Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

GT: Aston Martin presenteert nieuwe Vantage GT3

240212 Aston Martin 1

Sinds 2012 is de Aston Martin Vantage in meerdere generaties al succesvol in de wereldwijde GT-racerij, tot en met klassezeges in Le Mans aan toe. Tegelijk met de presentatie van de AMR24, de Formule 1-auto voor het komende seizoen, onthulde Aston Martin vandaag ook de nieuwste versie van de Vantage en de corresponderende GT3-variant. De nieuwe Vantage GT3 zal vanaf dit jaar in tal van raceklassen en wedstrijden over de hele wereld worden ingezet.

Tekst: René de Boer (X: @renedeboer; Threads: @rebocarrdb)
Foto’s: Aston Martin

Drie nieuwe Vantage GT3’s stonden eind januari al aan de start tijdens de Rolex 24 At Daytona, met de vierde plaats voor Ross Gunn, Alex Riberas en Mario Farnbacher namens het Heart of Racing Team in de GTD-Pro-klasse als beste resultaat. De beide Aston Martins in de GTD-categorie, één van Heart of Racing Team en een van Magnus Racing, haalden de eindstreep niet.

Ten opzichte van de vorige generatie werd de nieuwe Evo-versie van de Vantage met name verbeterd op het gebied van prestaties en aerodynamica. Daarbij werd voortgebouwd op de vorige GTE- en GT3-veries. De vierliter V8-motor, oorspronkelijk een Mercedes-blok, bleef gehandhaafd, maar vooral de aerodynamica, het onderstel en de elektronica ondergingen tal van wijzigigen. Daarbij werkte Aston Martin Racing voor het eerst samen met Aston Martin Performance Technologies.

Gustavo Betelli, hoofd performance van Aston Martin Racing en hoofdingenieur van het GT3-programma, verklaarde: “De nieuwe generatie GT3-auto’s worden meer dan ooit  bepaald door aerodynamische downforce, dus we wilden de auto stabieler maken tijdens het remmen. De reacties van rijders die de auto al hebben getest waren enorm positief, vooral van amateurrijders, die rondetijden konden rijden die veel dichter bij die van de pro’s lagen.”

Het perspectief van de nieuwe Vantage heeft diverse teams in de GT-racerij ertoe aangespoord, de overstap naar Aston Martin te maken. Daartoe behoren het Duitse Walkenhorst Motorsport, tot dusver actief met BMW, en het Belgische Comtoyou Racing, tot op heden actief met Audi. Namen als Heart of Racing en D’station Racing blijven bij Aston Martin, terwijl het Amerikaanse Flying Lizard Motorsports, dat tot nu toe actief is met GT4’s van het Britse merk, nu de overstap maakt naar de GT3. Gepland is dat er tegen het einde van dit jaar wereldwijd 30 Vantage GT3’s in actie zullen zijn.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet