Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Crowdstrike by APR wint titel Asian Le Mans Series, Cool Racing LMP3-kampioen, Pure Rxcing pakt GT-titel (UPD: Straffen)

240211 ALMS Crowdstrike
De Asian Le Mans Series-titel en een Le Mans-startplaats voor Colin Braun, George Kurtz en Malthe Jakobsen (vlnr)

Na de overwinning in de zaterdagsrace op Yas Marina voor rijders George Kurtz, Colin Braun en Malthe Jakobsen was de zevende plaats op zondag genoeg voor het trio van Crowdstrike Racing by APR om de kampioenstitel in de Asian Le Mans Series 2023/2024 veilig te stellen. Dat betekent tevens een startplaats tijdens de 24 Uur van Le Mans. De APR-zusterauto van Chris McMurry, Freddie Tomlinson en Toby Sowery won de vijfde en afsluitende race van het seizoen. Cool Racing won met James Winslow, Alex Bukhantsov en Manuel Espirito Santo de LMP3-titel op basis van twee tweede plaatsen in het slotweekeinde. De GT-titel ging naar het Letse team Pure Rxcing, dat na een uitvalbeurt op zaterdag daags erna sterk terugkwam met de derde plaats. Ook de GT-titel is goed voor deelname aan de 24 Uur van Le Mans.

UPDATE 23.00 uur: De wedstrijdleiding was nog lang actief na afloop van de vier-uursrace. Vooral de rijtijden werden goed gecontroleerd. Dat leidde er onder andere toe, dat Leipert Motorsport de overwinning in de GT-klasse kwijtraakte vanwege een straf omdat Gabriel Rindone zijn maximale rijtijd overschreden had. Daarmee kon het Australische Triple Eight-Mercedes-team zijn tweede klassezege op rij vieren. Ook de Nielsen-Oreca, die als tweede was geëindigd, verloor zijn klassering omdat Patrick Liddy zijn minimale tijd niet had bereikt. Daarmee werd de Proton-Oreca (Roda/Andlauer/Binder) tweede, terwijl de Duqueine-Oreca (Falb/Bennett/Simmenauer) de derde plaats erfde.

Tekst: René de Boer (X: @renedeboer, Threads: @rebocarrdb)
Foto’s: Asian Le Mans Series


Het slotweekeinde van de Asian Le Mans Series stond niet onder een goed gesternte voor 99 Racing, dat na twee overwinningen en een tweede plaats uit de eerste drie races het klassement aanvoerde. Coureur Nikita Mazepin werd voorafgaand aan het raceweekeinde in Abu Dhabi ziek en werd vervangen door de Portugees Filipe Albuquerque. Weliswaar zorgde coureur Ahmad Al Harthy met pole-positions voor beide races nog voor een goede uitgangspositie, maar dat werd niet vertaald naar goede wedstrijdresultaten. In de eerste race viel het team voortijdig uit, in de tweede race zat er niet meer in dan de elfde plaats, waarmee de titelkansen verkeken waren.

240211 ALMS Start R1
Start van de zaterdagsrace, met de 99 Racing-Oreca vanaf pole aan de leiding, maar niet voor lang

In de eerste wedstrijd werd startrijder en pole-sitter Al Harthy al in de eerste ronde in de rondte getikt door Salih Yoluc in de TF Sport-Oreca en kreeg vervolgens een drive-through vanwege het onveilig weer de baan opkomen. Ook Yoluc liep straf op voor het incident. Tijdens een safety-car-fase (!) kwamen Al Harthy en Alex Malykhin met de Pure Rxcing-Porsche met elkaar in botsing, waarna beide auto’s uit de race ware. Aan het eind van het derde uur was er opnieuw een safety-car na een crash van Ricardo Pera met de GR Racing-Ferrari, waarna al snel de rode vlag volgde omdat de vangrails gerepareerd moesten worden. Na een onderbreking van ruim een halfuur, waarin de klok zoals reglementair vastgelegd bleef doorlopen, had de CrowdStrike by APR-Oreca de leiding in handen als gevolg van strategische planning van de verplichte stops van 1:40 minuten. Zo behaalden Kurz, Braun en Jakobsen de overwinning, op vijf seconden gevolgd door AF Corse (François Perrodo/Mathieu Vaxivière/Alessio Roverra) en op 34 seconden voor DKR Engineering (Alexander Matschull/Tom Dillmann/Laurents Hörr).

240211 ALMS Cool LMP3
Cool Racing behaalde de LMP3-titel

In LMP3 won de CD Sport-Ligier van Fabien Lavergne/Nick Adcock/Michael Jensen, voor Cool Racing, dat met Winslow/Bukhantsov/Espirito Santo lange tijd de leiding in handen had, maar de koppositie verloor doordat CD Sport profiteerde van een pitstop net voor de rode vlag. De derde plaats in de klasse was voor High Class Racing met Anders Fjordbach, Seth Lucas en Audunn Gudmundsson. Daarmee stonden CD Sport en Cool Racing voorafgaand aan de laatste race met een gelijk aantal punten aan de leiding. In de GT-klasse was de winst voor de Triple Eight JMR-Mercedes met Prince Jefri Ibrahim, Jordan Love en Luca Stolz. De tweede plaats ging naar de Leipert Motorsport-Lamborghini van Gabriel Rindone/Brendon Leitch/Marco Mapelli, voor de beide McLarens van Optimum Motorsports, met de betere klassering voor de nummer 27 van Mark Radcliffe/Rob Bell/Ollie Milroy. Morris Schuring, die voor het weekeinde in Abu Dhabi onderdak vond bij het Duitse Porsche-team Herberth Motorsport, eindigde samen met Antares Au en Laurin Heinrich als vijfde in de klasse.

Ook in de zondagsrace was er een onderbreking met de rode vlag, ditmaal zelfs voor meer dan een uur. De oorzaak was een aanrijding tussen de nummer 55-Proton-Oreca en de nummer 8-EBM-Porsche. Op dat moment had Tomlinson in de Algarve Pro Racing-Oreca met een volle tank de leiding in handen, terwijl de meeste andere LMP2’s kort na de herstart de pits in moesten. Toby Sowery kon vervolgens de overwinning voor APR naar huis rijden. De strijd om de tweede plaats werd beslist doordat de nummer 3-DKR-Oreca met Laurents Hörr in de slotfase naar binnen moest voor een drive-through vanwege het afsnijden van de baan, waarmee de Nielsen Racing-Oreca (Ian Loggie/Alejandro Garcia/Ferdinand Habsburg) de tweede plaats erfde. De Proton-Oreca (Gianluca Roda/Julien Andlauer/René Binder) eindigde als derde, de DKR-auto werd als vierde afgevlagd. De Crowdstrike-APR-Oreca werd na een tik in de beginfase als zevende geklasseerd, waarmee de titel voor het team een feit was.

240211 ALMS Leipert
Klassezege voor de Leipert-Lamborghini in de slotrace

De winst in de LMP3-klasse was voor de Bretton Racing-Ligier (Dan Skoodopole/Julien Gerbi/Minhea Stefan), voor de Cool Racing-Ligier (Winslow/Bukhantsov/Espirito Santo) en de CD-Sport-Ligier (Jensen/Adcock/Lavergne). Cool Racing won daarmee de titel. Het Duitse team Leipert Motorsport (Rindone/Leitch/Mapelli) won de GT-klasse, gevolgd door de Trple Eight-Mercedes (Ibrahim/Love/Stolz) en de Pure Rxcing-Porsche van Alex Malykhin, Klaus Bachler en Joel Sturm. Daarmee was Pure Rxcing kampioen. De Herberth Motorsport-Porsche met Morris Schuring, Antares Au en Laurin Heinrich sloot de race als tiende in de klasse af.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet