Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Eindelijk officieel: Robin Frijns als fabrieksrijder voor BMW in topklasse FIA WEC

240117 BMW Frijns portret
Robin Frijns rijdt dit seizoen voor BMW in de hoogste klasse van het FIA WEC

Wat eigenlijk iedereen al maandenlang weet, en wat we ook hier al meerdere malen geschreven hebben, is nu officieel: Robin Frijns komt als fabrieksrijder voor BMW in actie in de hypercar-klasse van het FIA WEC. De Limburgse rijder vormt een combinatie met de beide DTM-kampioenen René Rast en Sheldon van der Linde in de BMW met startnummer 20. De auto met het nummer 15 wordt toebedeeld aan Dries Vanthoor, Raffaele Marciello en Marco Wittmann.

Tekst: René de Boer (X: @renedeboer, Threads: @rebocarrdb)
Foto’s: BMW

Met de bevestiging van Robin Frijns als fabrieksrijder voor BMW in een hypercar in het FIA WEC zijn er twee Nederlandse coureurs het hele seizoen in de hoogste divisie van het wereldkampioenschap actief, want eerder stond Nyck de Vries al vast als coureur bij Toyota. Ervan uitgaande dat Renger van der Zande in ieder geval in Le Mans weer achter het stuur van een Cadillac zit, betekent dat bovendien dat er in Le Mans in ieder geval drie Nederlanders uitkomen in de topklasse en daarmee – tenminste theoretisch – in aanmerking komen voor de algehele overwinning, een feit dat in de recente historie van de Franse klassieker nog niet eerder voorkwam.

Frijns is uiteraard zeer verheugd over zijn benoeming, nadat hij eerder al een belangrijke rol speelde in het test- en ontwikkelingsprogramma van de nieuwe BMW-LMDh met het Belgische team WRT, dat de inzet van de fabrieksauto’s in het FIA WEC verzorgt. “Ik werk al vele jaren succesvol samen met WRT, in het WEC heb ik ervaring opgedaan in de LMP2-klasse, maar altijd met het doel om in de hypercar-klasse te rijden. Nu is het zover met BMW M Motorsport en daarmee ben ik heel blij. Iedereen werkt erg hard aan dit project, om ervoor te zorgen dat we bij de seizoensstart een goede basis hebben waarop we kunnen voortbouwen en hopelijk een paar podiumplaatsen kunnen binnenhalen. Natuurlijk verheug ik me in het bijzonder op het mega-evenement in Le Mans. Mijn teamgenoten René Rast en Sheldon van der Linde zijn beide toffe gasten, die ik goed ken uit de DTM. Ik rij samen met twee kampioenen, dus wat kan er nog misgaan?”

240117 BMW LMDh

WRT-teambaas Vincent Vosse spreekt van een dreamteam. “Met Sheldon van der Linde, Dries Vanthoor, Robin Frijns en René Rast werken we al vele jaren samen en we kennen ze heel goed. Marco Wittmann en Raffaele Marciello zijn bij ons nieuw, maar de eerste tests verliepen heel goed. Nu staan we als team een beetje onder druk, want met deze rijders ontbreekt het ons beslist niet aan snelheid in de cockpit!” Andreas Roos, hoofd BMW M Motorsport, verklaart: “We komen in het WEC-seizoen 2024 met een zeer sterke selectie uit ons hoogwaardige kader van fabrieksrijders in actie. In beide BMW M Hybrid V8’s hebben we een combinatie van rijderskwaliteiten en ervaring. Marco Wittmann en Sheldon van der Linde hebben al races met de auto gereden in de IMSA-serie. Alle andere rijders, inclusief onze nieuwe aanwinst Raffaele Marciello, hebben de auto al kunnen testen en zullen dat in de komende maanden intensief voortzetten.”


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet