Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Omgedoopt AlphaTauri presenteert de RB VCARB01


rb vcarb01

Het voormalige AlphaTauri heeft vannacht zijn nieuwe F1-auto voor het seizoen 2024 gepresenteerd: de RB VCARB01. Dat gebeurde niet op thuisbasis Faenza, maar in Las Vegas.


Tekst: Mattijs Diepraam
Foto’s: Visa Cash App RB F1 Team


Op een lanceerfeest waarin RB’s nieuwe hoofdsponsors Visa en Cash App in het zonnetje werden gezet, gleed het doek van de nieuwe auto. Daarvan deed het kleurenschema sterk denken aan dat van de STR12 tot en met STR14, de drie laatste auto’s uit de Toro Rosso-periode van het team dat ooit Minardi was.

rb vcarb01 2

Technisch is de VCARB01 nog dichter tegen het winnende concept van zusterteam Red Bull Racing gaan leunen. Dat is bijvoorbeeld te zien aan de keuze voor de achtertrein die RBR afgelopen najaar introduceerde, maar ook met de pullrod-voorwielophanging die RBR al toepast. Eerder deze week zagen we ook Sauber de overstap maken van pushrod naar pullrod. Op aerodynamisch vlak zijn de sidepods eveneens meer op die van de ‘grote broer’ gaan lijken.

Net als bij Sauber was er in de aanloop naar de lancering veel rumoer over de nieuwe naam van het team, dat bovendien Franz Tost zag vertrekken en Laurent Mekies als nieuwe teambaas kreeg. Ook hier kwam de ophef tot stand doordat diverse media niet het onderscheid wisten te maken tussen de officiële teamnaam en de constructeursnaam. Daardoor werd bij de F1-fans de indruk gewekt dat de auto ‘Visa Cash App RB’ zou gaan heten – wat natuurlijk als de totale uitverkoop aan de commercie werd gezien.

rb vcarb01 3

Hoewel een lanceerfeest in Las Vegas wel naar dat laatste riekt, werd de soep voor wat betreft de ‘roepnaam’ van het team te heet opgediend. De officiële teamnaam luidt inderdaad Visa Cash App RB F1 Team en daarin is het Italiaanse team niet anders dan andere teams die hun hoofdsponsor(s) in hun naam vermelden. De constructeursnaam luidt echter simpelweg RB. Die weinig fantasievolle naam kan in de loop van het seizoen wellicht verwarring wekken bij iedereen die de naam van het zusterteam placht af te korten tot RB, maar daarvoor zullen zij vanaf nu dan toch echt de afkorting RBR moeten gebruiken.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet