Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Derani met nieuw baanrecord naar pole, volledige eerste rij Cadillac voor Rolex 24 At Daytona

240122 IMSA Derani pole
Voor de tiende keer in zijn IMSA-carrière op pole: Pipo Derani

Komend weekeinde wordt op Daytona International Speedway de 62e editie van de Rolex 24 At Daytona verreden. Zoals sinds enkele jaren gebruikelijk vond de kwalificatie al een weekeinde eerder plaats in het kader van de ‘Roar Before the Rolex 24’, waarmee de startplaatsen voor de grote race dus al vast staan. Snelste was Pipo Derani, die met de Whelen-Cadillac van het Action Express-team (Derani/Aitken/Blomqvist) in 1:32,656 minuten een nieuw IMSA-baanrecord op de klokken zette. Sébastien Bourdais maakte er als tweede in de Ganassi-Cadillac, waarmee ook Renger van der Zande in actie komt (Bourdais/Dixon/Palou/Van der Zande), een volledige eerste startrij voor Cadillac van. In LMP2 kwam de snelste tijd op naam van Ben Keating met de nummer 2-United Autosports-Oreca (Keating/Pino/Hanley/O’Ward) Snelste GT-rijder was Sebastian Priaulx, die in de AO-Porsche 911 (Priaulx/Christensen/Heinrich) de pole in de GTD-Pro-klasse pakte. De GTD-pole was voor Parker Thompson in de nummer 12-Vasser Sullivan-Lexus (Thompson/Telitz/Miyata/Montecalvo), die achter zijn teamgenoot Jack Hawksworth in de PRO-Lexus de derde tijd in het totaalklassement van de GT’s reed.

Tekst: René de Boer (X: @renedeboer, Threads: @rebocarrdb)
Foto's: IMSA


Het oude kwalificatierecord stond op naam van Oliver Jarvis met een Mazda en dateerde uit het jaar 2019. Hoe snel het ditmaal met de GTP-auto’s ging, één jaar na de première van deze categorie in Daytona, bleek wel uit het feit dat de tijden van alle negen auto’s in de klasse onder de oude recordtijd van Jarvis lagen. De pole voor Derani was de tiende voor de Braziliaan in zijn IMSA-loopbaan. Hij was 0,071 seconde sneller dan Sébastien Bourdais in de Ganassi-Cadillac, waarmee ook Renger van der Zande in actie komt.

240122 IMSA quali Zande
De Ganassi-Cadillac met Renger van der Zande start ook vanaf de eerste rij

Daarachter reed Felipe Nasr de derde tijd in de nummer 7-Penske-Porsche, gevolgd door Connor De Phillippi in de nummer 25-RLL-BMW. De beide Acura’s van Wayne Taylor Racing with Andretti bezetten de derde startrij. Tijmen van der Helm nam de kwalificatie in de Porsche van JDC Miller Motorsports voor zijn rekening en reed de negende tijd, minder dan een seconde achter de pole-winnende tijd van Derani.

240122 IMSA quali Keating
LMP2-pole voor Ben Keating

Ben Keating, die in Daytona zowel met de JDC Miller Motorsports-Porsche in de GTP-klasse als in de LMP2-categorie in actie komt, reed in de laatstgenoemde klasse de snelste tijd met de nummer 2-United-Oreca. Keating kwam tot een tijd van 1:38,501 en was daarmee bijna een tiende sneller dan Nicl Boulle in de nummer 52-Inter Europol by PR1 Mathiasen Motorsports-Oreca (Boule/Dillmann/Novalak/Smiechowski). De derde tijd was voor George Kurz in de Crowdstrike Racing by APR-auto (Kurtz/Braun/Sowery/Jakobsen).

240122 IMSA quali Priaulx
Snelste GT-tijd voor Seb Priaulx in de AO Racing-Porsche

Snelste GTD-Pro-rijder was Sebastian Priaulx in de AO Racing-Porsche met een tijd van 1:44,382 minuten, dicht gevolgd door de beide Lexus GT3’s van Vasser Sullivan-Racing, waarvan de tweede tevens de snelste auto in de GTD-klasse was. Voor Priaulx was het de eerste IMSA-pole van zijn loopbaan, terwijl ook Parker Thompson in de nummer 12-Lexus voor de eerste keer de pole-position voor zich opeiste. Beide rijders zorgden in hun respectievelijke klassen ook voor nieuwe kwalficatierecords in Daytona. De MDK Motorsports-Porsche, waarmee ook Larry ten Voorde in actie komt, start als tweede in de GTD-klasse, direct gevolgd door de nummer 66-Gradient-Acura met een volledige damesbezetting. De fabrieks-Corvette met Nicky Catsburg, Tommy Milner en Earl Bamber start als zevende in GTD-PRO. De Winward-Mercedes waarmee ook Indy Dontje rijdt kwalificeerde zich als 17e in GTD.

240122 IMSA quali JD
Tijmen van der Helm reed de kwalificatie met de JDC Miller Motorsports-Porsche
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet