Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Ford Fiesta Sprint Cup

Ford Fiesta Sprint Cup Benelux: Tristan Földesi aan de start voor Oeste Racing


FFSC 2024 Tristan Földesi

Het Belgische Oeste Racing blijft maar groeien voor hun tweede seizoen in de Fiesta Sprint Cup Benelux. Na de bevestiging van het tweede jaar voor onze landgenoot Calvin de Groot en de recent aangekondigde Belg Mathias Ronzani is nu ook zuiderbuur Tristan Földesi tot een akkoord gekomen met de formatie van Jo Lambrecht om het komende seizoen uit te komen in de nummer 77 Fiesta van Oeste Racing.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR


De naam van de in Luik geboren en getogen 23-jarige Földesi was binnen de Fiesta Cup al eerder bekend geworden nadat hij werd gevraagd om als één van de coaches voor de zeer geslaagde Fiesta Cup-testdag op Circuit Jules Tacheny de Mettet op te treden. Dat hij daar opdook, had veel zo niet alles te maken met de teambaas van Oeste Racing Jo Lambrecht.

“Ik was acht jaar toen mijn vader mij kennis liet maken met indoor karting en ik meteen de smaak te pakken kreeg,” doet Tristan zijn verhaal. “Na enorm veel indoor ritjes, volgde automatisch de overstap naar de 2-takt-klasse. Ik nam deel aan het Belgisch Kampioenschap waar ik gelijk de titel behaalde en kennis maakte met de importeur van Haase-karts. Toen zij zochten naar een nieuwe importeur voor de Belgische markt, kwam Jo Lambrecht in beeld. Hij vroeg hen naar een rijder met ervaring en kennis van zaken en daarop viel tijdens het gesprek mijn naam. Zo ben ik voor Oeste Kart gaan rijden. Eerst in karting en gezien Jo ook betrokken was in de C1 Racing Cup, en ik de nodige ervaring met auto’s had opgedaan, hebben wij onze krachten gebundeld voor het oppakken van deze nieuwe uitdaging”

Parallel met de activiteiten bij Oeste Racing schoof Tristan zijn bips in de Fun Cup en maakte hij deel uit van de finalisten voor het F4-stuurwiel.

“Na mijn laatste kartrace in 2017, had men het idee bedacht om een Fun bolide te laten bemannen door een ploeg die bestond uit de jongste rijders. Hiervoor viel de keuze op Gilles Magnus, Ugo De Wilde en mezelf en zo kon ik voor de eerst keer uitkomen in de Fun Cup en slaagde ik er ook in om mij in Le Mans in de Top 6 te kwalificeren onder de vlag van het RACB National Team.”

Naast Jo Lambrecht van Oeste Racing kon Tristan al enige tijd rekenen op de steun van Benoît Dupont van Torfs & Compact Machinery. Dupont, zoon van viervoudig 24 Uren van Zolder-winnaar Vincent, nam de Luikenaar in 2021 prompt op binnen de rangen van zijn formatie in de Fun Cup.

“Ik ben Benoît Dupont zeer erkentelijk voor de geboden kansen in de Fun Cup en toen Jo Lambrecht het had over de Fiesta Cup, begon het bij mij te kriebelen. Na de geslaagde testdag op Mettet zijn wij gaan samenzitten. We vonden snel een akkoord voor het volledige seizoen en het is de bedoeling dat ik ondertussen nog extra sponsors aantrek en om dat te bereiken, wil ik mij in elke race in de kijker rijden.”

Met zijn 23 lentes is Földesi uiteraard een kandidaat voor de Junior-klasse. Zijn ambities reiken echter verder. “Wat voor mij telt is te kunnen strijden voor de algemene overwinning en dus ook de titel,” klinkt het vastberaden. “Binnen Oeste Racing kan ik alvast terugvallen op de ervaring die zij vorig jaar met Calvin de Groot opdeden en het is de bedoeling dat wij met drie, wellicht vier rijders binnen dezelfde structuur goed gaan samenwerken. Op het circuit is het evenwel ieder voor zich. Ik kijk er naar uit om mij tijdens de Voorjaarsraces op Circuit Zandvoort klaar te maken voor mijn eerste start in de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup”.

De Ford Fiesta Sprint Cup Benelux volgt dezelfde zes evenementen van de Supercar Challenge exclusief Oschersleben. Het programma wordt, in verband met schoolverplichtingen van de jeugd, tijdens alle evenementen, behalve de Jack’s Racing Day die in de vakantie valt, afgewerkt op zaterdag en zondag met een vrije (dubbele) training, kwalificatie over 20 minuten en twee races van 30 minuten. Op Spa, tijdens de Euroraces, wordt er zoals gebruikelijk samen gereden met de Mazda MX-5 Cup voor twee races van 35 minuten.


start zandvoort

De eerste twee wedstrijden worden in het weekend van 13 en 14 april gehouden op Circuit Zandvoort tijdens de Voorjaarsraces.

Ook dit seizoen worden de raceverslagen uitzenden in het programma AUTOSPORT/NL, wat inmiddels iedere zondagmiddag vanaf april tot aan eind november 2024 zijn vaste plek heeft bij RTL7.”
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet