Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Robin Frijns en teamgenoten met een BMW Art Car aan de start in Le Mans

240205 BMW Art Car 1
BMW laat alleen nog maar details zien, het volledige ontwerp wordt pas op 21 mei zichtbaar

Al sinds 1975 spreken de BMW Art Cars in de autosport enorm tot de verbeelding. Zeven jaar na de tot nu toe laatste Art Cars, de M6 GTLM van John Baldessari in de 24 Uur van Daytona en de M6 GT3 van Cao Fei bij de FIA GT World Cup in Macau, beide in 2017, komt er dit jaar weer een nieuwe Art Car, een BMW M Hybrid V8, die in actie zal komen tijdens de 24 Uur van Le Mans. Onze landgenoot Robin Frijns is één van de rijders, samen met de Zuid-Afrikaan Sheldon van der Linde en de Duitser René Rast. Het wordt de 20e BMW Art Car in de historie en passend daarbij rijdt de auto met het startnummer 20.

Tekst: René de Boer (X: @renedeboer, Threads: @rebocarrdb)
Foto’s: BMW

De BMW Art Cars ontstonden op initiatief van de Fransman Hervé Poulain, die een grote passie voor de autosport heeft, jarenlang als coureur actief was en als veilingmeester (nog steeds zeer succesvol met het huis Artcurial, dat hij in 2002 oprichtte) over uitstekende contacten in de kunstwereld beschikt. Zo ontstond voor de 24 Uur van Le Mans in 1975 de BMW 3.0 CSL, die bewerkt was door Alexander Calder. Een jaar later reed eenzelfde auto met een ontwerp van Frank Stella, in 1977 was er een door Roy Lichtenstein bewerkte 320i Turbo. In 1979 volgde een BMW M1 van Andy Warhol, waarna het 20 jaar duurde voordat er weer een Art Car in Le Mans verscheen: de V12 LMR van Jenny Holzer in 1999, die overigens alleen tijdens de testdag in actie kwam. In 2010 reed de veelkleurige M3 GT2 van Jeff Koons en nu wordt er met de M Hybrid V8 een nieuw hoofdstuk aan dit verhaal toegevoegd.


De kunstenares is de Amerikaanse Julie Mehretu, die voor de uitvoering van de raceauto koos voor een recent schilderij op groot formaat als basis. Vervreemde foto’s, rastermotieven, neonkleurige accenten en speciale markeringen maken deel uit van haar abstracte ontwerp. Het beeld wordt als een 3D-mapping in hoge resolutie in de vorm van folie op de auto aangebracht, waarvoor Mehretu samenwerkt met het Duitse team Race Spirit, dat eerder meewerkte aan het ontwerp van Jeff Koons voor de 17e Art Car, die in 2010 in Le Mans racete. Voor Mehretu is het haar eerste driedimensionale object.

240205 BMW Art Car Merthu
Kunstenares Julie Mehretu (l.) tekende voor het ontwerp van de 20e Art Car

Op 21 mei wordt het ontwerp gepresenteerd in het Centre Pompidou in Parijs, waarmee BMW een traditie voortzet, want ook in 2010 werd de door Jeff Koons ontworpen M3 daar onthuld. “Pas nadat ik vorig jaar de 24 Uur van Daytona had bezocht, was het me duidelijk hoe ik de BMW Art Car zou kunnen aanpakken”, aldus de kunstenares. “Ik dacht na over het raster van Frank Stella en over hoe dat ook een hommage aan vroegere BMW Art Car-kunstenaars zou kunnen zijn. En iedere keer kwam weer het beeld in mijn studio in mij op, dat ik net had afgemaakt. Het model van de Art Car stond ernaast en zo kwam ik op het idee dat we misschien zouden kunnen proberen, de auto door het schilderij te laten bewegen. De creatieve mogelijkheden in de nieuwe driedimensionale ruimte, de vele gedachten en vernieuwingen, dat is allemaal zeer veelzeggend. Het is niet alleen de auto zelf, maar ook de interactie met de designers en ingenieurs en vooral de rijders met hun wensen en hun ambitie, de het werkproces tot een droomplek maken, waarvan schilderkunst, conceptkunst, aerodynamica, snelheid en esthetiek samen deel uitmaken.”

De Nederlander Frank van Meel, directeur BMW M GmbH, is ook enthousiast: “Het vooruitzicht, met een BMW Art Car bij de 24 Uur van Le Mans in actie te komen, is voor het hele M Motorsport Team een extra motivatie om de BMW M Hybrid V8 zo perfect mogelijk voor dit grote optreden voor te bereiden. In het honderdste jaar van het bestaan van de race en 25 jaar na de laatste overwinning van BMW in Le Mans met een BMW Art Car daar te winnen zou voor ons allen het grootst mogelijke succes zijn.”

240205 BMW Frijns
Robin Frijns behoort tot het selecte gezelschap van rijders die met een Art Car in Le Mans rijden 

Ook Robin Frijns ziet het helemaal zitten: “Het is de eerste keer in mijn carrière dat ik een auto met een bijzonder design rijd. Dat het dan gelijk een van de beroemde BMW Art Cars is, is fantastisch! Met zo’n auto zullen we in het veld in Le Mans opvallen en zowel bij de media als bij de fans onder de aandacht komen. Ik ben er zeker van dat we een week vol actie in Le Mans gaan beleven. Ons doel is om met de BMW M Hybrid V8 Art Car competitief te zijn en een goed resultaat binnen te halen.”


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet