Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
RETRO

Retro: Verbintenis tussen Rolex en autosport begon in Daytona, snelheidsrecord Sir Malcolm Campbell 100 jaar geleden

BLUEBIRD 1935
Sir Malcolm Campbell reed in 1935 een snelheidsrecord met zijn Bluebird op het strand van Daytona

Rolex is niet alleen titelsponsor van de Rolex 24 At Daytona, die dit weekeinde plaatsvindt als seizoensstart van het Noord-Amerikaanse IMSA WeatherTech SportsCar Championship op de Daytona International Speedway, het prestigieuze Zwitserse merk stelt ook de horloges beschikbaar voor de algehele racewinnaars en de diverse klassewinnaars in de wedstrijd. “It’s all about the watch”, is in Daytona dan ook een veelgehoorde uitspraak. De verbintenis tussen Rolex en de autosport begon in de jaren dertig van de vorige eeuw met Sir Malcolm Campbell, die diverse snelheidsrecords vestigde, onder andere ook in Daytona. Dit jaar is het een eeuw geleden dat Campbell zijn eerste wereldrecord realiseerde.

Tekst: René de Boer (X: @renedeboer, Threads: @rebocarrdb)
Foto's: Rolex


Daytona is al decennialang wereldberoemd vanwege de Speedway, waar onder andere de Daytona 500 en de 24-uursrace verreden worden, maar de basis voor de gemotoriseerde activiteiten in de kustplaats werd aan het strand van Daytona gelegd, waar al aan het begin van de eeuw wedstrijden op het zand gehouden werden. Tot op de dag van vandaag kan er op bepaalde plaatsen op het harde strand gereden worden, al geldt daarbij een strikte snelheidslimiet van 10 mijl per uur. Uit de races op het strand ontstond ook de NASCAR-racerij op initiatief van Bill France, die wat meer structuur wilde brengen in de tot dan toe ongeorganiseerde competitie.

De wereldsnelheidsrecords op land zijn weer een andere discipline van autosport. Op de vlakte van Pendine Sands in Wales reed Sir Malcolm Campbell in 1924 met een snelheid van 146 mijl per uur (235 km/u) zijn eerste record. Later zou hij nog acht records op zijn naam schrijven, waarvan hij er vijf in Daytona realiseerde. “The birthplace of Speed” is in Daytona dan ook bepaald geen loze kreet.

January 1935:  Sir Malcolm Campbell sitting in his new Bluebird car at Brooklands. (Photo by Fox Photos/Getty Images)
Sir Malcolm Campbell werd beroemd met zijn snelheidsrecords

Toen Campbell in 1933 met zijn Bluebird een record van 272 mijl per uur (438 km/u) vestigde, droeg hij een Rolex Oyster. Dat liet hij ook via een telegram aan de fabrikant weten: “Rolex watch worn during the record attempt and still going splendidly notwithstanding rough usage received”. Wellicht een vroege inspiratie voor de Pontiac-reclame met de Nederlandse wielrenner Wim van Est in de Tour de France in de jaren vijftig. Met de activiteiten van Campbell begon ook de betrokkenheid van Rolex bij autosportevenementen, die tot op de dag van vandaag voortduurt.

240126 Rolex advert

In maart 1935 bereikte Sir Malcolm Campbell, inmiddels 50 jaar oud, de hoogste snelheid op het strand van Daytona, namelijk 276,7 mijl per uur (445,5 km/u). Later dat jaar verplaatste hij zijn pogingen naar de zoutvlakte van Bonneville in de Amerikaanse staat Utah, waar hij de 300 mijl per uur (483 km/u) wist te doorbreken. Campbell werd de eerste ambassadeur voor Rolex in de gemotoriseerde sporten, waarvan er nog diverse zouden volgen, zoals Sir Jackie Stewart, Tom Kristensen, Mark Webber en Jenson Button.

240126 Rolex watch
Ook dit weekeinde kunnen de winnaars van de Rolex 24 At Daytona weer een prachtige chronograaf tegemoet zien

Al in de jaren zestig werd de Rolex Oyster Perpetual Cosmograph Daytona beroemd, niet in de laatste plaats ook dankzij acteur en coureur Paul Newman. In 1992 werd de verbintenis tussen het Zwitserse merk en de Daytona International Speedway officieel, toen Rolex titelsponsor van de 24-uursrace werd. Deze betrokkenheid houdt nog steeds aan, zodat “alla bout the watch” ook dit weekeinde weer het motto is!

240126 Rolex action
De aanwezigheid van Rolex in Daytona is niet te missen!
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet