Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: 99 Racing vergroot voorsprong in Asian Le Mans Series met winst in Dubai

240204 ALMS Dubai winner
Opnieuw het maximale aantal punten voor de 99 Racing-Oreca in de Asian Le Mans Series, ditmaal in Dubai

Na een overwinning en een tweede plaats tijdens het openingsweekeinde van het seizoen in de Asian Le Mans Series in december op het circuit van Sepang in Maleisië scoorde het team 99 Racing maximaal tijdens de derde race op Dubai Autodrome. De vier-uursrace resulteerde in de overwinning voor Louis Delétraz, Nikita Mazepin en Ahmad Al Harthy. Delétraz reed de nummer 99-Oreca met een marge van 3,499 seconden op Julien Andlauer in de nummer 22-Oreca van Proton Competition als winnaar over de eindstreep. Andlauer deelde de auto met Giorgio Roda en René Binder. In LMP3 won Cool Racing met rijders James Winslow en Alexander Bukhantsov, het Porsche-team Pure Rxcing won de GT-klasse met Alex Malykhin, Klaus Bachler en Joel Sturm.

Tekst: René de Boer (X: @renedeboer, Threads: @rebocarrdb)
Foto's: Asian Le Mans Series

De  nummer 55-Proton-Oreca van PJ Hyett, Harry Tincknell en Paul-Loup Chatin startte vanaf de pole-position, maar direct bij de start viel Hyett terug naar de vierde plaats en later was er nog meer tijdverlies, toen de Amerikaan van de baan raakte. Ook Ahmad Al Harthy, die in de nummer 99-Oreca als tweede startte, kende een lastige beginfase, toen hij door Giorgio Roda in de rondte werd getikt, maar herstelde snel en wist nog voor de rijderswissel naar Mazepin de leiding te veroveren. De Rus hield vervolgens de leiding vast en hetzelfde gold voor slotrijder Delétraz, die vervolgens de overwinning binnenhaalde. Andlauer eindigde met de 22-Proton-Oreca als tweede, de laatste podiumplaats was voor de Crowdstrike Racing by APR-Oreca van George Kurtz, Colin Braun en Malthe Jakobsen.

240204 ALMS Dubai LMP3 winner
Cool Racing won de LMP3-klasse

In LMP3 bedroeg het verschil tussen de winnaar en de nummer 2 16 seconden. Het duo James Winslow en Alexander Bukhantsov reed de overwinning voor Cool Racing naar huis, op acht seconden gevolgd door de CD Sport-Ligier van Mikkel Jensen, Nick Adcock en Fabien Lavergne. De High Class Racing-Ligier van Audunn Gudmundsson (een rijder uit IJsland, dat kom je niet vaak tegen), Anders Fjordbach en Seth Lucas, eindigde op de derde plaats.

240204 ALMS Dubai GT winner
De fotograaf wilde niet ver lopen, dus ook de GT-klassewinnaar vanuit hetzelfde perspectief

De strijd om de overwinning in de GT-klasse ging gedurende vrijwel de hele race tussen de nummer 7-AlManar Racing by Getspeed-Mercedes van Anthony Liu, Al Faisal Al Zubair en Fabian Schiller, en de Pure Rxcing-Porsche met Alex Malykhin, Klaus Bachler en Joel Sturm. Aanvankelijk reed de Mercedes met Liu aan het stuur aan de leiding in de klasse, maar na de rijderswissels nam Sturm in de Porsche ten koste van Mercedes-rijder Al Zubair de koppositie over. Daarna kon Bachler het karwei afmaken, terwijl Schiller de Mercedes met minder dan een seconde achterstand als tweede over de eindstreep reed. De derde plaats ging naar de AF Corse-Ferrari van Simon Mann, François Heriau en Davide Rigon. Volgende week wordt het seizoen in de Asian Le Mans Series afgesloten met een tweetal vier-uursraces op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet