Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Drie Nederlanders in LMP2-klasse European Le Mans Series

240330 ELMS Koolen
Niels Koolen is een verrassende nieuwkomer in de LMP2-klasse van de European Le Mans Series

Met Job van Uitert, uitkomend voor IDEC Sport, Bent Viscaal, die bij Proton Competition in de LMP2-Pro-Am-klasse rijdt, en Niels Koolen als verrassende nieuwkomer bij Duqueine, staan er drie Nederlandse rijders op de inschrijflijst voor de seizoensstart van de European Le Mans Series, op 14 april in Barcelona. In totaal zijn er 43 auto’s aangemeld: 14 in LMP2, 8 in LMP2-Pro-Am, 10 in LMP3 en 11 in LMGT3.

Tekst: René de Boer (X: @renedeboer)
Foto’s: PR

Na het wegvallen van LMP2 in het FIA WEC vonden diverse prominente coureurs onderdak in de ELMS, waar de klasse nog wel uitgeschreven is. Oud-F1-rijders Robert Kubica (AO by TF), Paul Di Resta (United Autosports) en Will Stevens (Nielsen Racing) zijn voorbeelden, maar ook inmiddels ervaren sportwagenrijders als Malthe Jakobsen (Cool Racing), Ferdinand Habsburg (Cool Racing), Charles Milesi (Panis Racing) en formulewagentalenten als Frederik Vesti (Cool Racing) en Felipe Drugovich (Vector Sport). In de Pro-Am-klasse zijn er met rijders als Oliver Jarvis en Andy Meyrick (beide United Autosports), Mathias Beche (nu als Fransman in plaats van Zwitser, Richard Mille by TDS) en Mathieu Vaxivière (AF Corse) ook de nodige bekende namen.

240401 ELMS IDEC Sport
Historische link met Matra voor IDEC Sport met onder anderen Job van Uitert

Job van Uitert komt in actie voor het Franse IDEC Sport, dat op de historische toer gaat door de naam Matra in de bekende blauwe kleuren uit de jaren zeventig te laten herleven. Van Uitert vormt een trio met de beide Franse rijders Paul Lafargue en Reshad de Gerus. Niels Koolen is een verrassende last-minute toevoeging aan het LMP2-veld. De 22-jarige rijder, die pas aan zijn tweede volledige seizoen in de autosport begint, komt in actie voor het Franse Duqueine Team en rijdt samen met de Fransman Jean-Baptiste Simmenauer en de Australiër James Allen. Koolen, vorig jaar met Van Amersfoort Racing in het Formula Regional European Championship, combineert zijn ELMS-programma met zijn deelname aan de Amerikaanse Firestone Indy NXT Series met HMD Motorsports.

240314 ELMS Viscaal box
Bent Viscaal (r.) rijdt voor Proton Competition

In de Pro-Am-klasse komt Bent Viscaal in actie namens het Duitse team Proton Competition, waar hij en auto deelt met de Italiaan Giorgio Roda en de Oostenrijker René Binder. Zoals bekend is de kwaliteit van de ‘brons’-rijder in deze categorie vaak de doorslaggevende factor. Roda, de amateurrijder in het trio van Proton Competition, deed tot dusver vooral GT-ervaring op. Voor Viscaal biedt de connectie met het Duitse team wel perspectief, want Proton heeft natuurlijk ook nog meerdere Porsche-hypercars en is bovendien een fabrieksteam van Ford in de GT3-klasse.

In de LMP3-categorie van de ELMS vinden we in tegenstelling tot afgelopen jaren geen Nederlanders. Het veld van tien auto’s omvat twee Duqueines en bestaat voor de rest uit Ligiers. In de GT3-klasse, met elf inschrijvingen, is Ferrari met zes auto’s duidelijk het populairst. Met Nicklas Nielsen, Daniel Serra en Davide Rigon vaardigt Ferrari ook drie fabrieksrijders af, net als Lamborghini met Andrea Caldarelli, Porsche met Julien Andlauer en Aston Martin met Johnny Adam. Ook in deze klasse geen Nederlanders, maar wel een Amerikaan met Nederlandse wortels in de persoon van Derek DeBoer in de Aston Martin van het Zwitserse Racing Spirit of Léman.

De volledige inschrijflijst is hier te vinden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet