Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula E

Formule E: Podium voor Robin Frijns in R2 Diriyah. Zege voor Jaguar-coureur Nick Cassidy


Nissan-coureur Oliver Rowland versloeg Envision-concurrent Robin Frijns in de Duels in de strijd om de pole. Voor Rowland betekende het zijn eerste pole sinds Seoel 2022. Voor de Nederlander een flinke opsteker dat hij van de eerste startrij mocht vertrekken. Een crash van Frijns´ teamgenoot Sebastien Buemi betekende dat Jake Dennis(Andretti Formula E) zijn run moest afbreken. De winnaar van de eerste race op vrijdag kwalificeerde zich slechts als 15e. Nick Cassidy en Stoffel Vandoorne kwalificeerden zich resp. als derde en vierde. Jean Eric Vergne die gisteren nog als tweede eindigde kwam niet verder dan een achtste startplek. Nyck de Vries kwalificeerde zich voor het team van Mahindra als 17e . De tweede wedstrijd in Diriyah leverde een overtuigende overwinning voor Jaguar-coureur Nick Cassidy. Robin Frijns eindigde als tweede en had een goede gevecht met Nick Cassidy. ``We nearly killing each other but it was fun.´´ Polesitter Oliver Rowland eindigde als derde maar zowel de Nissans van Rowland en Fenestraz bleken in de wedstrijd wel over voldoende snelheid te beschikken.


Robin Frijns, Envision Racing, Jaguar I-TYPE 6, leads Oliver Rowland, Nissan Formula E Team, Nissan e-4ORCE 04, Nick Cassidy, Jaguar TCS Racing, Jaguar I-TYPE 6, Jehan Daruvala, Maserati MSG Racing, Maserati Tipo Folgore, Jake Hughes, NEOM McLaren For
Wat een prachtige start van Robin Frijns voor de tweede wedstrijd in Diriyah. Als tweede gestart en als tweede geëindigd.

Tekst: Willem J. Staat
Foto´s: Formula E/Hankook

2024 Cassidy
Mooie Jaguar-overwinning van Nick Cassidy in de tweede wedstrijd.


Podium voor Robin Frijns in R Diriyah. Zege voor Jaguar-coureur Nick Cassidy
Envison-coureur Robin Frijns had een perfecte start waarbij hij polesitter Oliver Rowland direct versloeg. Daarachter volgden Cassidy, Vandoorne en Hughes terwijl Nyck de Vries in de eerste ronde een plekje wist te winnen. Rowland klaagde er zich via de boordradio over dat zijn auto komisch aanvoelde maar liet direct een hele snelle ronde noteren. Rowland, Vandoorne, Hughes, Da Costa gingen in de vierde ronde voor de Attack Mode terwijl Frijns dat één ronde in leidende positie deed waardoor Nick Cassidy Jaguar TCS de leiding in handen kreeg. Cassidy ging in de zevende ronde voor de eerste maal voor de Attack Mode waarbij Robin Frijns direct aansloot en voor de tweede maal in de Attack Mode ging evenals polesitter Oliver Rowland.

Stand 10e ronde: Cassidy, Frijns, Rowland, Vandoorne, Hughes, Fenestraz, Daruvala, Bird, Vergne, Setta Camara. P16 De Vries
Het verschil tussen de koplopers Cassidy en Frijns bedroeg in deze fase gemiddeld 1 tot 1.5 secs. Terwijl er om de zevende plek Fenestraz, Daruvala en Bird flink gestreden werd. Helaas miste Stoffel Vandoorne(DS Penske) zijn Attack Mode en viel naar de vijfde plek terug. Een groot aantal rijders hadden in deze fase nog geen Attack Mode genomen terwijl Robin Frijns weer aansluiting bij Nick Cassidy had gevonden. Dit betekende niet alleen een energieduel maar ook een intensieve strijd om de kop.

Oliver Rowland, Nissan Formula E Team, celebrates with his Pole Position award
Oliver Rowland slaagde er niet in om zijn pole te verzilveren.

Stand 20e ronde: Cassidy, Frijns, Rowland, Hughes, Vandoorne, Fenestraz, Bird, Wehrlein, Vergne, Daruvala. P16 De Vries.
Tevens was er een flinke strijd om de 10e plek tussen de beide Maserati´s van Nico Muller en Jehan Daruvala. Een aanval van Sam Bird(McLaren Formula E) op Sacha Fenestraz(Nissan) pakte in de 22e ronde verkeerd uit. Fenestraz liet Bird staan waarvan ook Pascal Wehrlein profiteerde. Daarbij raakte Bird de muur en beschadigde daarbij de wielophanging. Fenestraz en Wehrlein schoven door naar resp. de vijfde en zesde plek. Maserati-coureur Daruvala schoof in de 26e ronde zonder remmen van de baan. Een remprobleem dat zich al enkele ronden van tevoren aankondigde.

Stand 30e ronde: Cassidy, Frijns, Rowland, Hughes, Vandoorne, Fenestraz, Wehrlein, Vergne, Gunther, Dennis. De Vries P14

De Top 3 tussen Cassidy, Frijns en Rowland dicht bij elkaar waarbij Frijns duidelijk de druk van Rowland te voelen. De Top 3 had kortstondig iets afstand genomen van Hughes, Vandoorne en Fenestraz. Even vormde zich er kortstondig een groepje van zes auto´s waarna de koplopers toch weer afstand wisten te nemen waardoor de wedstrijd helaas toch in een anticlimax eindigde.Op de Nieuw Zeelander Cassidy(Jaguar TCS) stond in Diriyah geen maat. Hij pakte zijn zesde carrière-overwinning in het FIA Formule E kampioenschap. In zijn 50e deelname aan het FIA Formule E kampioenschap pakte Nick Cassidy niet alleen de overwinning maar ook nog eens de leiding in het FIA Formule E kampioenschap. Voor Robin Frijns betekende het zijn eerste podium sinds New York 2022 en zijn eerste punten sinds Portland vorig jaar.

04 FRIJNS Robin (nld), Envision Racing, Jaguar I-Type 6, action during the 2024 Diriyah E-Prix, 2nd meeting of the 2023-24 ABB FIA Formula E World Championship, on the Riyadh Street Circuit from January 25 to 27, in Diriyah, Saudi Arabia - Photo Thomas Fenetre  / DPPI
Robin Frijns. Licht in de duisternis en aan het einde van de tunnel.

Uitslag
1. Nick Cassidy Jaguar TCS 36 ronden
2. Robin Frijns Envision op 1.192 secs.
3. Oliver Rowland Nissan op 1.875 secs.
4. Jake Hughes McLaren Formula E op 2.931 secs.
5. Stoffel Vandoorne McLaren Formula E op 3.397 secs.
6. Sacha Fenestraz Nissan op 4.598 secs.
7. Pascal Wehrlein Porsche op 4.816 secs.
8. Jean Eric Vergne DS Penske op 5.196 secs.
9. Maximilian Gunter Maserati op 5.709 secs.
10. Jake Dennis Andretti Formula E op 6.240 secs.

Uitgevallen: Jehan Daruvala Maserati 25 ronden geen remmen
Sam Bird McLaren Muur geraakt 22 ronden. Buemi vanwege beschadigde monocoque niet gestart.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet