Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Kort nieuws week 6: Horner, Albon, Silverstone

ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - NOVEMBER 24:  during practice ahead of the F1 Grand Prix of Abu Dhabi at Yas Marina Circuit on November 24, 2023 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Dan Istitene - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)

Na de aardschok die de transfer van Hamilton naar Ferrari vorige week veroorzaakte, bleef het maar heel kort stil in de F1-paddock. Opeens werden de schijnwerpers gericht op RBR-teambaas Christian Horner en een onderzoek naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag. Daarna werden ook de eerste piketpaaltjes geslagen voor de transfermarkt van 2024 tot 2026, die waarschijnlijk twee winters achter elkaar een dolle stoelendans zal opleveren. Het circuit van Silverstone kreeg daarentegen rust, na de bevestiging dat de Britse GP tot 2034 op de voormalige luchtmachtbasis in Northamptonshire plaatsvindt.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto’s: Red Bull


Horner vandaag gehoord
Het plotselinge nieuws over Christian Horner maaide vorige week donderdag het gras voor de voeten weg van de presentaties van Williams en Sauber, maar ook daarna bleef de verdenking aan het adres van de RBR-teambaas de aandacht trekken. Het nieuws kwam boven water door de oplettendheid van Telegraaf-journalist Erik van Haren, die als enige in de gaten had dat er iets meer aan de hand moest zijn als moederbedrijf Red Bull onderzoek wil doen. Van Haren vroeg in één keer door een reactie aan Horner, die vervolgens in alle toonaarden ontkende.

Vandaag wordt Horner gehoord door de onafhankelijke onderzoeker die Red Bull aan het werk heeft gezet. De aard van het gedrag is nooit openbaar gemaakt, maar in de loop van de week werd wel duidelijk dat het niet om een ‘Overmars deel 2’ ging. De klacht van de vrouwelijke medewerker had eerder te maken met dwingend en overheersend gedrag. Tegelijk doen steeds meer verhalen de ronde over een interne machtsstrijd binnen Red Bull, waarbij deze zaak zou worden gebruikt om Horner uit zijn positie te dwingen. De kampen zouden bestaan uit de Britten in de fabriek in Milton Keynes en de Oostenrijkers en Duitsers vanuit het Red Bull-hoofdkantoor in Fuschl. Diverse bronnen speculeren erop dat een eventuele opvolger van Horner dan ook Duitstalig zou zijn.

SI202306300159 hires jpeg 24bit rgb

Albon in verband gebracht met tweede RBR
In de nasleep van de overstap van Lewis Hamilton naar Ferrari bakenden diverse teams al meteen hun terrein af, om ervoor te zorgen dat zij geen schade ondervinden van de stoelendans die ongetwijfeld wordt ontketend door de megatransfer. Zo maakte Williams bij de lancering van de FW46 meteen bekend dat Alex Albon nog tot en mét 2025 onder contract bij het team uit Grove. Dat was blijkbaar nodig, want Red Bull Racing blijkt al een eerste optie zijn diensten te hebben genomen – als vervanger van Sergio Pérez, wiens positie bij RBR nog steeds zwak is, maar ook om te voorkomen dat Mercedes aan de haal gaat met de jonge Thai, die zich de afgelopen seizoenen sterk heeft ontwikkeld bij Williams.

Mercedes wrong zich intussen in alle bochten om duidelijk te maken dat het zijn jonge protegé Andrea ‘Kimi’ Antonelli niet onder druk wil zetten, nu er een opening is bij Mercedes is waar de Italiaan na mogelijk een briljant seizoen in de Formule 2 meteen kan induiken. Door zulke uitspraken te doen, voert het team uit Brackley juist de druk op de tweede Kimi op, ook omdat het heeft laten weten geen haast te hebben met het aanstellen van een opvolger van Hamilton. Een snelle bekendmaking van een ‘tussenpaus’ zal Antonelli ongetwijfeld rust geven, maar tegelijk het ook een goede test voor de Mercedes-junior. Als hij inderdaad van het kaliber Verstappen is en serieus staat opgelijnd als de nieuwe Hamilton, dan zou Antonelli net zo onverstoorbaar onder de druk moeten zijn als de huidige drievoudig wereldkampioen. De tijd zal het leren.

during the launch of the new Grand Prix circuit at Silverstone on April 29, 2010 in Northampton, England.

Silverstone blijft thuishaven voor GP van Engeland

Er was een tijd waarin het lot van Silverstone als het thuiscircuit voor de Grote Prijs van Engeland jaar in, jaar uit aan een zijden draad hing. Steeds wist baaneigenaar BRDC pas op het laatst een contractverlenging uit de brand te slepen – en dan vaak voor maar een paar extra jaren en maximaal vijf jaar.

Na de machtsoverdracht van Bernie Ecclestone naar Liberty Media zijn de banden van Silverstone met FOM echter een stuk hartelijker geworden. Het circuit scoorde in 2020 bovendien bonuspunten door in de piek van de coronaperiode de organisatie van twee opeenvolgende GP’s op zich te nemen. Dat heeft nu zijn vruchten afgeworpen via een verlenging voor in één keer tien jaar: nog tot 2034 vindt de Britse GP zeker op Silverstone plaats. Dat betekent dat het circuit nu de zekerheid heeft die nodig is om extra investeringen te doen in de faciliteiten, die niet op alle plekken rondom het circuit nog ideaal zijn. De bekendmaking zet meteen ook een streep door de plannen voor een stratenrace in Londen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet