Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: Indycar schaars met informatie over hybride test Indianapolis Motor Speedway

De afgelopen drie dagen hebben de Indycar-coureurs drie dagen op de roadcourse van de Indianapolis Motor Speedway getest. De hybride-aangedreven bolides van o.a. Ed Carpenter Racing kwamen afgelopen vrijdag in actie terwijl de niet hybride auto’s afgelopen zaterdag op de Speedway hun rondjes draaiden.

Indianapolis, IN - during testing at the Indianapolis Motor Speedway. (Photo by Joe Skibinski | IMS Photo)
Veel huiswerk voor VeeKay de afgelopen drie dagen.

Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: Indycar


Indycar schaars met informatie over hybride test Indianapolis Motor Speedway
Voor de test met de hybride-aangedreven motoren waren afgelopen donderdag en vrijdag op de Speedway gereserveerd. Afgelopen donderdag maakten de volgende teams en rijders voor de eerste maal met de hybride-aangedreven auto’s kennis: Tom Blomqvist, Meyer Shank Racing, Romain Grosjean, Juncos Hollinger Racing, Jack Harvey, Dale Coyne Racing, Graham Rahal, Rahal Letterman Lanigan Racing, Sting Ray Robb, AJ Foyt Racing, Rinus VeeKay, Ed Carpenter Racing. Vervolgens kwamen afgelopen vrijdag Agustin Canapino, Juncos Hollinger Racing (Hybride),Marcus Ericsson, Andretti Global (Sonsio Grand Prix Team Test, geen-hybride),Santino Ferrucci, AJ Foyt Racing (Hybride),Pietro Fittipaldi, Rahal Letterman Lanigan Racing (Hybride), Colton Herta, Andretti Global (Sonsio Grand Prix Team Test, geen-hybride), Kyle Kirkwood, Andretti Global (Sonsio Grand Prix Team Test, geen-hybride),Christian Rasmussen, Ed Carpenter Racing (Hybride),Felix Rosenqvist, Meyer Shank Racing (Hybrid), Nolan Siegel, Dale Coyne Racing (Hybride) in actie.

2024 gesleutel
Er moest heel wat afgesteld en gesleuteld worden de afgelopen dagen.


Zaterdag was Christian Lundgaard van Rahal Letterman Lanigan Racing de enige coureur die met een hybride-aangedreven auto in actie kwam. Daarnaast kwamen de Penske-coureurs Scott McLaughlin, Josef Newgarden en Will Power in actie. VeeKay kwamen samen met zijn nieuwe teamgenoot Christian Rasmussen voor het team van Ed Carpenter Racing opnieuw in actie maar zonder hybride. Voor de kleine teams betekende het de eerste kennismaking terwijl de powerhouses van o.a. Penske, Ganassi en Andretti al sinds eind oktober 2022 meer dan 34.000 testkilometers achter de kiezen hadden. Daarbij werd volgens vastgelegde procedures van Indycar, Honda en Chevrolet gewerkt.

2024 Herta
Colton Herta in actie.

Voor VeeKay betekende het afgelopen week de allereerste kennismaking met het hybride systeem. VeeKay: “Het is redelijk vergelijkbaar maar er zijn gewoon meer knoppen die ik moet indrukken en nog veel meer van dit soort dingen. Meestal heb ik wel een idee van wat ik moet doen maar dit is nieuw en hiervan moet ik nog steeds leren. Het is leuk om met hybride aan de slag te gaan. Maar als klein team moeten we redelijk veel nieuwe dingen doornemen en verwerken. Tot nu toe wel redelijk veel geleerd. Door de koele temperaturen hebben wij meer gereden dan verwacht maar het was in ieder geval een goed begin.”Vanwege het verschil in tracktime hadden meerdere teams het verschil dat men werd achtergesteld.De kleine teams hebben de afgelopen dagen ongeveer 3000 km testkilometers afgelegd en zullen de komende periode naar verachting nog meer in actie komen.

Safer Wall nog verder verbeterd
De universiteit van Nebraska heeft een nieuwe versie van het veiligheidsfoam gelanceerd en alle nieuwe panelen op de Speedway zijn hiervan inmiddels voorzien. Dit nieuw foam ofwel schuim is voorzien UV blokkerende verf waardoor de levensduur nu zelfs 5-10 jaar bedraagt. Inmiddels lijken de Indianapolis Motor Speedway en de F1 niet bepaald op speaking terms te zijn gezien het feit dat de IMS het recht heeft op de benaming “The Greatest Spectacle in Racing”” dat in 1986 door Hulman and Company als Trade Mark Registered heeft laten registreren. De F1 gebruikte soortgelijke termen voor de GP van Miami waarvoor door Liberty Media excuses werd aangeboden. Bij de aankondiging van het F1 seizoen op ESPN Sports Center werd de term echter opnieuw gebruikt. Wordt ongetwijfeld in de loop van het seizoen vervolgd.

Indianapolis, IN - during testing at the Indianapolis Motor Speedway. (Photo by Joe Skibinski | IMS Photo)
De afgelopen drie dagen was het turning right en het geluid was ook iets anders volgens de aanwezige fans.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet