Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

Voorbeschouwing op Intercontinental GT Challenge en Bathurst 12 Hour van 2024

240214 Voorbeschouwing1

De maand februari staat voor fans van de sportscar-racerij in het teken van de Repco Bathurst 12 Hour. De klassieker op Mount Panorama Circuit in Australië is tevens de seizoensopener van de Intercontinental GT Challenge (IGTC) powered by Pirelli, het globale GT3-kampioenschap voor enduranceraces, en wordt aankomend weekend verreden. We blikken vooruit op deze 12-uurswedstrijd en het IGTC-seizoen.

Tekst: Vincent Bruins (X: @VincentJBruins)
Foto's: Gruppe C, Melbourne Performance Centre, Mercedes-AMG, Porsche en SRO


Kalender
De kalender van de Intercontinental GT Challenge is op de schop gegaan voor het seizoen van 2024. De SRO Motorsports Group, de organisatie van Stéphane Ratel die verantwoordelijk is voor de meeste GT-wedstrijden op de wereld, richtte de IGTC op in 2016 met als doel om ten minste één endurancerace op elk continent te doen, maar dit lukte alleen in 2019 en 2023. Vanwege de pandemie kon er een tijdje niet geracet worden in Afrika en Azië, en toen deze continenten eenmaal terugkeerden op de kalender was er weinig interesse van teams om door te gaan met de Kyalami 9 Hours met een klein veld van tien auto's tot gevolg. De Aziatische ronde moest worden gehouden in het Midden-Oosten, terwijl de SRO liever de 10-uursrace op het Japanse circuit van Suzuka had. Het idee om op ieder continent te racen, heeft de organisatie nu laten varen en dat is wel jammer. De kalender bestaat nu uit de Repco Bathurst 12 Hour op 18 februari, de ADAC Ravenol 24h Nürburgring op 1 en 2 juni, de CrowdStrike 24 Hours of Spa op 29 en 30 juni, en de Indianapolis 8 Hour presented by AWS op 6 oktober.

240214 Voorbeschouwing2

Puntensysteem
Naast de kalender gaat ook het puntensysteem van de Intercontinental GT Challenge op de schop. Net als voorgaande jaren moeten merken zich nog steeds inschrijven om punten te verdienen voor het merkenkampioenschap en wederom zijn dat BMW, Mercedes-AMG en Porsche. Tot afgelopen seizoen moesten merken voor elke race vier auto's aanwijzen, waarvan maximaal drie uit de Pro-klasse, die punten voor het merkenkampioenschap konden verdienen. Vanaf 2024 kunnen alle BMW's, Mercedes-AMG's en Porsches punten scoren voor het merkenkampioenschap. Het blijft wel zo dat slechts de twee beste resultaten per race meetellen. Daarnaast zullen vanaf dit seizoen alle coureurs meestrijden om het rijderskampioenschap en niet alleen meer de coureurs van de drie ingeschreven merken. De Independent Cup, de klasse voor de amateurrijders, blijft onveranderd en daarin zullen we Antares Au, Prince Jefri Ibrahim en Adrian Henry D'Silva zien.

240214 Voorbeschouwing3

Bathurst 12 Hour
De Intercontinental GT Challenge begint aankomend weekend dus met de Repco Bathurst 12 Hour. Na zes vrije trainingen, een kwalificatiesessie en een Top 10 Shootout gaat de race van start om 05:45 uur zondagochtend lokale tijd. Het eerste uur wordt dus in het donker verreden. De race zal onder andere te zien zijn op het YouTube-kanaal van GTWorld en de starttijd is 19:45 uur zaterdagavond Nederlandse tijd. Er zullen dertig auto's meedoen, waarvan negentien GT3-auto's, vier GT4-auto's en zeven auto's in de Invitational-klasse. De A-klasse voor GT3-auto's is weer opgedeeld in elf in de Pro-categorie, vijf in de Pro-Am-categorie en drie in de Silver-categorie.

240214 Voorbeschouwing5

GT3
Ondanks dat Audi zich officieel heeft teruggetrokken uit de sportscar-racerij om zich te focussen op het Formule 1-project, zijn de vier ringen toch goed vertegenwoordigd op de grid. Melbourne Performance Centre runt drie R8 LMS Evo II-bolides, de nummer-2 van team KFC met onder andere Ricardo Feller en Markus Winkelhock, de nummer-9 van team Hallmarc en de nummer-22 van team Wash It met Christopher Haase, Kelvin van der Linde en regerend Fanatec GT World Challenge Australia powered by AWS-kampioen Liam Talbot.

240214 Voorbeschouwing6

Het welbekende Belgische Team WRT zet twee BMW M4 GT3's in, de nummer-32 voor Sheldon van der Linde, Dries Vanthoor en Charles Weerts, en de nummer-46 voor Raffaele Marciello, Maxime Martin en Valentino Rossi. Marciello heeft tijdens de winterstop de overstap gemaakt van Mercedes-AMG naar BMW.

240214 Voorbeschouwing7

De enige Lamborghini vinden we in de Silver-categorie en dat is de Huracán GT3 EVO2 van Wall Racing met Tony D’Alberto, Adrian Deitz, Grant Denyer and David Wall.

240214 Voorbeschouwing8

Mercedes-AMG heeft de meeste GT3-inschrijvingen met maar liefst negen auto's. De nummer-75 van SunEnergy1, met regerend winnaars Jules Gounon, Kenny Habul en Luca Stolz, nummer-77 van Craft-Bamboo Racing, nummer-130 van GruppeM Racing, nummer-222 van Scott Taylor Motorsport en nummer-888 van Triple Eight Race Engineering doen mee aan de Pro-categorie.

240214 Voorbeschouwing10 edit

Porsche wordt vertegenwoordigd door een 911 GT3 R van Phantom Global Racing met Bastian Buus, Joel Eriksson en Jaxon Evans, en twee van Manthey EMA. Matt Campbell, Ayhancan Güven en Laurens Vanthoor zullen meedoen in de Pro-categorie voor de Australisch-Duitse renstal. Helaas moest HubAuto Racing met Klaus Bachler, Kévin Estre en Patrick Pilet zich terugtrekken vanwege transportproblemen vanuit Azië.

240214 Voorbeschouwing9

Er zijn drie auto's die meedoen aan de Pro-categorie, ondanks dat ze een amateurrijder aan boord hebben. De amateurrijder hoeft op die manier zich niet te houden aan een minimale tijd achter het stuur in tegenstelling tot de amateurrijders in de Pro-Am-categorie. Met deze strategie won Habul de Bathurst 12 Hour vorig jaar met Mercedes-AMG-fabriekscoureurs Gounon en Stolz, en het SunEnergy1-trio zal proberen dit weekend dat kunstje te herhalen. Ze zullen echter niet de enige zijn met deze strategie, want ook Bronze-rijder Brad Schumacher komt uit in de Pro-categorie samen met Feller en Winkelhock. Talbot heeft ook een Bronze-rating en rijdt in de Pro-categorie samen met Haase en Kelvin van der Linde.

240214 Voorbeschouwing4

GT4 en Invitational
In de GT4-klasse zullen Method Motorsport en Team Nineteen met elkaar de strijd aangaan. Method Motorsport heeft twee McLaren Artura's, de nummer-25 van Jesse Bryan, Marcos Flack en Chaz Mostert, en de nummer-230 van Tom Hayman, Tom McLennan en Elliott Schutte. Team Nineteen zet de nummer-19-Mercedes-AMG in voor Daniel Bilski, Adam Christodoulou en Mark Griffith, en de nummer-56 Ginetta voor Paul Buccini, Owen Hizzey, Colin White en Aaron Zerefos. In de Invitational-klasse vinden we naast de KTM X-Bow GT2 van Vantage Racing en de Vortex 1.0 die we kennen uit de 24H Series, ook nog Ford Mustang- en Mercedes C63-silhouettes van MARC Cars Australia en IRC.

2023 SUPERCARS CHAMPIONSHIP ROUND 12, VAILO ADELAIDE 500.WORLD COPYRIGHT: RACE PROJECT

De volledige entry list is hier te vinden. Helaas doen er geen Nederlandse coureurs mee. Het schema met alle sessies en races is hier, in Nederlandse tijd, te vinden. De Repco Bathurst 12 Hour gaat dus van start op zaterdagavond 17 februari om 19:45 uur. Na Australië zal de Intercontinental GT Challenge powered by Pirelli de Nürburgring-Nordschleife, Circuit de Spa-Francorchamps en Indianapolis Motor Speedway bezoeken.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet