Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
V8 Supercars

Supercars: Vertrekt regerend kampioen Brodie Kostecki bij Erebus? Walkinshaw Andretti presenteert nieuwe liveries

Vanochtend vroeg is er in Australië veel ophef ontstaan rondom regerend kampioen Brodie Kostecki en het Erebus Team van Betty Klimenko Saunders. Interne problemen na een herstructurering van het team zouden hier aan ten gronde liggen. Drie weken voordat het seizoen begint zou Kostecki besloten hebben om dit jaar niet meer voor het team van Erebus uit te komen. Interne problemen met team mede-eigenaar Barry Ryan zouden hieraan ten grondslag liggen. Overigens zou het na een wedstrijd in september vorig jaar al tot een conflict tussen Ryan en Kostecki gekomen zijn.

2023 Kostecki
Brodie Kostecki en Erebus in betere tijden.

Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: archief autosport.nl/Walkinshaw Andretti


Vertrekt regerend kampioen Brodie Kostecki bij Erebus? Walkinshaw Andretti presenteert nieuwe liveries
Volgens meerdere bronnen zou Kostecki besloten hebben om te vertrekken en dat er vanmorgen vroeg de laatste wanhopige gesprekken tussen Kostecki en Erebus hebben plaatsgevonden. Of daar iets uitgekomen is blijft onduidelijk evenals het feit of Brodie voor een ander team gaat uitkomen. Daarvoor zou een andere rijder dan plaats moeten maken. Feit is dat de grid met fulltime rijders vol is. Boost Mobile oprichter Peter Adderton, de persoonlijke sponsor van Kostecki schreef vanochtend op zijn Facebook pagina het volgende: “Dit is een enorme verlies voor Supercars, de ondersteunende partners en de fans. Het is duidelijk dat er over de gehele linie problemen zijn. Van Teams tot Rijders, geen Brodie en geen SVG(Alhoewel die in goede harmonie bij Triple Eight vertrokken is. Red).

Voor Erebus een behoorlijke klap want na het vertrek van SVG verloren ze Will Brown en Jack Perkins(co-rijder) eveneens aan Triple Eight. Coureur en TV commentator Jack Perkins: “Alle teams zijn nu al bezig met de voorbereidingen van het komende seizoen, media, levering van de nieuwe overalls en dit soort dingen. Dus voor Brodie gaat het best wel heel lastig worden.” Brodie zou dit jaar ook in enkele geselecteerde NASCAR-wedstrijden uitkomen. Daarvoor tekende het team van Richard Childress, die Brodie overigens ook sponsort, een contract met Erebus. Het lijkt twijfelachtig of die samenwerking gecontinueerd wordt. Bij Erebus wordt Todd Hazelwood als vervanger van Kostecki aangeduid. 

Contractproblemen zijn niet nieuw bij Erebus overigens. In 2012 ging het team van SBR een samenwerking met Erebus aan waarbij SVG de Mercedes kleuren in 2013 onder SBR/Erebus vlag zou gaan verdedigen. Het betekende bijna het einde van SVG’s carriere die zich gedurende de wintermaanden volledig uit de autosport terugtrok. Robert van Gisbergen(Shane’s vader) die de belangen van zijn zoon vertegenwoordigde had de indicatie dat het Mercedes project onvoldoende competitief zou zijn en de carriere van Shane schade zou toebrengen. Beiden trokken de stekker eruit. Jonathon Webb van Tekno Autosports redde op het allerlaatste moment de carriere van SVG door hem een zitje in zijn privé-team aan te bieden. SVG won in 2013 direct de Clipsal 500 in Adelaide. Na jarenlang juridisch geharrewar tussen Erebus en Robert van Gisbergen werd de zaak uiteindelijk in der minne geschikt. Achteraf bleek dat de Fam. Van Gisbergen de juiste beslissing nam. Het leidde tot de Superster die SVG nu geworden is.

2024 Chaz Mostert
De 2024 uitvoering van de WAU Ford Mustang voor Chaz Mostert.


Walkinshaw Andretti United presenteert 2024 kleurenschema’s.
Het team van Walkinshaw Andretti United presenteerde vandaag als eerste de kleurenschema’s van de WAU Ford Mustangs Chaz Mostert eindigde vorig jaar als vierde in het kampioenschap en beschikt voor dit jaar over de steun van Mobil1 en Optus. Voor Mostert betekent het zijn vijfde seizoen en tekende onlangs een meerjarig contract met het team van Ryan Walkinshaw. De tweede auto wordt bestuurd door de jonge Ryan Wood, die uit de Super2 Series afkomstig is en van wie men bij WAU hoge verwachtingen heeft. Sponsoring komt van Truck Assist. Overigens beschikt het team van Ryan Walkinshaw voor het 31e achtereenvolgende jaar steun van Mobil1.

2024 Ryan Wood
Ryan Wood is de coming man uit de Super 2 Series en beschikt over sponsoring van Truck Assist en Mobil 1

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet