Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Alpine lanceert A524 gelijktijdig met WEC-auto


alpine a524
Alpine heeft op zijn thuisbasis Enstone de A524 het licht laten zien, de auto waarmee het Franse team het wereldkampioenschap Formule 1 van 2024 in gaat. Gelijktijdig onthulde Alpine de A424, de hypercar waarmee het merk dit jaar debuteert in het WEC.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto’s: BWT Alpine F1 Team


Alpine blijft uiterlijk bij het blauw en roze op zwart koolstofvezel, een kleurencombinatie die het team in 2023 ook al toepaste. Het naakte carbon krijgt daarbij wel veel meer de overhand. Het Alpine-blauw is doorgaans de belangrijkste kleur, maar op verzoek van de Duitse hoofdsponsor is de A524 komend jaar acht jaar in roze gehuld, ten opzichte van drie keer in 2023.

alpine a524 2

Afgelopen seizoen zakte Alpine van de vierde plaats naar de zesde plaats in de eindstand van het constructeurskampioenschap. Om terrein terug te winnen, heeft Alpine daarom onderhuids gekozen voor een agressieve aanpak, aldus technisch directeur Matt Harman. De A524 is geen doorontwikkeling van de A523, maar een nieuw concept voor de resterende twee jaar van het huidige reglement. Daarbij wilde Alpine vooral meer openheid creëren om stap voor stap snelheid te kunnen toevoegen aan de auto, zonder dat de auto daarvoor ingrijpend hoeft te veranderen.

Alpine introduceerde meteen ook de A424, de LMDh-auto op basis van een ORECA-chassis waarmee het dit jaar het WEC in stapt – al was de nieuwigheid daar grotendeels af, nadat de auto al tijdens de 24 Uur van Le Mans van 2023 werd gepresenteerd en daarna ook al vele duizenden testkilometers heeft afgelegd op Paul Ricard en Motorland Aragon.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet