Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Racing Shows

Racing Shows: 4th International Racing Show Kortrijk enorm succes. Rallywereld Hoogtepunt

Afgelopen weekend waren de medewerkers van www.autosport.nl zowel op de Interclassics in Maastricht als op de 4th International Racing Show in het Belgische Kortrijk actief. Twee exposities die niet met elkaar vergeleken kunnen worden omdat ze verschillende marktsegmenten c.q. doelgroepen benaderen. Maar de organisatoren van beide exposities konden het tweede januari weekend met veel succes afsluiten.

2024 Overzichtsfoto 2
Ruim 350 race-en rallyewagens vielen er afgelopen weekend in het Belgische Kortrijk te bewonderen. Laten we hopen dat de organisatoren de ingeslagen weg in de Benelux kunnen continueren. Want dit was op het gebied van de autosport een absoluut hoogtepunt zoals we dit in jaren niet meer gezien hebben. De low profile benadering was een groot succes.

Tekst en Foto’s: Willem J. Staat

2024 Overzichtsfoto 1

Het aanbod van de diverse merken was dan ook enorm te noemen. 

4th International Racing Show Kortrijk enorm succes. Rallywereld hoogtepunt
De afgelopen jaren hebben wij vaak Racing Shows bezocht die soms de hoog gespannen verwachtingen niet geheel konden inlossen. Daar waren verschillende oorzaken voor aan te wijzen zoals bijv. het wegvallen van de tabakssponsoring. De organisatoren van het Belgische RM Magazine hielden er een andere filosofie voor de teams en licentiehouders op na. Vrijwel geen stands, nauwelijks bedekte vloeren. Al enkele maanden werd er aan betrokkenen gevraagd of men intenties had om in dit evenement te participeren. Er hoefde niet voor standhuur betaald te worden. Het resultaat was overweldigend. Merkencollega’s werden in de drie expositiehallen naast elkaar gepositioneerd. Het resulteerde in de komst van meer dan 350 expositievoertuigen waarvan vele uit de rallysport. Zeker omdat deze tak van autosport in West Vlaanderen enorm leeft is eveneens een bijkomstige factor voor het succes.

2024 Lancia 037 Bettega
Meteen bij binnenkomst een uitgebreide expositie met het thema Martini Racing. Hier de Lancia 037 van de betreurde Attilio Bettega.

Waar het dit jaar in Maastricht met de aanwezigheid van competitievoertuigen wat magertjes gesteld was, kon men in Kortrijk voor het eerst sinds vele jaren misschien wel van een “overkill” spreken. Zowel in het Belgische Kortrijk als op de Interclassics in Maastricht stroomden op de beide openingsdagen werkelijk duizenden bezoekers naar binnen waarmee ondanks alle “milieugezeur” een duidelijk signaal werd afgegeven. De passie voor de klassiekers en de sport leeft enorm!!

Rallywereld hoofdattractie

2024 Martini Ferrari 308 2
De Martini Ferrari 308 GTB Michelotto. Ferrari was eveneens t/m 1984 officieel in de rallysport actief met de door Michelotto gebouwde auto's.

De rallywereld vormde in Kortrijk duidelijk de hoofdattractie. Martini Racing, Ford, Subaru, Toyota waren sterk vertegenwoordigd en er viel voor de rallyliefhebbers dan ook heel veel te genieten. De auto’s van Carlos Sainz Sr, Attilio Bettega, Didier Auriol, Patrick Snijers vielen er allemaal te bewonderen. We kunnen alleen maar constateren dat de thuisblijvers veel gemist hebben. Naast het werkelijk fantastische rally aanbod was er ook ruimschoots aandacht voor de circuitsport. Wat te denken van de Penske PC19 Chevrolet Indycar, diverse Formule 1’s etc. Het grootschalige evenement werd overigens ook georganiseerd ten voordele van het Ronald McDonald Kinderfonds dat in het verleden een behoorlijk groot bedrag opleverde.

2024 Martini Ferrari
De Martini Racing Ferrari 308 GTB

2024 Lancia Stratos
En wie herinnert zich niet de legendarische Lancia Stratos met Ferrari motor

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet