Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Aston Martin lanceert AMR24 voor seizoen 2024

aston martin amr24 1

Het team van Aston Martin heeft vanochtend de AMR24 aan de wereld gepresenteerd, de nieuwe F1-auto voor het seizoen 2024. Volgens het team uit Silverstone is de auto een ‘sterke evolutie’ van de AMR23, de auto waarmee Aston Martin vorig jaar aanvankelijk vriend en vijand verraste.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto’s: Aston Martin Aramco Formula One Team


Aston Martin gaat in het nieuwe seizoen van start na een jaar waarin het tot verbazing van iedereen opeens voorin meedeed. Vooral in de eerste seizoenshelft presteerde het team van Fernando Alonso en Lance Stroll erg sterk. De AMR23 begon als de sterkste rivaal van de RB19 van Red Bull, waardoor Alonso lange tijd de naaste achtervolger van Verstappen en Pérez was. Alleen doordat de prestaties van teamgenoot Stroll onder de maat bleven, maakte Mercedes in het constructeurskampioenschap meer indruk. Alonso behield zijn derde plaats in de tussenstand tot aan de GP van Italië, waarna hij uiteindelijk gedeeld vierde in de eindstand werd. Aston Martin zakte weg naar de vijfde plaats onder de constructeurs.

aston martin amr24 3

Enkele ontwikkelingskeuzes die Aston Martin halverwege deed, stuurden het team op het verkeerde pad. Maar inmiddels begrijpen de technici waarom ze de weg zijn kwijtgeraakt, zo liet Aston Martin bij de lancering weten. Daardoor hebben zij kunnen kiezen voor zij zelf een ‘sterke evolutie’ van de bestaande auto noemen: de AMR24 treedt ondanks het verval in de tweede seizoenshelft in de rubbersporen van de AMR23.

aston martin amr24 4

Kijkend naar waar die evoluties zitten, zijn er duidelijke veranderingen te zien aan de neus en de voorvleugel. Daarnaast heeft Aston Martin de achtertrein van Mercedes overgenomen, wat betekent dat de achterwielophanging een pushrod-configuratie heeft gekregen. Onderhuids is er volgens technisch directeur Dan Fallows ook het een en ander veranderd, maar inhoudelijk wilde hij zich daar niet over uitlaten.

aston martin amr24 2

Aston Martin lanceerde gelijktijdig de nieuwe Vantage GT3, die is opgebouwd op basis van de nieuwe straat-Vantage. Die ziet eveneens vandaag voor het eerst officieel het licht.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet