Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Williams en Sauber volgende in rij met onthulling nieuwe auto

williams fw46

Williams en Sauber hebben vandaag de kleuren van hun nieuwe F1-auto’s onthuld. De Williams FW46 liet kleine aanpassingen zien op het kleurenschema dat ook al de FW45 tooide, maar Sauber stak de C44 helemaal in het nieuw.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto’s: Williams F1 Team, Stake F1 Team


Het viel vooral voor Williams niet mee om de koppen te halen, want het werd een dag waarop het F1-nieuws werd overschaduwd door het bericht dat moederbedrijf Red Bull onderzoek doet naar de teambaas van Red Bull Racing. Red Bull maakte niet bekend waarvan Christian Horner wordt beschuldigd, maar De Telegraaf liet het er niet bij zitten en wist te onthullen dat het mogelijk om grensoverschrijdend gedrag gaat. Horner ontkende hevig tegenover de Nederlandse ochtendkrant. De autosport bleef als sector lange tijd buiten beeld als het gaat om grensoverschrijdend gedrag, maar heeft nu toch te maken met zijn eerste publieke geval – en dan ook nog met een hoofdrolspeler die buiten de autosport grote bekendheid geniet.

williams fw46 2

De onthulling van de Williams FW46 stak daar een beetje schril bij af, want het team uit Grove koos voor om en nabij dezelfde kleuren als in 2023: donkerblauw met naakte koolstofvezel. Nieuw is het lichtere blauw voor de nieuwe sponsor Komatsu. Een rode streep langs de neus zou moeten verwijzen naar het verleden, maar de connectie met de FW10 van Nigel Mansell of de FW19 van Jacques Villeneuve zien we niet direct.

williams fw46 3

Williams onthulde de FW46 in de flagship store van co-sponsor Puma in New York City, waarschijnlijk in verband met de nationaliteit van tweede rijder Logan Sargeant. Die krijgt een tweede seizoen bij Williams, naast Alex Albon, die ook bij het team blijft – zoals elke coureur dit jaar.

williams fw46 4

Later op de dag wist Sauber alsnog te verrassen. Het Zwitserse team komt na afsluiting van de periode met Alfa Romeo met een auto met een felle fluorescerend groene basiskleur op een verder zwarte ondergrond. De C44 heeft volgens teambaas Alessandro Alunni Bravi een agressieve aanpak gekregen van het ontwerpteam rondom de nieuwe technisch directeur James Key. De voorwielophanging is veranderd van pushrod naar pullrod en de aerodynamica is flink onderhanden genomen. In de tussentijd bouwt Sauber zijn organisatie verder uit om in 2026 klaar te zijn voor het Audi-tijdperk. Valtteri Bottas en Gyanyu Zhou blijven de coureurs van dienst.

sauber c44

De nieuwe hoofdsponsor is wedkantoor Stake, het bedrijf dat ook zijn naam heeft gegeven aan het team. Alle heisa daarover is echter overdreven, want de teamnaam is immers niet de constructeursnaam. In het verleden zijn er vaker teamnamen geweest waarin de naam van de constructeur niet voorkomt. Met name Brabham had daar een handje van: dat schreef zich oorspronkelijk in met zijn bedrijfsnaam Motor Racing Developments, maar later ook als onder meer Martini Racing en Fila Sport. De auto’s bleven al die tijd gewoon Brabhams.

sauber c44 2

Zo is het ook bij Sauber. De constructeursnaam is daar niet Stake. Volgens de officiële FIA-inschrijvingslijst luidt die ‘Kick Sauber’ (waarbij Kick de tweede sponsor van het team is), maar normaal gesproken wordt dat afgekort tot Sauber. Ter vergelijking: de constructeursnaam van Aston Martin is officieel ‘Aston Martin Aramco’, maar geen journalist of commentator zal die volledige naam hanteren. Met andere woorden, Sauber is gewoon weer twee seizoenen terug in het deelnemersveld van de Formule 1.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet