Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Div: Racecarrière Arie Luyendyk eindelijk vastgelegd in boekvorm

240124 Arie 1

Vandaag zag hij zelf het resultaat voor het eerst, aanstaande zaterdag krijgen de vroege bestellers hun exemplaar persoonlijk overhandigd bij Porsche Centrum Gelderland in Heteren: eindelijk is er een boek over Arie Luyendyk, tweevoudig winnaar van de Indy 500 en een van de succesvolste coureurs uit de Nederlandse autosporthistorie. “Arie Luyendyk – de biografie van een uniek raceleven” luidt de titel, Mark Koense en Erik Verkaaik tekenden samen met Luyendyk zelf voor de inhoud en zorgden ervoor dat het boek werd gerealiseerd. Aan de vooravond van de presentatie sprak Arie Luyendyk met AUTOSPORT.NL.

Tekst: René de Boer (X: @renedeboer, Threads: @rebocarrdb)
Foto’s: PR

“Tussentijds had ik wel eens twijfels, zo van: ‘Ben ik wel een boek waardig?’ Maar naarmate het vorderde, kreeg ik er wel steeds meer plezier in en ik vind het idee ook wel mooi dat de kinderen en de kleinkinderen hiermee iets hebben waar ze in kunnen bladeren om een beetje een indruk te krijgen van wat ik allemaal gedaan heb.” Arie Luyendyk – we hanteren de Amerikaanse schrijfwijze, zoals die ook op de voorpagina van het boek staat – heeft op het moment dat we met hem spreken het resultaat nog niet in handen gehad, dat zou pas daags erna het geval zijn, de dag waarop hij enkele honderden exemplaren van zijn handtekening moest voorzien.

Ooit, jaren geleden, sprak hij in Amerika al eens met uw redacteur over een boek. Er was lang daarvoor een bescheiden basis gelegd door Caju ter Kuile, maar dat materiaal was niet meer voorhanden, dus er moest feitelijk vanaf nul begonnen worden en ik zag mezelf daarvoor niet als de aangewezen persoon. Gelukkig kan dit gat in de Nederlandse autosportbibliotheek nu alsnog worden opgevuld! En hoe! Want met 400 pagina’s en een gewicht van ruim twee kilogram is het zonder meer indrukwekkend te noemen.

240124 Arie 2

“Het idee om nu een boek te maken is feitelijk in 2012 ontstaan toen ik mijn eerste columns had geschreven voor RTL GP Magazine (tegenwoordig GP Magazine)”, vertelt Luyendyk. “Die schreef en schrijf ik ook echt zelf, het is niet zo dat ik Mark Koense opbel, hem wat vertel en dat die er dan een tekst van maakt, ik doe dat helemaal zelf. Maar goed, met die columns was er dus al een basis, en dat zijn er in de loop der jaren ook al behoorlijk veel. Mark Koense had inmiddels al de boeken gemaakt over Gijs van Lennep en Jan Lammers, en was toen bezig met het boek over Toine Hezemans, dus zo kwam het idee om ook over mij een boek te maken. Dat zal nu zo’n vier jaar geleden geweest zijn. Het had geen urgentie, maar de laatste tijd, zeg maar sinds vorig jaar, zijn we er wel echt tegenaan gegaan. Ik heb echt veel geschreven, over mezelf, over mijn vader, over Mieke, over Arie junior… En nu is het resultaat er, daar ben ik best blij mee en ook trots op!”

240124 Arie 3

“Het is geen chronologisch overzicht van alle races die ik gereden heb”, vervolgt de coureur. “Het is meer een ‘coffee table book’ geworden: korte verhalen en bijpassende foto’s, maar die foto’s, dat zijn er echt heel veel! In totaal zijn er wel 600 afbeeldingen in het boek terechtgekomen. Veel materiaal dat ik zelf had, maar ook veel uit andere bronnen. Ik denk dat het wel mooi geworden is!”

240124 Arie 4

Wie het boek tot en met vrijdag aanstaande via de website bestelt, ontvangt – zolang de voorraad strekt – een gesigneerd exemplaar. Dat is natuurlijk het mooiste, en wie snel is kan zelfs het boek aanstaande zaterdag nog komen ophalen in Heteren. Opsturen kan ook, en vanaf maandag is het boek ook te bestellen via Bol.com.

240124 Arie 5

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet