Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Diversen: Autosportweekend balans


Het autosportnieuws van het afgelopen weekend kort samengevat. ECR trekt nieuwe sponsor aan. Weer een fraaie Esports zege voor Max en het raceseizoen in Nieuw Zeeland met het Castrol Toyota FR Oceania kampioenschap begonnen.

2024 Bilinski Mansell
Mooi gevecht in de strijd om de Denny Hulme Trophy op Taupo tussen Roman Biiliniski en de Australiër Christian Manssell.

Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: PR


Succesvol begin voor Roman Bilinksi in openingsweekend Toyota FR Oceania kampioenschap. Esports zege Verstappen. Nieuwe sponsor ECR

De Pool Roman Bilinski won op het Nieuw Zeelandse Taupo Motorsports Park de openingswedstijd van het Castrol Toyota FR Oceania kampioenschap. De 19-jarige Pool was overigens de afgelopen twee jaar ook in het Europese Formula Regional kampioenschap actief. Onder de 17 deelnemers een Pool, vier Amerikanen, een Canadees, een Italiaan, een Koreaan, een Braziliaan, drie Australiërs, een Canadees en slechts vier Nieuw Zeelanders. Bilinski schreef afgelopen weekend niet alleen de openingswedstrijd op zijn naam maar won ook nog eens de fel begeerde Denny Hulme Trophy. De eerste wedstrijd kende direct al een safetycar-interventie nadat de Italiaan Nicola Lacorte bij de start zijn motor liet afslaan en van achteren door de Amerikaan Matriano Lim werd aangereden. Daarna wist Bilinski een comfortabele voorsprong op te bouwen en schreef de eerste wedstrijd van dit seizoen op zijn naam. De Australiër Christian Mansell, die overigens maar de eerste twee weekends actief is eindigde als tweede gevolgd door de Zuid Koreaan Michael Shin die een indrukwekkende wedstrijd reed. Vanaf een zesde startplek wist hij zich naar de P3 op te werken.

De tweede wedstrijd waarin met een omgekeerde startvolgorde werd gewerkt leverde aan het einde na een boeiend viervoudig gevecht de overwinning op voor de Chinees Gerrard Chie. De tweede Chinese coureur die na Guanyu Zhou een wedstrijd in dit kampioenschap wist te winnen. Na een safetycar interruptie zag Chie de Nieuw Zeelander Alex Crosbie(Giles Motorsport) vertragen en kon daarna toeslaan en pakte de overwinning voor het team van M2 Competition.

Bilinski reed een perfecte finale en schreef de prestigieuze Denny Hulme Trophy op zijn naam. In het begin van de 23 ronden tellende wedstrijd vestigde Bilinksi zich achter de beide Nieuw Zeelanders Liam Sceats en Christian Mansell. In de slotfase van de wedstrijd sloeg de Pool genadeloos toe. Bilinski: “ Het was een mooie overwinning in een competitief veld. Ik weet eigenlijk niet wat ik moet zeggen maar ik moet het team bedanken voor het geweldige werk dat zij verricht hebben. Wat een wedstrijd! Ik heb een paar goede inhaalacties kunnen maken en de overwinning behaald. Wij beschikken over een goed wedstrijdtempo en dit is goed nieuws voor de rest van het kampioenschap.” Mansell eindigde als tweede en Sceats als derde. Naast de naam van huidig McLaren F1-coureur Lando Norris wordt de naam van Bilinski nu eveneens aan deze trofee toegevoegd. Denny Hulme behaalde exact 40 jaar geleden tijdens de Argentijnse Grand Prix zijn allerlaatste F1 overwinning.

Ed Carpenter Racing
GuyCare is de nieuwe sponsor voor de No 20 Indycar inschrijving voor het team van Ed Carpenter.

Nieuwe Sponsor voor Ed Carpenter Racing

Het team van Ed Carpenter Racing maakte afgelopen weekend tevens een nieuwe sponsor voor de No 20 Dallara Chevrolet welke door de Deen Christian Rasmussen en Ed Carpenter komend seizoen bestuurd gaat worden. Traditioneel neemt Carpenter weer de ovals voor zijn rekening terwijl Rookie Rasmussen op de overige circuits in actie komt. Voor de No 20 Dallara Chevrolet beschikt van het Ed Carpenter over steun van GuyCare een gezondheids- en wellness kliniek waarvan de hoofdvestiging in Salt Lake City gevestigd is. Gedurende het komende jaar gaan er meerdere in klinieken in Amerika geopend worden. Ook zal GuyCare landelijk gezondheid producten op de Amerikaanse markt gaan brengen. Sponsoring voor de 21 Dallara Chevrolet van Rinus VeeKay zal op korte termijn worden aangekondigd.

2024 Esports Max Daytona
Team Redline is het Esports seizoen succesvol begonnen

Esports-zege voor Max Verstappen

Max Verstappen is het Esports seizoen begonnen. Samen met Gianni Vecchio en Olesteinbraten won Max Verstappen voor het team van Redline in een virtuele Red Bull gesponsorde AMG Mercedes GT3 de GTD klasse in de virtuele 24U van Daytona. In totaal legde door Team Redline ingeschreven virtuele Mercedes 819 ronden af. De overall overwinning naar de virtuele Team Williams Playseat Acura ARX 06 van de combinatie Atte Kauppinen, Agustin Canapino, Carl Jonsson en Moreno Scirica. In de LMP2 klasse ging de overwinning naar de combinatie Alexander Davidson, Lukas Prada, Linus Lindqvist en Robin Glerum.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet