Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Dubbel succes Kalitta Motorsports, Erica Enders blijft winnen

double 1

Voor Kalitta Motorsports had het seizoen niet beter kunnen beginnen. Met overwinningen voor Shawn Langdon en J.R. Todd pakte het team tijdens de Amalie Motor Oil NHRA Gatornationals voor het eerst in haar lange bestaan bij een en dezelfde wedstrijd zowel de winst in de Top Fuel als Funny Car klasse. Bij de Pro Stockers ging de winst tijdens de openingswedstrijd van de NHRA Mission Foods Drag Racing Series naar regerend kampioen Erica Enders, al betekende het voor de zesvoudig kampioen wel de eerste overwinning op Gainesville Raceway.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: NHRA


Met de Amalie Motor Oil NHRA Gatornationals op Gainesville Raceway is de NHRA Mission Foods Drag Racing Series officieel van start gegaan. Doug Kalitta veroverde vorig jaar zijn eerste titel en de vorm die het team van Connie Kalitta toen toonde, lijkt zich dit jaar voort te zetten. Op Gainesville was het echter niet Doug Kalitta maar Shawn Langdon die in de tweede auto van het team met de eer ging strijken.

langdon

In de kwalificatie eiste Langdon in de Kalitta Air Toyota dragster met 3,682 seconden al de eerste kwalificatiepositie voor zich op. In de eliminaties was Langdon vervolgens te snel voor Cody Krohn, Justin Ashley en Antron Brown. In de finale moest Langdon het daarna opnemen tegen Billy Torrence. De rijder van het Capco Contractors team, die dit jaar weer aan alle wedstrijden zal meedoen, bereikte de eindstrijd ten koste van Brittany Force, Mike Salinas en zijn zoon, teamgenoot en meervoudig kampioen Steve Torrence.

tf final

In de finale was het vervolgens Langdon die met 3,71 tegen 4,05 seconden ook Torrence het nakijken gaf en de winst voor zich opeiste.

todd

Funny Cars
Bij de Funny Cars zag het er in eerste instantie niet naar uit dat J.R. Todd richting de finale zou gaan. De Kalitta Motorsports DHL Toyota GR Supra zette in de eliminatieronden bepaald geen indrukwekkende tijden op de klokken, maar was in iedere eliminatieronde wel net iets sneller dan zijn tegenstanders Blake Alexander, Ron Capps en Bob Tasca.

prock

Aan de andere kant van de eliminatieladder maakte de bij een NHRA-wedstrijd in een Funny Car debuterende Austin Prock indruk. Met een tijd van 3,82 seconden had de John Force Racing-rijder al de eerste kwalificatiepositie voor zich opgeëist en was in de eliminaties ook te snel voor John Smith, zijn teambaas John Force en Chad Green.

fc final

Echter juist in de finale hervond Todd met 3,88 seconden zijn snelheid terwijl Prock met problemen niet verder kwam dan 5,36 seconden. Daarmee was de winst voor Todd en kon hij naast zijn Kalitta Motorsports-teamgenoot Langdon op het podium plaatsnemen.

enders w

Pro Stock
In de Pro Stock klasse maakte regerend kampioen Erica Enders indruk. In de kwalificatie was de Elite Motorsports-rijdster met 6,54 seconden iedereen te snel af. In de eliminaties ging het nog een stukje harder en met runs van 6,49; 6,50 en een indrukwekkende 6,48 was Enders achtereenvolgens Kelley Murphy, Aaron Stanfield en Greg Anderson de baas. In de finale wachtte daarna Elite Motorsports-teamgenoot Cristian Cuadra, die in de andere halve finale Andersons KB Titan Racing-teamgenoot Dalles Glenn uit de finale had gehouden.

ps final

In de finale klokte Enders weer een 6,49 seconden terwijl Cuadra problemen kende en in 18 seconden richting de finish reed. Daarmee was de 48ste overwinning voor de zesvoudig kampioen een feit.

pro mod

In de Pro Modified klasse ging de overwinning naar Jose Gonzalez die met een tijd van 5,68 seconden Kris Thorne te snel af was.

leanders

Europees succes was er in de Top Alcohol Funny Car klasse. Hier eiste de Zweed Ulf Leanders, die al een paar jaar uitsluitend in Amerika uitkomt, de overwinning voor zich op. Leanders noteerde in de eindstrijd een tijd van 5,45 seconden, een fractie langzamer dan zijn tegenstander, maar pakte de winst op reactietijd.

nataas

In de Top Alcohol Dragster klasse mocht Julie Nataas op Gainesville Raceway haar ring en jack in ontvangst nemen die horen bij het vorig jaar veroveren van de NHRA-titel in deze klasse. Een overwinning in de wedstrijd zat er dit keer echter niet in. De Noorse wist de eerste twee eliminatieronden in winst om te zetten. In de halve finale verloor de Randy Meyer Racing dragster echter alle grip en daarmee was de wedstrijd voor Nataas over.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet