Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Div. Formulewagens

Div Formulewagens: Roman Bilinksi maakt opnieuw indruk in Castrol Toyota Formula Regional Series Nieuw Zeeland

De Pool Roman Bilinski heeft afgelopen weekend in Nieuw Zeeland een behoorlijke indruk achtergelaten. In het tweede weekend van het Castrol Toyota Formula Regional Oceania kampioenschap wist Bilinksi op het Chris Amon Circuit van Manfeild opnieuw twee wedstrijden op zijn naam te schrijven. Hij won de openings-en slotwedstrijd. De Australiër Christian Mansell won op zondag de tweede wedstrijd onder werkelijk erbarmelijke weersomstandigheden. De rode vlag moest zelfs tweemaal gehanteerd worden.

2024 Roman Bilinski R3
Gedurende het afgelopen weekend dramatische weersomstandigheden op het Noordereiland van Nieuw Zeeland. De Pool Roman Bilinski gaf anderemaal een goed visitekaartje af.

Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: Toyota NZ


Roman Bilinksi maakt opnieuw indruk in Castrol Toyota Formula Regional Series Nieuw Zeeland
Roman Bilinski verliet het Circuit Chris Amon in Nieuw Zeeland met opnieuw twee overwinningen op zijn CV. De Castrol Formula Regional Series in Nieuw Zeeland begon ooit als de Toyota Racing Series en vierde afgelopen zaterdag een klein jubileum. Op het Circuit van Manfeild in Nieuw Zeeland vond op het Noordelijke gedeelte van het land de 300e wedstrijd van dit kampioenschap plaats. Evenals vorige week was de Pool Roman Bilinski dominant. Met een comfortabele voorsprong versloeg hij de Italiaan Nicola Lacorte. De Nieuw Zeelander Liam Sceats eindigde als derde. Alle drie auto’s werden overigens door het team van M2 Competition ingezet.

Voor de tweede wedstrijd werd volgens een omgedraaide starting grid gebruik gemaakt en mocht de Chinees Gerrard Xie vanaf pole vertrekken. Xie genoot echter niet lang van zijn goede uitgangspositie want ging vanwege de barre weersomstandigheden al snel in de rondte waardoor Christian Mansell de leiding kon overnemen. Een safetycar interventie was noodzakelijk toen de Braziliaan Lucas Fecury enkele ronden later eveneens van de baan spinde. Ondanks de heftige regenval werd de wedstrijd hervat en nam Mansell opnieuw de leiding met de Nieuw Zeelander Kaleb Ngatoa in zijn kielzog. Vervolgens eindigden de Italiaan Nicola Lacorte en de Koreaan Michael Shin beiden in de bandenstapels. Daarna was er opnieuw een herstart waarna kort daarna definitief met de rode vlag werd afgebroken. Het betekende de allereerste overwinning voor Christian Mansell terwijl Kaleb Ngatoa als tweede eindigde gevolgd door de 18e jarige Tommy Smith die een uitermate sterke wedstrijd reed. Teleurstelling bij Bilinksi. Zijn regenachterlicht had het begeven en hij moest voor reparatie naar binnen en werd als 17e en laatste geklasseerd.

2024 Chrstian Mansell R2
Christian Mansell schreef de tweede wedstrijd op zijn naam.


Ondanks de tegenslag in de tweede wedstrijd regeerde Bilinski andermaal in de derde wedstrijd waarin hij de Dan Higgins Trophy op zijn naam wist te schrijven. En ook deze wedstrijd vond onder erbarmelijke weersomstandigheden plaats. Bilinski nam direct de leiding met Mansell in zijn kielzog. Bilinksi: “Christian was bij de start erg snel en telkens wisselden wij van snelste ronde waardoor hij het mij wel moeilijk maakte om de overwinning te behalen.” Ondanks de druk van Mansell wist de snelle Pool al snel op het natte Manfeild een voorsprong van meer dan 1.3 secs. op te bouwen.

Nadat de Australiër Tommy Smith in de 20e ronde 360 graden achterstevoren ging vond de wedstrijdleiding het welletjes en werd er na 21e van de 27 te verrijden ronden definitief afgevlagd. Andermaal een overwinning voor Bilinski terwijl Mansell dit weekend zijn laatste wedstrijd in de serie reed. Wel mocht hij de prestigieuze Tasman Cup voor zijn prestaties in ontvangst nemen en daar staan heel wat beroemde Kiwi- en Australische namen op. De Nieuw Zeelander Liam Sceats eindigde als derde terwijl de Chinees Gerrard Xie als enige voor slicks opteerde en lijdzaam telkens meer terrein verloor. Xie werd uiteindelijk als 15e geklasseerd.

2024 R 1Roman Bilinski
Roman Bilinski is in ieder geval met een sterke voorbereiding van het Europese seizoen bezig.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet