Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Div: Formulewagens: Twee nieuwe winnaars in Castrol Toyota FR Oceania. Bilinksi blijft schitteren

De Pool Roman Bilinksi blijft schitteren in de Castrol Toyota Formula Regional Oceania. Hij won de openingswedstrijd op een Euromarque Motorsport Park Ruapuna ofwel Hampton Downs in Nieuw Zeeland. De tweede wedstrijd leverde een overwinning op voor de Italiaanse Alpine Junior Nicola Lacorte terwijl Kaleb Ngatoa als eerste dit jaar een thuiswedstrijd op zijn naam mocht schrijven.

2024 Lacorte
Alpine F1 Junior Nicola Lacorte neemt direct de leiding in de tweede wedstrijd van het weekend en behaalde zijn eerste zege in de series.

Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: Toyota Racing NZ


Twee nieuwe winnaars in Castrol Toyota FR Oceania. Bilinksi blijft schitteren
De Castrol Toyota FR Oceania titel lijkt de Pool Roman Bilinksi nauwelijks nog te kunnen ontgaan. In alle dit weekend verreden wedstrijden eindigde de M2 Competition-coureur in de Top 3. De eerste wedstrijd was misschien nog wel de meest indrukwekkende. Onvoorspelbare weersomstandigheden veroorzaakten in de support wedstrijden al de nodige chaos wat de bandenkeuze nog onvoorspelbaarder maakte. Voor de eerste wedstrijd kwalificeerde de Pool zich slechts als veertiende maar opteerde wel voor slicks. Binnen twee ronden bevond Bilinski zich al in de Top 5 en vervolgens aan de leiding voordat de wedstrijd met de rode vlag vanwege heftige regenval definitief werd afgebroken. De Kiwi’s Kaleb Ngatoa en Kaden Probst waren op regenbanden van start gegaan. Ngatoa werd al snel op een ronde gereden terwijl Probst juist nog een bandenwissel kon voltooien. Uiteindelijk eindige Liam Sceats (M2 Compettion) nog als tweede gevolgd door de Canadees Patrick Woods Toth, Een crash tussen Alpine Junior-rijder Nicola Lacorte en Kaleb Ngatoa zorgde voor een definitief einde van de eerste wedstrijd.

Voor de tweede wedstrijd werd traditioneel van een omgekeerde starting grid gebruik gemaakt. Het betekende dat Bilinski zich opnieuw door het veld moest heen werken maar vond snel de aansluiting bij de koplopers. Lacorte had evenals de Koreaan Michael Shin een uitstekende start maar de Italiaan kwam met een wagenlengte voorsprong als eerste uit de eerste bocht. Daarna ontwikkelde er zich een prachtig Top 4 duel bestaande uit Lacorte, Shin, de Chinees Xie en de Canadees Woods Toth. Doordat Bilinski de aansluiting vond ontstond er al snel een treintje van zes auto’s dat afstand van de rest van het veld begon te nemen. Lacorte wist in tegenstelling tot de concurrentie echter uitstekend met zijn banden om te gaan en wist ten opzichte van de rest van het veld een flink gat te slaan om zodoende zijn eerste zege veilig te stellen. In de allerlaatste ronde was Xie meer dan ambitieus om Woods-Toth van de eerste plek te verdringen en eindigde keihard in de bandenstapels waarbij hij zijn M2 Competition crew het nodige overwerk voorafgaande aan de derde en laatste wedstrijd van het weekend bezorgde.

2024 Ngatoa Bilinski
Kaleb Ngatoa en Roman Bilinski vochten in de hoofdwedstrijd een schitterend duel uit.

Exact een jaar na zijn thuisoverwinning op Hampton Downs pakte Kaleb Ngatoa in Hampton Downs opnieuw de zege. Omdat Xie na zijn crash besloot om niet meer te starten kon Ngatoa zijn plek op de eerste startrij innemen en had werkelijk een fantastische start waarbij polesitter Bilinski zelfs één van zijn zeldzame foutjes maakte waardoor hij de leiding moest afstaan. Bilinski’s wedstrijd kwam in de zesde ronde werkelijk tot leven nadat hij een nieuw baanrecord van 1.29.223 secs. had gevestigd. Omdat Bilinski teveel in de vuile hete lucht van Ngatoa reed diende hij afstand te nemen hoewel hij opnieuw dicht bij een nieuw baanrecord zat. In de allerlaatste ronde deed de Pool nog een allerlaatste poging om de lokale rijder te passeren maar wilde boel ook niet meer echt forceren waardoor Ngatoa voor het tweede achtereenvolgende jaar in slaagde om een thuisoverwinning te boeken en de Dorothy Smith Memorial Trophy van F1 coureur Liam Lawson in ontvangst mocht nemen. (Dorothy Smith was de moeder van de NZ autosport legende Kenny Smith die enkele jaren geleden nog op 80-jarige leeftijd in de serie actief was. Red) De Koreaan Michael Shin eindigde als derde gevolgd door Nicola Lacorte en de Nieuw Zeelander Liam Sceats die de Top 5 completeerde.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet