Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Chandler Smith wint Xfinity Richmond Raceway maar Joey Gase wordt wereldnieuws

Het team van Joe Gibbs Racing was in de Toyota Care 250 Xfinity-wedstrijd oppermachtig. De eerste vier plekken werden door Toyota’s ingenomen. Met een voorsprong van ruim 4.495 secs. kwam Chandler Smith als eerste over de eindstreep gevolgd door zijn teamgenoten Aric Almirola en Tanner Gray. Maar Joey Gase zorgde ongevraagd voor wereldnieuws nadat hij door Dawson Cram in de strijd om de 31e plek(!) werd uitgeschakeld.

2024 Chandker Smtih
Chandler Smith op weg naar de derde overwinning in zijn Xfinity-carriere. Er dient zich duidelijk een nieuwe generatie aan.

Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: NASCAR/FOX TV


Chandler Smith wint Xfinity Richmond Race maar Joey Gase wordt wereldnieuws
Joey Gase werd ongewild wereldnieuws toen hij in de 31e ronde door Dawson Cram in de strijd om de 31e positie werd uitgeschakeld. Een boze Gase scheurde de achterbumper van zijn auto en gooide, die onder neutralisatie, richting de passerende auto van Dawson Cram. Een daad waarvan de heetgebakerde Gase mogelijk wel spijt gaat krijgen want de NASCAR-organisatie zal dit zeker niet onbestraft laten. Terwijl de wedstrijd gewoon weer verder ging legde Gase zijn daden in een TV interview uit. “Eigenlijk is het best wel een goede jongen maar verliest te vaak zijn hoofd” Zeker omdat Gase Cram ooit ook nog eens een kans in de racerij had gegeven. Maar andere sporten mogen deze stijl van interviewen best overnemen. Waarom niet een net met een Rode Kaart van het veld gestuurde voetballer eens een microfoon onder zijn neus houden?

Fox TV shot
Joey Gase scheurt zijn beschadigde achterbumper er maar vanaf en werd wereldnieuws. Gooi maar naar je tegenstander die je zelf hebt opgeleid....Er werd op Richmond Raceway ook nog eens geracet. Voor Chandler Smith betekende het zijn tweede achtereenvolgende overwinning op deze baan nadat hij vorig voorjaar daar eveneens zegevierde. Met de No 76 Toyota Camry reed Chandler Smith maar liefst 76 ronden aan de leiding en stevende op de derde Xfinity-zege in zijn carriere af en tevens de tweede dit seizoen. Zijn teamgenoot Aric Almirola, die inmiddels een streep onder zijn fulltime Cup carrierre heeft gezet, eindigde als tweede gevolgd door Tanner Gray en Corey Heim. Almirola schreef tevens de beide wedstrijdsegmenten op zijn naam en reed in de 250 ronden tellende wedstrijd er 95 aan de leiding. Almirola was in de slotfase niet meer in staat om op Smith in te lopen.

Smith eindigde dit jaar in alle zes verreden wedstrijden in de Top 10. Chandler Smith: “Je moet nooit opgeven. De auto was eigenlijk niet goed. Het eerste wedstrijdgedeelte was dit zeker niet maar we konden daar met de nr.81 wel wat strategie toepassen. Hier heb ik op een constante basis de wedstrijd gewonnen en ook nog de leiding in de tussenstand van het kampioenschap overgenomen. Ik ben gewoon gezegend.” Dat was Smith zeker want in alle zes tot nu toe verreden wedstrijden eindigde hij in de Top 10.

2024 Love Allgaier Heim
Mooie strijd tussen Jesse Love, Justin Allgaier en Corey Heim.


Almirola gaf van zijn kant gewoon toe dat hij onvoldoende in huis had om de man uit de Staat Georgia in te halen. Maar volgende week krijgt hij op Martinsville een hernieuwde kans als hij weer in de auto zit. Aric Almirola: “Wij hadden iets teveel overstuur. Zeker voordat we aan het tweede wedstrijdsegment begonnen. Die laatste run voelde het gewoon, om wat voor reden dan ook, een beetje te krap aan en ik moest om wat voor reden dan ook, of het nu de banden of iets waren, Chandler gewoon laten gaan en toen ik weer op hem begon in te lopen had ik gewoon niets in huis. In de bochten had ik teveel overstuur en was ook niet in staat om het gaspedaal volledig in te trappen. Wel teleurgesteld dat wij beide etappes wisten te winnen maar dat we de overwinning uit onze handen lieten glippen. Aan het einde is dit gewoon teleurstellend.

2024 SVG
Zestiende plek voor SVG. De Kaulig-trein bestaande uit Josh Williams, SVG en A.J. Allmendinger vocht een leuk onderling duel uit.

Met een derde plek maakte de pas 19-jarige Taylor Gray een uitstekend debuut voor het team van Joe Gibbs Racing in de series. Daarachter volgden NASCAR Craftsman Truckseries full timer Corey Heim als vierde gevolgd door rookie Jesse Love.

Late Model Racer Bubba Pollard maakt eveneens met een zesde plek een uitstekend debuut. Zeker als je bedenkt dat hij met zijn JR Motorsports Chevrolet als 37e van start was gegaan. Bubba Pollard: “In de kwalificatie kwam ik iets te kort en wist dat er een lange weg te gaan was. Maar het team van JR Motorsports heeft mij een geweldige auto gegeven. Ik had gewoon een long run onder groen nodig om in mijn ritme te komen. Dit is best een zware plek en ik ben op veel plaatsen geweest maar dit is technisch gezien wel de zwaarste. Maar ik ben er heel blij mee maar ik heb ervan genoten en hoop dat de fans dit ook gedaan hebben”

De Top 10 werd afgerond door Parker Klingerman (Big Machine Racing), Austin Hill(Richard Childress Racing), Sammy Smith (JR Motorsports) en regerend kampioen Cole Custer. De 20-jarige Parker Retzlaff behaalde op Richmond Raceway zijn allereerste pole en werd in de Jordan Anderson Chevrolet als 16e geklasseerd. Hij reed in totaal 27 ronden aan de leiding.

Smith, Almirola, Love en Kligerman hebben zich voor de Dash for Cash op Martinsville geklasseerd. De hoogst geëindigde coureur van het viertal verdient volgende week een bonus van 100.000 U$. In de tussenstand van het kampioenschap nam Chandler de leiding van Austin Hill over en beschikt over een voorsprong van tien punten. De Kaulig Chevrolets van Josh Williams, A.J. Allmendinger en Shane van Gisbergen vochten een leuk onderling duel uit en eindigden resp. als 12e, 14e en 15e

2024 Chandler Smith winnaar
Chandler Smith een man van de toekomst en een naam om in de gaten te houden.


Uitslag Toyota Care 250 Richmond Raceway
1. Chandler Smith Toyota 250 ronden
2. Aric Almirola Toyota 250 ronden
3. Tanner Gray Toyota 250 ronden
4. Corey Heim Toyota 250 ronden
5. Jesse Love Chevrolet 250 ronden
6. Bubba Pollard Chevrolet 250 ronden
7. Parker Kligerman Chevrolet 250 ronden
8. Austin Hill Chevrolet 250 ronden
9. Sammy Smith Chevrolet 250 ronden
10. Cole Custer Ford 250 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet