Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Div: Formulewagens: Roman Bilinski wint Castrol Formula Regional kampioenschap

De eerste autosportkampioen van 2024 is bekend. De Britse Pool of Poolse Brit Roman Bilinski won afgelopen weekend op Highlands Motorsport Park zoals verwacht het Castrol Formula Regional kampioenschap. In de tweede race van het weekend stelde Bilinski met een derde plek de titel veilig. Tijdens de 68e editie van de GP van Nieuw Zeeland en tevens laatste wedstrijd van het kampioenschap beëindigde de Pool zijn campagne op nogal spectaculaire wijze. In het zicht van de finish raakte de Amerikaan Bryce Aron de muur waardoor Bilinski direct over diens auto heen werd gelanceerd. Daarbij liep de kersverse kampioen wat blauwe plekken op. Liam Sceats won zowel de openingswedstrijd als 68e GP van NZ.

GP van Nieuw Zeeland
Liam Sceats en Callum Hedge domineerden in de GP van Nieuw Zeeland maar Roman Bilinski werd kampioen.


Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: Toyota Racing NZ


Roman Bilinski wint Castrol Formula Regional kampioenschap
Gedurende vijf weken was de Pool Roman Bilinski duidelijk de beste rijder maar zijn campagne in Nieuw Zeeland eindigde op bijzondere wijze. Crashend over de eindstreep. De eerste wedstrijd afgelopen zaterdag leverde een overwinning op voor Liam Sceats gevolgd door Callum Hedge, die vanuit de USA was teruggevlogen. Sceats nam direct de leiding en hoewel de rijders het maximum uit de banden trachtten te halen deden zich in de kopgroep nog weinig veranderingen voor. Bilinski eindigde in de wedstrijd als derde gevolgd door de Koreaan Michael Shin, de Amerikaan Jacob Abel en de Canadees Patrick Woods-Toth.

De tweede wedstrijd leverde de allereerste overwinning op voor de Amerikaan Bryce Aron. Een omgekeerde startgrid op basis van de zaterdagwedstrijd zorgde ervoor dat de inmiddels bij Andretti Global onder contract staande Bryce Aron vanaf pole mocht vertrekken. De Canadees Patrick Woods-Toth die in 2023 de Amerikaanse F4 titel won, startte als tweede met achter zich de Amerikaan Jacob Abel en de Koreaan Michael Shin. Bilinski en Callum Hedge namen resp. de vijfde en zesde startplek in. Voor de Nieuw Zeelander Hedge betekende het overigens zijn enige wedstrijd in de serie.

De strijd om de kop leverde een mooie maar felle strijd tussen Bryce Aron, Roman Bilinski en Patrick Woods-Toth op. Aron wist de aanvallen van Bilinski af te slaan terwijl Woods Toth in de 14e ronde eveneens aan de Pool voorbij ging. Maar die had aan een derde plek voldoende om de titel definitief veilig te stellen. Achter Bilinksi volgden Jacob Abel, Callum Hedge, Gerrard Xie en Michael Shin.

Naast de Grand Prix van Macau is de Grand Prix van Nieuw Zeeland de enige wedstrijd op de internationale kalender die door de FIA als officiële Grand Prix werd goedgekeurd. Maar met een illustere lijst van winnaars in het verleden zoals Stirling Moss, Jack Brabham en John Surtees mag dit dan ook geen verbazing wekken. De eerste twee plekken op de startgrid werden door de Nieuw Zeelanders Sceats en Hedge ingenomen en beiden hadden dan ook een perfecte start. Daarachter volgden Shin en Abel. Kersvers kampioen Bilinski startte slechts als twaalfde maar maakte er als een kampioen waardig al een mooie show van.

Al binnen één ronde bevond Bilinski zich op de achtste plek. Aan kop maakten Liam Sceats, Callum Hedge en Michael Shin duidelijk de dienst uit. In de eindsprint richting finish toucheerde Bryce Aron de muur waardoor diens auto iets vertraagde waardoor achtervolger Bilinski er direct overheen werd gelanceerd en nogal op bizarre wijze als vijfde over de finish kwam. Achter Bilinski en Aron volgden Alex Crosbie(NZL) en Ryder Quinn(telg uit een bekend Australisch autosportgeslacht) Patrick Woods-Toth als negende.

2023 Bryce Aron
Bryce Aron profiteerde van een omgekeerde startgrid en schreef de tweede wedstrijd in Highland Parks op zijn naam.

De afgelopen weken zagen we een bijzonder hoog niveau racen in het Castrol Toyota Formula Regional Kampioenschap. Voor de Britse Pool Roman Bilinski ligt mogelijk de weg naar de F1 open terwijl Aron en Woods-Toth zeker hun weg richting Indycar zullen vinden. Rookie kampioen Liam Sceats profileerde zich als een goede opponent van Bilinski maar of hij in de toekomst in de sporen van Liam Lawson kan treden blijft voorlopig nog even een aantal jaartjes een vraagteken.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet