Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Div. Formulewagens

Div: Formulewagens: Zeges voor Bilinski, Shin en Sceats tijdens Lady Wigram Trophy Christchurch

Drie verschillende winnaars afgelopen weekend op Euromarque Motorsports Park in Christchurch waar traditioneel om de Lady Wigram Trophy gestreden werd. Deze wedstrijden vonden tussen 1951 en 1994 op het Wigram Airfield plaats. Beroemde winnaars waren destijds Bruce McLaren, Denny Hulme, Jack Brabham, Jochen Rindt en Graham Hill. Eind zestiger jaren werd er met F1 wagens gereden waarvan de cilinderinhoud gewoon van 3L tot 2,5L was teruggebracht. De Pool Roman Bilinski pakte afgelopen zaterdag zijn zesde overwinning in de serie. De andere tweede wedstrijden werden door de Koreaan Michael Shin en de Nieuw Zeelander Liam Sceats gewonnen.

Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: Toyota Racing NZ

2024 Liam Sceats Winnaar Lady Wigram
Liam behaalde zijn allereerste overwinning in de Castrol Toyota FR Oceania serie en tevens de mooiste.

Zeges voor Bilinski, Shin en Sceats tijdens Lady Wigram Trophy Christchurch
De eerste wedstrijd stond geheel in het teken van Bilinski die vanaf pole een uiterst sterke start produceerde maar had daar weinig aan omdat in de openingsronde een aantal deelnemers in grote stofwolken van de baan verdwenen waardoor de wedstrijd met de Rode vlag onderbroken moest worden. Na de herstart had Bilinski op nieuw een wagenlengte voorsprong op Sceats, de teruggekeerde Amerikaan Jacob Abel, Kaleb Ngatoa, Alex Crosbie, Gerrard Xie en Patrick Woods-Toth. In de tiende ronde bevonden Bilinski en Sceats zich wiel-aan-wiel. Maar omdat Bilinski in Europa duidelijk veel ervaring met de Pirelli-band had opgedaan wist hij zijn voordeel te behouden. Telkens wist Bilinski in een uitermate spannende wedstrijd zich goed tegen de thuisracer te verdedigen. Elke aanval van Sceats werd beantwoord met de snelste ronde van de wedstrijd. Achter Bilinski en Sceats volgden de Amerikaan Jakob Abel, de Nieuw Zeelanders Kaleb Ngatoa, Alex Crosbie en de Chinees Gerrard Xie.


2024 Michael Shin Wigram Trophy
De eerste grote internationale overwinning voor een Koreaan in de Castrol Toyota FR Oceania.

Traditioneel wordt er bij de tweede wedstrijd gebruik gemaakt van een omgedraaide startgrid waarbij de Koreaan Michael Shin zijn allereerste overwinning in de serie wist te behalen. In de openingsfase was Shin betrokken bij een incident met de Canadees Patrick Woods-Toth en werd daarvoor door de wedstrijdleiding met een tijdstraf van 10 seconden beloond. Omdat Shin een voorsprong van iets meer dan 12 seconden op de als tweede geëindigde Chinees Gerrard Xie. Patrick Woods-Toth wist zich uitstekend na het incident in de openingsfase te herstellen en behaalde ondanks de druk van Roman Bilinski een uitstekende derde plek. In de laatste ronde wist Woods-Toth zelfs nog afstand van Bilinski te nemen. Achter Bilinski volgden de Nieuw Zeeland Kaleb Ngatoa, Alex Crosbie en de Amerikaan Jacob Abel.

2024 Bilinski Race 1 Wigram Trophy
De Pool Roman Bilinski kan de titel nauwelijks nog ontgaan.

Liam Sceats wint de hoofdprijs
De Lady Wigram Trophy is een begrip die tegenwoordig elke Junior-rijder wil winnen. Liam Sceats pakte afgelopen zondag in het Castrol Toyota Regional Oceania kampioenschap de hoofdprijs. Titelfavoriet Roman Bilinski slaagde er niet om Sceats van de overwinning af te houden en moest met een tweede plek genoegen nemen. Liam Sceats: “Ongelofelijk om dit voor de eerste keer te winnen. Wij hebben er veel werk ingestoken. Ik had er alle vertrouwen in dat die allereerste overwinning er uiteindelijk wel zou komen. Voorafgaande aan het weekend keek ik naar die trofee met al die grote namen erop. Ik kan niet omschrijven wat voor gevoel het geeft om te weten dat mijn naam daar nu ook op staat.” Sceats had een geweldige start en nam buitenom de leiding met Bilinski in zijn kielzog. Gedurende de wedstrijd wisten de beide koplopers afstand van de Canadees Patrick Woods-Toth te nemen. En in de Top 3 veranderde weinig meer behalve dat Bilinski constant bij Sceats in de aanval ging. Bilinski wist tot op minder dan een seconde te naderen maar met nog vijf ronden te gaan nam Sceats afstand van de Pool en pakte de mooiste overwinning in zijn nog prille carriere Achter Patrick Woods-Toth volgde de Amerikanen Bryce Aron, Jacob Abel, de Chinees Gerrard Xie en de Koreaan Michael Shin. Voor Kaleb Ngatoa werd het een dramatische wedstrijd. Hij viel direct na de start naar de 13e plek terug en kreeg ook nog eens een waarschuwing voor het overschrijden van de tracklimits. Uiteindelijk werd hij als 10e geklasseerd.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet