Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
V8 Supercars

Supercars: Valtteri Bottas met unieke Holden tijdens Adelaide Motorsport Festival in actie. Kort nieuws. Wildcard voor Jack Doohan Bathurst 1000?

Een week voorafgaande aan de Australische Grand Prix vindt traditioneel het Repco Adelaide Motorsport Festival plaats waar veel bekende coureurs met uniek materiaal in actie komen. Ook dit jaar is Stake F1 Team Sauber-coureur Valtteri Bottas weer van de partij. Ditmaal in de categorie Heritage Touring Cars en wel met een unieke VK Holden Commodore uit 1988. Het was één van de auto’s die door Perkins Engineering van oud F1-coureur Larry Perkins werd gebouwd.

2024 VK Commodore
Met deze unieke VK Holden Commodore komt Valtteri Bottas volgende maand tijdens het Adelaide Motorsport Festival in actie.

Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: Adelaide Motorsport Festival, Ford Performance, Matt Stone Racing, Triple Eight Engineering

Valtteri Bottas met unieke Holden tijdens Adelaide Motorsport Festival in actie. Kort nieuws. Wildcard voor Jack Doohan Bathurst 1000?

In 1988 eindigden Larry Perkins en oud wereldkampioen Denis Hulme(1967) als eerste en tweede in de supportwedstrijd van de Australische Grand Prix met dit type. Verder vormden Larry Perkins en Denny Hulme destijds een combinatie in de Enduro wedstrijden op Wellington en Bathurst. De Holden Commodore was 40 jaar lang het Holden vlaggenschip model en werd in Elizabeth Zuid Australië gefabriceerd. Enkele jaren geleden sloot GM de assemblagefabrieken daar.

Tim Possington van het Adelaide Motorsport Festival: “Wij konden dit jaar geen betere auto voor Valtteri bedenken. Deze auto werd zelfs hier in Adelaide in de Holden fabriek gemaakt en werd vervolgens als Groep A toerwagen voorbereid. Deze auto heeft een unieke historische geschiedenis waarbij voormalig F1 wereldkampioen Denny Hulme samen met Larry Perkins in deze auto racete. Wij kunnen niet wachten om Valtteri met deze brute Aussie V8 over het circuit van het Adelaide Motorsport Festival te zien pushen.’’ Ook zal Bottas nog met enkele andere unieke auto’s in actie komen en die worden op een later tijdstip bevestigd.

2023 Repco Bathurst 1000, Event 10 of the Repco Supercars Championship, Mount Panorama, Bathurst, New South Wales, Australia. 5 Oct, 2023.
De homologatieteams van Ford en Chevrolet komen in het voorprogramma van 12U Bathurst in actie om data te verzamelen. De fans zien dan auto's met een eigen- en een globale identiteit.

Supercars testdemo tijdens 12U Bathurst
In het voorprogramma van 12U Bathurst komen twee Supercars van het Ford- en Chevrolet homologatieteam in actie. Dit zijn zoals bekend Dick Johnson Racing en Triple Eight. Daarbij worden de auto’s met een groot aantal sensoren uitgerust. Zodra de Supercars-organisatie deze data heeft geanalyseerd worden deze met betrokken teams gedeeld. Begin deze week werd tijdens tests op Winton werd nu al duidelijk de Ford motoren zo bloedsnel waren dat de Supercars-organisatie nu al gevraagd heeft om het vermogen iets te schroeven.
Tim Edwards, voorheen de grote baas van Tickford Racing en nu CEO van de Supercars organisatie: “ De Repco 12 Hours is een geweldig evenement voor de fans en daarbij willen wij laten zien waar het bij de Supercars om draait. Om de beste resultaten te behalen willen wij de teams van zoveel mogelijk gegevens voorzien.”

2024 Doohan
De kans is er groot dat Jack Doohan de Bathurst 1000 gaat rijden. Achter de schermen wordt hier hard aan gewerkt. Doohan beschikte al over de nodige contacten met Tickford Racing en Castrol.

Jack Doohan als wildcard in Bathurst 1000
Jack Doohan besloot eind vorig jaar als Alpine-reservecoureur zijn activiteiten in het FIA Formule 2 kampioenschap dit jaar niet te continueren. Doohan wordt mogelijk in verbinding gebracht met het team van Tickford Racing dat evenals Doohan over sterke bindingen met Castrol beschikt. “Ik heb vorig jaar op Albert Park met een Supercar gereden en dit was zo ontzettend cool” aldus Doohan. Wordt uiteraard vervolgd…..


2024 Lowndes Murray
Supercarlegende Craig Lowndes(link) mag andermaal voor Triple Eight een jong talent opleiden. Dit jaar krijgt Cooper Murray een kans tijdens de Bathurst 1000.

Triple Eight wildcard Bathurst 1000 bekend
Het team van Triple Eight kondigde gisteren al haar wildcard inschrijving voor het komende seizoen aan. Veteraan Craig Lowndes komt dit jaar met de 22-jarige Cooper Murray in actie. Murray begon op 10-jarige leeftijd in karting en stapte in 2016 over naar de autosport. Na twee seizoenen in de Formule Ford stapte Murray naar de Porsche Michelin GT3 Cup Challenge over en behaalde in zeventien starts acht overwinningen en eindigde als tweede in het kampioenschap. In 2019 stapte Murray over naar de Australische Porsche Carrera Cup en behaalde na een teamwisseling direct een hattrick in Townsville en podiumresultaten in de rest van het seizoen. Hij nam dit momentum mee naar 2020 waar hij in Adelaide eveneens een hattrick scoorde. Daarna werd het kampioenschap vanwege de Covid-19 situatie geannuleerd. In 2021 eindige hij als tweede achter Cameron Hill(die nu in de Supercars actief is) en werd zelfs uitgenodigd voor de wereldwijde Porsche Junioren shootout.Sinds de introductie van Triple Eight’s Supercheap wildcard programma vonden Broc Feeney, Declane Fraser en Zane Goddard hun weg in de Supercars.

2024 Matt Stone Racng
DAF Australia is al jarenlang co-sponsor bij het team van Matt Stone Racing.

MSR(Matt Stone Racing) presenteert 2024 liveries
Bij Matt Stone Racing beschikt men dit jaar over de diensten van veteraan Nick Percat die van Walkinshaw Andretti United voor dit seizoen een overstap maakte en beschikt over sponsoring van Bendix. Percat won in 2011 samen met Garth Tander de Bathurst 1000. Percat rijdt met het startnr. 10 terwijl zijn teamgenoot Cameron Hill van #4 is voorzien. De startnummers zijn beide een eerbetoon aan de teams van Larkham Motorsport en Stone Brothers Racing. In 2003 won Marcos Ambrose voor SBR de Supercars-titel. Wat zeker niet vergeten mag worden is dat DAF Australia eveneens al jarenlang als sponsor voor dit team actief is.

2024 Team 18 Winterbottom
Veteraan Mark Winterbottom komt ook dit jaar weer voor Team 18 uit.

DeWalt sponsoring voor Team 18
De inmiddels alweer 42-jarige Mark Winterbottom bezorgde vorig jaar Team 18 haar allereerste overwinning op Hidden Valley. De voormalige motorcoureur die snel naar karting overstapte behaalde in 2015 zijn eerste en enige Supercartitel. Dit jaar beschikt Winterbottom over sponsoring van gereedschapsfabrikant DeWalt die dit jaar 100e verjaardag viert en in de internationale autosport een grote sponsor is. Naast de Supercars is men al jarenlang in NASCAR en diverse andere series als sponsor actief. Het team wordt nu geleid door Adrian Burgess, tot vorig jaar nog Supercars CE0, en in het verleden voor McLaren in de F1 actief.

2024 Mustang
De gloednieuwe 2024 Mustangs waren bloedsnel tijdens diverse tests de afgelopen week. De Supercars-organisatie vroeg aan de teams of ze het vermogen al terug wilde schroeven.........
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet