciale laatste herstart waarbij Hamlin stiekem al een voorsprongetje neemt.

Over het contact met Truex Jr. in die slotfase verklaarde Larson het volgende: “Ik denk dat hij gewoon boos was. Hij was kwaad om dat Hamlin hem bij de herstart gebruikte en dit is waarschijnlijk van waar het echt begon. Ik denk dat hij meer kwaad op Denny dan op mij was maar dat hij zijn woede op mij moest afreageren.” Larson’s teamgenoot Chaz Elliott die als tweede vertrokken was eindigde als vijfde. De Top 10 werd gecompleteerd door Christopher Bell (JGR Racing), William Byron(Hendrick Motorsports), Chris Buescher(RFK Racing) en Tyler Reddick (23XI Racing) Josh Berry die vrijwel de gehele avond in de Top 10 had gereden, evenals Bubba Wallace overigens, eindigde als elfde. Wallace werd na contact met Kyle Larson als 13e geklasseerd.

Voor de eerste maal werd er op de oval van Richmond op regenbanden gestart. Na 30 ronden kwam er een neutralisatie waarin de deelnemers weer in hun oorspronkelijke volgorde weer terug op de baan kwamen. Een beslissing die alom werd geprezen.

2024 Hamlin winnaar
Ereronde van Denny Hamlin in Richmond.


Uitslag Toyota Owners 400 Richmond
1. (11) Denny Hamlin, Toyota, 407 ronden
2. (10) Joey Logano, Ford, 407 ronden
3. (1) Kyle Larson, Chevrolet, 407 ronden
4. (7) Martin Truex Jr., Toyota, 407 ronden
5. (2) Chase Elliott, Chevrolet, 407 ronden
6. (29) Christopher Bell, Toyota, 407 ronden
7. (13) William Byron, Chevrolet, 407 ronden
8. (23) Brad Keselowski, Ford, 407 ronden
9. (14) Chris Buescher, Ford, 407 ronden
10. (19) Tyler Reddick, Toyota, 407 ronden


2024 Winnaar Hamlin
Hamlin is de tweede rijder dit seizoen die twee wedstrijden op zijn naam wist te schrijven.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet